Koji kućni ljubimac je najbolji za Vaše dete?

Ako želite da vašem detetu kupite ili nabavite ljubimca, morali biste dobro da razmislite koja će to životinja biti. Važno je da se pripremite na obaveze, jer kućni ljubimci nisu igračke već živa bića koja zahtevaju negu, pažnju, vreme, ljubav…

Zdravlje životinje sa kojom će se dete družiti je jako važno, jer postoji mogućnost prenošenja brojnih bolesti. Svi psi se mogu razboleti, kao i mačke, na kraju krajeva kao i samil ljudi.

Zajedničke bolesti životinja i čoveka

Do sad je otkriveno oko 35 vrsta bolesti koje su zajedničke čoveku i psu. Isto je i sa mačkama. Tu su besnilo ili na primer, brojne kožne bolesti.

Za veliki broj tih bolesti postoje naravno vakcine, ali ipak su potrebne mere zaštite u smislu redovne higijene, dezinfekcije, dezinsekcije.

Ljubimac će biti Još jedan član Vaše  porodice, tako ih morate gajiti i paziti onako kako vrsta vašeg ljubimca to zahteva. Psa ćete na primer morati uredno da vakcinišete i sterilišete ako ne želite njegovo potomstvo.

najbolji kucni ljubimac za decu

Konsultacije sa veterinarom i pedijatrom

Kada biratekog ćete kućnog ljubimca uvesti u Vaš dom, ozbiljno  razmislite da li to možete da izdržite – i materijalno, i organizaciono. Raspitajte se detaljno kod veterinara šta takva  vrsta nosi sa sobom, I šta zahteva:  vakcinacije, imunoprofilacije, čišćenje protiv crevnih parazita, od kožnih parazita, šta životinja treba da jede…

Od ključne je važnosti, koje zarazne bolesti životinja može da nosi, i da li od te vrste možete da dobijete tuberkulozu, brucelozu, virusni ili krpeljski meningitis. Pitajte stručnjake i obavezno konsultujte pedijatra Vašeg deteta.

Opasnost od alergija

Skoro svaka životinja se linja u proleće, kada skida zimsku dlaku, a linja se i leti. To može uzrokovati probleme sa alergijama. Alergiju nećete dobiti  imati ako Vam pas trči po dvorištu, ali ako  ste u prostoru u kojem vam pas sedi na stolici dok jedete, to je već nešto što može da smeta.

Tepisi su dom  grinja i parazita, zbog čega su mnoga deca na primer astmatična. Morate voditi računa o higijeni, izbegavati prostirke i kretanje  ljubimca  po kući ograničiti na prostor gde su pločice, laminat ili linoleum. Naravno, najbolje jepse i mačke držati van kuće. Napravite im odgovarajučći prostor u dvorištu ili na terasi.

Papagaj i ribice su bolje rešenje

Čuvanje ribica ili papagaja malo je manje komplikovano, a deca će ih sigurno zavoleti. Za njihovu negu potrebno je manje para i vremena. Imaće svoj kavez ili akvarijum i znatno su bezopasniji po pitanju zaraznih bolesti.

Želje deteta su često prolazne, pa morate biti spremni na to da će većina obaveza oko ljubimca pripasti upravo Vama! Još jedan od razloga da dobro razmislite koju životinju ćete udomiti!

Treba izbegavati i egzotične ljubimce: zmije, guštere, paukove… Njihovo poreklo može biti nedovoljno poznato, patako ne možemo biti sigurni ni  kakv će biti njihov uticaj na zdravlje deteta.

Poznato je da su odredjeni kućni ljubimci “melem za dušu”, na primer labradori i retriveri.  Povoljan je i njihov uticaj na razvoj deteta, naravno psihički. Ipak, sačekajte da Vaš mališan napuni bar godinu dana. Posle toga, u psu će vrlo brzo pronaći jednog od najboljih prijatelja za igru i druženje.

najbolji kucni ljubimac za stan

Ljubimac kao terapija

Posebna grana medicine -Pat therapy, podrazumeva terapiju pomoću kućnih ljubimaca, sve se brže razvija. Primenjuje se kod odraslih, u depresivnim stanjima, ali i kod zdravih ljudi generalno pozitivno deluje na psihu.

Posebno pitanje je koliko Vaše dete treba da bude staro da biste mu priuštili kućnog ljubimca. Pogledi na ovo pitanje su različiti ali generalno se preporučuje da pre prvog rodjendana ne pomišljate na životinju u kući.

Bebe su posebno osetljive, a životinja ih može nenamerno povrediti, ogrebati ili uplašiti lavežom, režanjem, naglim pokretima…

Bebi je potreban zdrav, čist i svetao prostor, pa ako već imate kućnog ljubimca, dobro je skloniti ga izvesno vreme dok mališan dovoljno ne poraste i razvije imuni sistem. Takodje, posle prve godine, jasnije će shvatati prirodu odnosa sa kućnim ljubimcem.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts