Šaljićevi melemi za lice i telo

Melemi porodice Šaljić su na domaćem tržištu prisutni još od 1986 godine.

Šaljićevi melemi su tradicionalno napravljeni prirodni melemi od ekstrakta lekovitog bilja, iz poslednjih berbi, u prirodnom nerafinisanom maslinovom ulju.

Predstavljamo Vam neke od proizvoda:

Mentaten – sredstvo za negu lica i tela

Ovaj melem se koristi uveče pre spavanja i ujutru. Koristi se tako što se tuferom od gaze natopljenim mentatenom dobro izbrišu lice i vrat. Nakon toga treba oprati lice mlakom vodom i blagim sapunom. Kada obrišete kožu mekim peškirom, brisanje melemom treba ponoviti uz nežnu masažu llca i vrata sve dok koža ne postane skoro suva.

saljicevi melemi

Ujutru lice treba prvo oprati mlakom vodom pa izbrisati  mekim peškirom. Zatim tuferom od gaze ne mnogo natopljenim Mentatenom, lice premazati i ostaviti da se osuši. Konstantnoim korišćenjem ovog melema, koža postaja glatka i nežna, a vremenom bore postaju slabije vidljive. Akne i bubuljice takodje će biti ublažene.

Mentaten se takodje koristi za  negu tela. Upotrebljava se 1-2 puta nedeljno nakon kupanja, laganim utrljavanjem po celoj površini kože tela. Ovam mele mdeluje blagotvorno na kožu tela koju je zahvatio celulit.

Striet – melem za sprečavanje strija i njihovo otklanjanje

U  trudnoći se svako veče istuširate toplom vodom, telo izbrišite mekim peškirom a zatim blagim utrljavanjem treba naneti Striet na telo. Primenom ovog melema, koža će zadržati svoja ranja svojstva.

U izuzetnim slučajevima potrebno je još neko vreme posle porođaja nastaviti sa korišćenjem ovog preparata. Nakon porođaja, za porodilje koje nisu koristile Striet,  postupak je isti kao i tokom trudnoće, osim što se nanošenje strieta na kožu radi utrljavanjem sa malo jačim pritiskom. Postupak treba ponavljati sve dok strije ne nestanu.

Pronasol – sredstvo za zaštitu kože pri sunčanju

Da bi ste ublažili eventualne opekotine i ožiljke od Sunca, pre izlaska na sunčanje celo telo treba premazati sa dosta ovog melema.

Tokom dana pre svakog  sunčanja, ponovite premazivanje da koža ne bi ostala suva. Ako se desi  da koža malo pocrveni, kožu mažite ovim melemom nakon sunčanja I pre odlaska na spavanje. Koža će dobiti finu bakarnu boju i neće se ljuštiti.

Za svako dalje sunčanje, preporučuje se povremeno mazanje ovim sredstvom, jer  hrani kožu i sprečava perutanje.

Ako se desilo da koža izgori od sunca, pa je jako crvena i bez plikova, povucite se u hlad, i tuferom od gaze natopite kožu melemom. Ivaj tretman primenjujte dok crvenilo ne prestane.

Kod osoba čija je koža izgorela i javili su se plikovi, treba prekinuti sa sunčanjem dva, tri dana. U tom periodu noću na rane stavljajte deblju gazu natopljenu Pronasolom a tokom dana kožu stalno pramazujte vatom natopljenom istim sredstvom. Očekujte brz oporavak kože.

Mel-op G – melem za opekotine

Ovaj melem je zapravo dispergovan ekstrat lekovitog bilja iz poslednje berbe u polučvrstoj masnoj podlozi od pčelinjeg voska i maslinovog ulja.

Namenjen je za zarastanje rana na koži lica i tela. Primenjuje se i kod opekotina drugog i trećeg stepena, povreda sa plikovima, za rane različitog porekla…

Pre upotrebe ovog melema, trea dobro oprati ruke i uraditi dezinfekciju, razblaženim alkoholom (70% etanol). Zatim predeo oko rane u širini od oko 5 cm treba očistiti gazom natopljenom razblaženim alkoholom. Kod težih slučajeva, ranu treba da isperete  3% rastvorom hidrogena i sterilnim fiziološkim rastvorom. Ako na opečenoj koži ima plikova, potrebno  ih je sterilnom iglom probušiti pa nežnim pritiskom istisnuti tečnost a onda opet obrisati razblaženim alkoholom.

Na deblju sterilnu gazu, nožem nanesite sloj melema debljine oko 1 do 2 mm.  Stavite melem na ranu tako da je melem celom površinom u dodiru sa njom.

Gazu  pričvrstite flasterom. Bol će početi da se gubi, a onda polako da nestaje. Na svakih 24 časa ponovite čitav postupak novom gazom.

Mel-op E – melem za otklanjanje posledica od opekotina melem za opekotine

Ovaj melem predstavlja emulgovan ekstrakt lekovitog bilja iz poslednje berbe u prirodnom nerafinisanom maslinovom ulju.

Melem efikasno deluje kod opekotina prvog stepena, a odmah po nanošenju bol se smanjuje kao i crvenilo. Ovo sredstvo dobro je i protiv fleka i ožiljaka.

Pre upotrebe obavezna je dezinfekcija ruku. Ovaj melem se upotrebljava kod tek nastalih opekotina, gde je na opečenom mestu ostala nepovređena koža, a melem treba staviti što pre.

Primena kod ožiljaka

Mesto sa ožiljkom treba oprati mlakom vodom sa blagim sapunom, osušiti peškirom pa melemom masirati 5 do 10 minuta, ujutru, pa opet uveče.

Kod starijih ožiljaka masaža traje oko pola sata po danu, a uveče melem stavite na gazu, pa fiksirajte na mesto sa ožiljkom flasterom, kako bi melem delovao preko noći.

Svi Šaljićevi melemi traju 12 meseci a preporuka je da se čuvaju na sobnoj temperaturi, zaštićeni od svetlosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts