Indijski jorgovan – omiljeno dekorativno drvo

Indijski jorgovan, latinski naziv (Lagerstroemia indica) je dekoratvno drvo omiljeno zbog svojih belih, roze i purpurnih cvetova koji rastu u vidu buketića.

Indijski jorgovan koji se negde naziva i kineski jorgovan, je listopadna žbunasta biljka koja u njenim originalnim staništima (Japan, Kina, Australija) može da naraste i do 8 metara u visinu. U našim krajevima, ova biljka najčešće dostigne visinu od oko 3 metra.

Osim prelepih cvetova, dekorativna je i kora ovog drveta koja je bež boje sa crvenim i zelenim tragovima, a prošarana je i braonkastim nepravilnim linijama koje su poseban ukras.

indijski jorgovan1

Grančice indijskog jorgovana su u obliku četvorougla a listovi su u obliku elipse, kožasti i glatki. Izbojci koji su mladi imaju zanimljivu crvenkastu boju dok listovi u jesen poprime spektar boja u kome se prelivaju narandžaste i crvene nijanse. Pravi i nesvakidašnji ukras za svaki vrt, pa i onaj najmanji!

Cvetanje indijskog jorgovana

Indijski jorgovan je najlepši u vreme cvetanja kadadaje dekorativne bukete cvetova u jarkim bojama.

Biljka cveta sredinom leta pa sve do kasne jeseni. Cvasti mogu biti veliki i do 25 centimetara. Nakon cvetanja, stvaraju se plodovi mrke boje elipsastog oblika koji se na drvetu zadržavaju sve do proleća.

Sadnja i gajenje

Ako želite da posadite sopstveni indijski jorgovan, birajte sadnice koje su zdrave i sveže, a vodite računa i o željenoj vsrti jer postoji indijski jorgovan koji je neotporan na zimske uslove, zatim vrsta koja je patuljastog rasta, grmoliki jorgovan…

Uzgoj i pravilno održavanje indijskog jorgovana podrazumevaju da je potrebno osigurati dovoljno sunčan i svetao položaj, plodno drenirano zemljište koje nema puno azota i koje je slabo kiselo.

Uslovi za gajenje – Indijskom jorgovanu odgovaraju sunčana ili svetla mesta, kao i dobro drenirano, plodno zemljište koje nije bogato azotom i koje je slabo kisele reakcije. Biljci je takodje potrebno obezbediti lokaciju koja je zaštićena od promaja i hladnih vetrova.

indijski jorgovan2

Nega indijskog jorgovana

U proleće jorgovanu treba da  dodate đubrivo sa produženim dejstvom. Pošto je ova biljka najosetljivija u prvoj godini nakon sadnje, u tom periodu je važno da je redovno jubrite i zalivate, a ako treba, i da je posebno zaštitite od vetrova i mrazeva.

Orezivanje

Indijski jorgovan se orezuje svakog proleća i na taj način se omogućava zadržavanje žbunastog oblika biljke. Orezivanje će takodje pozitivno uticati na jače cvetanje jorgovana. Orežite prošlogodišnje izdanke i skinite slabašne i suvišne grančice.

Indijski jorgovan je najčešći u vrtovima jer je izuzetno dekorativno drvo. Ovu biljku takodje možete uspešno gajiti kao samostalnu biljku, ali i u grupama ili u drvoredima. One niže forme jorgovana, u toplijim krajevima, mogu uspevati i na terasama.

Indijski jorgovan se možete saditi tokom cele godine, a cena jedne mlade biljke u domaćim rasadnicima je oko 200 dinara.

Razmnožavanje

Indijski jorgovan se razmnožava semenom ili reznicama. Seme pre setve treba potopiti u vodu na jedan dan, a ondase poseje u dubinu koja je jednaka prečniku semena. Za klijanje semena je potrebna temperatura od oko 24 stepena i dosta vlage. Indijski jorgovan se može razmnožavati i poludrvenim reznicama tokom leta i rane jeseni.

Na kraju, ako rešite da gajite indijski jorgovan sigurno nećete pogrešiti, jer je reč o veoma dekorativnoj biljci koja je pritom jednostavna za održavanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts