Kako ukloniti urasle dlake

Dlaka koja je urasla je zapravo dlaka koja se uvije sama od sebe i vraća u svoj folikul, dakle ne izađe na površinu kože, već se uvije do svog korena. Urasla dlaka može biti i ona koja krene da raste iz folikula ali sezaustavi u ostane u koži.

Urasle dlake mogu da se pojave kao problem gotovo na svakom delu tela, licu, vratu, nogama…

Iako je reč o blagim iritacijama, nije prijatno kad dlaka uraste, a ako je na nekom vidljivijem delu kože, predstavlja i estetski problem. Ako pak na vreme ne počnete da tretirate ispravno uraslu dlaku, može se dodatno inficirati što komplikuje celu stvar.

urasle dlake

Iako je problem urastanja dlaka češći kod ljudi koji imaju prirodno kovrdžavu kosu, svako će se bar jednom u životu sresti sa ovim problemom. Zato je važno znati šta činiti kad dlaka uraste.

Piling i masaža

Najpre uradite piling kože gde se urasla dlaka pojavila. Blago masirajte više puta dnevno uraslu dlaku. Na ovaj način očistićete predeo urastanja od prljavštine a imožda se vrh dlake promoli kroz kožu. Ipak, ne preterujte sapilingom da koža oko dlake ne prokrvari.

Teži slučaj je urasla dlaka ispod krastice ako je do infekcije već došlo. U tom slučaju masaža i piling treba da budu blaži I nežniji. Koristite mekšu rukavicu za piling ili pokušajte sledeće metode:

Na uraslu dlaku stavite kremu koju koristite za akne i bubuljice. Možete staviti i malo hidrogena nekoliko puta dnevno. Ovo će pomoći da otok splasne,i u kombinaciji sa pilingom i masažama, trebalo bi da bude dovoljno da se urasla dlaka ukloni.

Obloge

Da biste omekšali kožu oko urasle dlake, stavljajte tople vlažne obloge na upaljenu površinu. Ako je problem manji, dovoljan je i peškir natopljen toplom vodom. Kad se osuši, ponovo ga pokvasite i stavite na kožu.Ovaj postupak će omekšati dlaku i približavati je površini kože dok na kraju ne izviri.

Ako se ni posle svih navedenih načina dlaka ne pojavljuje na površini kože, prekontrolišete se kod dermatologa jer možda je problem u nečemu sasvim drugom.

uklanjanje uraslih dlaka

Vađenje dlake

Kad vrh dlake proviri kroz kožu, za čupanje koristite sterilnu pincetu ili iglicu. Premažite je alkoholom i nežno izvucite dlaku. Ovo može potrajati ali budite strpljivi, i pazite da ne oštetite kožu.

Ako koristite pincetu, izmite onu sa oštrim vrhom jer ćete lakše uhvatiti vrh dlake.

Kada dlaku uklonite, operite kožu toplom vodom i sapunom. Na mesto stavite antiseptik da izbegnete infekciju. Za prevenciju narednih urastanja dlaka, redovno radite piling kože.

Dodatni saveti

-Nekada će dlaka teže izaći, pa budite strpljiviji sa toplim oblogama, neka oblog stoji duže na koži.

-Sve što budete radili, od masaže, preko pilinga i vađenja pincetom, morase raditi u krajnje čistom okruženju.Dobro operite ruke a pincetu sterilišite ili premažite alkoholom.

-Koristite hidratantnu kremu za svaki deo tela za koji znate da vam pravi problem sa urastanjem dlaka.

-Javite se lekaru ako se problem ne reši za nekoliko dana i ako se područje oko urasle dlake jače inficira.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts