Dalija (baštensko cveće) – gajenje i nega

Baštensko cveće dalija

Dalija pripada višegodišnjim biljkama i poreklom je iz Meksika, odakle je u Evropu stigla u 18.veku. Atraktivna je biljka  za uzgajanje, najviše zbog cvetova koji su u različitim oblicima I bojama.

Dalija ili Georgina je omiljeno baštensko cveće. U narodu je zovi još I vrtna gomoljasta biljka.

Ima mnogo vrsta dalija, čak više hiljada. Neverovatne kombinacije cvetova nastaju sa uzgojem novih sorti ukrštanjem.

Dalije se razlikuju po visini biljke i veličini I obliku cvetova. Niske rastu u visinu do 20 cm., a visoke čak do metar i po. Obično dalije delimo na  jednocvetne, prstenaste, božur dalije, dekorativne, loptaste, kaktusaste…

Cvetovi mogu biti minijaturni, ali I ogromni koji imaju veličinu I više od 25 centimetara.

Nega i gajenje dalija

Daliji prija supstrat bogat humusom I dreniran da ne bi zadržavao višak vlage. Mesto koje najviše voli je vrt I to pozicija izložena sunčevim zracima. Zahvalna je I izdržljiva biljka, koja malo traži a puno daje.

dalija cvece

Zalivanje dalija

Za vreme letnjih vrućina daliji je potrebno redovno zalivanje. Radi sprečavanja isparivanja vlage, na zemlju oko biljke treba postaviti kamenčiće.

Sadnja dalije

Idealno vreme sadnje je odmah po završetku  prolećnih mrazeva. Sadnja gomolja I dalije  obavlja se na otvorenom kad potpuno prodje opasnost od vrlo niskih temperatura. Zemlju prekopajte na jesen, a biljke sadite u proleće.  Ako želite posebno da  istaknete dalije, treba da ih sadite ih pojedinačno ili na primer u redovima.

Izbor lokacije za sadjenje je najbolji ako je to mesto gde nema sunčevih zraka preko celog dana.

Dalija se sadi u vrtove, pojedinačno ili zbirno.

Prihranjivanje

Ako su vam cilj bogati cvetovi dalije, prihranjujte ih gnojivom sa azotom. Takodje, u vreme kada cvetaju, potrebna joj je prihrana hranivom bogatim kalijumom.

Bolesti dalije

Daliju tokom vegetativnog perioda mogu da napadnu lisne vaši, crveni pauk I gusenice. Mlade biljke znaju da napadnu I puževi, pa daliju treba zaštititi odgovarajućim insekticidima.

Prezimljavanje

Da bi dalije izdržale zimu, pre mraza ih izvadite iz zemlje. Ako premrznu, nema im spasa. Vadite ih tako što ćete odrezati 20 cm gornjeg dela biljke. Rastresite onda zemlju, i okrenite lukovice naopako da se ocedi voda a lukovice dobro prosuše.

Sadnja lukovica dalije

Zdrave lukovice se čuvaju a one koje su oštećene treba baciti. Čuvaju se tako što ih zamotamo u novinski papir, I pospemo ugljanom prašinom. Drže se u podrumu ili na mestu gde nije toplije od 5 stepeni.

Ako su u toplijoj prostoriji, pokrijte ih tresetom. Na kraju marta, likovice ovlažite da bi nabubrile. Sadnja počinje u aprilu. U toplijim klimatskim pojasevima, lukovice mogu tokom zime da prezime u zemlji, bez vadjenja.

Dalija gajenje i nega

Razmnožavanje i uzgoj

Dalije se razmnožavaju  semenom koje treba sejati u sanduke u februaru ili martu na temperaturama oko 18-20 stepeni. Za mesec dana, biljke treba pikitari u većem razmaku, a u maju su spremne za sadnju u bašti.

Mogu se razmnožavati i gomoljima. Svaki gomolj treba da ima deo korenovog vrata sa napupelim delovima iz kojih se radja nova dalija.

Dalije se mogu razmnožiti i reznicama. Korenasti gomolji se sade u supstrat u januaru. Za oko 3 nedelje, kreću izboji koji služe kao reznice. Reznice treba da budu duge od 6 do 8 cm. I da ima minimum 3 para listića. Ukorenite ih u smešu zemlje sa peskom, u vlažnim I toplim uslovima pa pokrijte plastičnom folijom. Ukorenjivanje traje od jedne do dve sedmice.

Presadjivanje

Pri presadjivanju obratite pažnju na to da dalije ne podnose mrazeve. Zato gomolje presadjujte tek u aprilu I maju. Biljke koje ste uzgojili iz reznica, presadjujte tek u drugoj polovini maja.

Posle presadjivanja, nasad pokrijte folijom da bi dalija  što ranije počela da cveta.

Niske sorte dalije sadite u razmaku od 20 cm, visoke sorte na 30 do 40 cm. Koren treba da bude u dubini od oko 10 centimetara.

Cena semenki dalija

Paketić sa 25 semenki dalije košta oko 100 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts