Kako negovati stopala

Saveti za negu stopala na prirodan način kod kuće

Saznajte o čemu treba da vodite računa da bi vaša stopala bila zdrava

Stopala nas tokom života nose putem koji je dug koliko četiri obilaska planete Zemlje. Jasno je onda zbog čega često pate, zašto na njima osećamo prve znake umora i zbog čega ih treba redovno negovati.

Trpeti vežbe, hodanje, trčanje, stajanje, štikle, tesnu obuću, znoj…nije mala stvar, zato svojim stopalima pružite negu makar koliko to činite prema ostalim delovima tela.

Kako negovati stopala

Udobna obuća od prirodnih materijala

Od presudnog značaj je da obuća koju nosimo bude udobna i napravljena od prirodnih materijala kako bi koža disala. Izbegavajte gumenu  ili obuću napravljenu od raznih plastičnih materijala. Tesna i neodgovarajuća obuća pojačava znojenje a samim tim i rizik od pojave žuljeva. Svaka povreda na koži stopala, bio to i žulj, pogoduje razmnožavanju gljivica I bakterija.

Izbegavajte i potuno ravnu obuću, ali i onu sa previsokim potpeticama. Najbolje je kombinovati visinu potpetice što povoljno utiče na cirkulaciju u nogama. Prema nekim istraživanjima, idealna visina štikle za žene je 4 santimetara. Svakodnevna higijena I menjanje čarapa se podrazumevaju. Preporučljive su one od čistog pamuka.

Kako napraviti prirodni piling za stopala

Kako napraviti prirodni piling za stopala kod kuće

Preparati za negu stopala mogu se kupiti na hiljadu mesta u isto toliko varijanti. Ipak, ono što je vašim stopalima potrebno možete naći u svojoj kuhinji.

Evo recepta za kućni piling stopala:

Tri kašičice morske soli pomešajte sa tri kašićice maslinovog ulja. Ovom smesom masirajte stopala što duže. Isperite i namažite kremu za negu stopala, a ako je nemate dobra je i obična krema za ruke. Najbolji efekat će biti ako pre masaže, stopala držite potopljena u mlakoj slanoj vodi kako bi koža omekšala.

zadebljanje koze na stopalima

Borite se protiv zadebljanja kože na stopalima redovnom negom

Ako zapustite svoja stopala, možete početi da patite od većih zadebljanja i da vam noge izgledaju ružno I zapušteno. Zadebljanja se obično prvo jave na petama, na jagodicama ispod prstiju i sa strane velikog prsta. Kako ide vreme, zadebljanja su veća.

Ovakvo stanje možete sprečiti  redovnom negom i potapanjem u mlaku slanu vodu. Odmarajte redovno a bilo bi dobro nekad priuštiti i profesionalnu masažu stopala.

Koristite redovno kamen za pete ili turpiju jer će Vam pomoći da uklonite sve mrtve ćelije kože. Kamen za pete je proizvod koji se može koristiti u kadi i obavezno ga odmah dobro očistite posle svake upotrebe.

Naravno, ako imate dovoljno vremena i para, posećujte pedikira, koji vam, osim ugodnog tretmana može pružiti korisne savete o tome kako da čuvate svoja stopala.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts