Prirodni probiotik za trudnice i dojilje

Doktori će vam, kada imate problem sa crevima i želucem sigurno propisati neki od poznatih probiotik kapsula. Ako želite da problem sa probavnim sistemom rešite bez kapsula i na drugačiji način – evo nekoliko saveta:

Za pravilno funkcionisanje probavnog sistema, pomoći će Vam neke namirnice bogate magnezijumom kao što su spanać, banane, badem i kikiriki. Osim toga, za trudnice je dobro to što magnezijum sprečava pojavu zatvora a stolice postaju redovnije i mekše. Ne treba pominjati da je obavezno piti dosta vode tokom dana.

Hrana bogata vlaknima takodje blagotvorno utiče na pribavni sistem i upravo je hrana koja ih nema dovoljno osnovni razlog sporije probave i opstipacije. Stomak će naravno protestovati ako preterujete sa grickalicama viršlama, narescima, salamama ili sladoledom i testima… Zato, uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik dosta voća i povrća a medju preporučljivim namirnicama je i koren lekovitog djumbira koji deluje na regulaciju crevne flore.

voce

Preporučljivo voće i povrće koje je bogato vlaknima su jabuke, narandže, šargarepa., brokoli, šljive, kruške, pasulj, grašak, maline, jagode, groždje…

Važnost dovoljnog unosa tečnosti

Poznato je da mali unos vode uzrokuje zatvor i probleme sa crevima. Ako uzimate dovoljno vode  kao i sokove iz sveže konzumiranog voća i povrća – problem sa opsipacojom verovatno nećete imati.

Probiotici iz jogurta

Probiotici su dobre bakterije koje normalno stanuju u ljudskom crevnom sistemu. Učinkovite su u borbi protiv proliva isto tako i protiv zatvora. Njihova uloga je regulisanje probave i uništavanje štetnih bakterija koje proizvode toksine. Inače, nisu svi probiotici isti. Neki sadrže na milione, a neki na milijarde dobrih bakterija. Velika količina ovih dobrih bakterija prisutna je u običnom jogurtu pa ga uvrstite u svakodnevnu ishranu.

probiotik

Istraživanja potvrđuju da probiotici imaju blagotvorno dejstvo i kod nekih drugih zdravstvenih problema: oni jačaju imunitet, koče infekcije, štite od vaginalnih infekcija, utiču na mršavljenje, ublažavaju bolove u želucu, blagotvorni su za kožu jer sprečavaju ekcem i psorijazu… Posebno su korisni u borbi protiv kolika, odnosno grčeva kod beba . U prirodnom obliku – kao jogurt na primer, slobodno ih mogu unositi i dojilje.

Izvori probiotičkih bakterija

To su prvenstveno fermentisani proizvodi poput kefira, tempeha, kiselog kupusa, domaćeg termički neobrađenog sira ili jogurta koji sadrže probiotičke bakterije.

Inače, probiotici pomažu u ukupnom upravljanju probavom čak i kod osoba koje nemaju odredjene zdravstvene probleme ili tegobe.

Probiotici protiv infekcija

Brojna istraživanja su pokazala da probiotici utiču na zdravlje mokraćnog sistema i da sprečavaju infekcije tog sistema naročito kod žena. Redovitim uzimanjem probiotika takodje je moguće sprečiti povaratak infekcija.

Probiotici sprečavaju i vaginalne infekcije posebno kultura L. Acidophilus. Pošto su trudnice posebno osetljive na ove infekcije, probiotici mogu imati posebnu ulogu u majčinom zdravlju, ali i zdravlju fetusa jer je bakterijska vaginoza jedan od faktora koji uzrokuju prevremeni porodjaj.

Istraživanja su pokazala i da deca žena koje su patile od sezonskih alergija ili čiji su partneri patili od alergija,  imaju velike šanse da i sama obole odalergija i astem. Medjutim, trudnice koje su uzimale probiotike tokom trudnoće imale su 80% manju pojavu alergija, dermatitisa i astme kod dece.

Origano ulje

Najvredniji lekoviti sastojak u ulju origana je karvakrol – sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Istraživanja pokazuju da je ovo ulje delotvorno protiv 25 vrsta bakterija medju kojima su i one koje su uzrok crevnih infekcija…

origano ulje

Prednost ovog ulja kao prirodnog probiotika je u tome što loše bakterije ne mogu da razviju imunitet. Ako ste u drugom stanju ili dojite, kada je u pitanju doziranje origanovog ulja kao prirodnog probiotika, najbolje je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts