Tri najčudnija aerodroma na svetu

Aerodromi  su za one putnike koji imaju strah od letenja posebno stresno mesto. Medjutim, priroda i maštovitost meštana na nekim lokacijama učinile su da neki aerodromi postanu još strašniji, a onima koji vole avanturu još zanimljiviji. Ova tri aerodroma učinila su da mesta u kojima se nalaze, postanu turističke atrakcije upravo zbog dodatne količine adrenalina koja nastupa pri sletanju i uzletanju.

Princes Džulijana na Svetom Martinu

Zasigurno najčudniji aerodrom na svetu je aerodrom Princes Džulijana u gradu Filipsburg na karipskom ostrvu Sveti Martin.

Princes Dzulijana na Svetom Martinu

Pista za sletanje i poletanje počinje bukvalno na prepunoj plaži turista čuvenoj i pod imenom Maho koji željno čekaju bliske susrete sa mlaznim avionima. Veliki avioni tipa Boing 747 ili Erbas A 340 sleću neposredno iznad turista na plaži i predstavlja senzacionalnu priliku za fotografisanje.

Plaža Maho i uzletno-sletna pista odvojene su samo žičanom ogradom na kojoj se posetioci plaže učestalo pozivaju na oprez i opasnost. Neki avanturisti upravo zbog ovog aerodroma posećuju isključivo ovo kupalište!

Aerodrom se nalazi na holandskom delu ostva i zajedno sa plažom „Maho“ postao je svetska turistička atrakcija koju možete da pronađete u katalozima svetskih turoperatora kao i u zvaničnoj turističkoj ponudi Južnog Svetog Martina.

Aerodrom na Svetom Martinu je  treći po frekfentnosti saobraćaja na teritoriji istočnih Kariba. Na njega sleće tridesetak aviokompanija.

Mali Gibraltar

aerodrom Mali Gibraltar

Na ovom mestu pravi se neverovatna gužva us saobraćaju svaki put kada sleti avion. U malom Gibraltaru prostor je tako dragocen da je aerodromska pista zapravo glavna saobraćajnica koja mora biti zatvorena svaki put kada neki avion namerava da uzleti ili sleti.

Aerodrom u Malom Gibraltaru je samo nekoliko minuta udaljen od centra grada, pa automobile, kada je put zatvoren, od sudara s avionom čuva samo rampa!

Gizborn na Novom Zelandu

Gizborn na Novom Zelandu

Aerodrom Gizborn na novozelandskom Severnom ostrvu verovatno je jedini aerodrom na svetu gde avioni povremeno moraju da zastanu i propuste vozove. Pista ovog aerodroma ukršta se sa prugom koja se koristi za teretni i putnički saobraćaj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts