Difenbahija – Opasno i otrovno sobno cveće

POREKLO

Potiče iz Ruande. Dobila je ime po baštovanu koji je radio u Bečkom botaničkom vrtu a zvao se I. Dieffenbachu (1796-1863. godine). Tek polovinom 19. veka Difenbahija dolazi u Europu, a doneli su je engleski i belgijski istraživači iz tropskih delova Južne Amerike. 

KARAKTERISTIKE

Difenbahija ima široke listove sa izraženim šarama. Šare variraju od vrste do vrste. Do skoro su se uzgajale samo u tropskim botaničkim baštama, ali danas se dobro gaje i u kućnim uslovima. Najviše im odgovara temperatura od 15 – 18 stepeni. Voda za zalivanje mora biti mlaka i po mogućstvu kišnica. Ne podnose promaju i gasna isparenja.

difenbahija opasna i otrovna

PODMLADJIVANJE DIFENBAHIJE

Pošto donji listovi stalno opadaju, stablo se izdužuje, postaje mršavo i nestabilno, pa se mora podseći i onda će pustiti nove listove.To se radi tako što se stablo difenbahije seče na delove. Vrh biljke sa listovima, seče se na dužinu od oko 40 cm. Deo stabljike sa korenom se ostavlja u zemlji, jer će poterati mlade listove. Ostali delovi seku se tako da na svakom ostanu po dva zgloba. Iz donjeg zgloba će se razviti koren, a iz gornjeg zgloba listovi. Vrh biljke ćemo ožiliti tako što ga stavimo  u posudu sa vodom koju po malo dolivamo kad ispari, dok ćemo druge delove stabla ožiliti u saksiji sa zemljom. Mladu biljku treba prekriti folijom, povremeno je otkrivati i kvasiti zemlju pa će posle 3-4 nedelje početi da pušta nove listove.

IDEALNI USLOVI ZA CVETANJE!

Vrlo retko cveta i to samo u idealnim uslovima. Cvet je bez mirisa, zelen i neupadljiv.

PRITAJENI UBICA

Difenbahija (Diffenbachia) je ukrasna  biljka koja je vrlo zastupljena u mnogim našim kućama, stanovima, kancelarijama. To je omiljena sobna biljka ali vrlo opasna. Ako se samo parče lista poliže nastupa žestoki bol usana, a za nedelju dana, neoprezna osoba zanemi. Ako sok ove biljke dospe u oči izaziva slepilo. Prilikom brisanja prašine sa lista može se javiti crvenilo i svrab na koži.

Zbog toga bi ove biljke trebalo odstraniti iz kuća i našeg životnog okruženja, posebno ako u njima borave deca. Ako ipak ne želite da se rešite ove biljke pripazite kada rukujete s njom da imate rukavice i da nakon skidanja suvih listova, skidanja prašine sa njih ili bilo koje druge radnje dobro operete ruke i stavite je na mesto izvan dohvata dečjih ruku!!!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts