Šest stvari sa kojima treba krenuti u Novu godinu

Vodite računa o svom zdravlju

Napravite plan mogućnosti za odvajanje vremena koje ćete posvetiti svom telu i fizičkom zdravlju u narednoj godini. Uporedite radno vreme i obaveze u porodici sa aktivnostima koje su vam neizbežne i rešite koliko ćete i kako od januara početi da vežbate, posećujete teretanu, trčite po kraju ili makar radite kućni aerobik. Ako imate kuću, probajte da napravite sopstvenu bašticu zdravog voća I povrća. Takodje, rešite da ćete više kupovati zdravu, organsku hranu.

Naučite nešto novo

Toliko je mogućnosti da, bez obzira na godine naučite nešto novo, da ovaj zadatak neće biti lak, bar kad je izbor u pitanju.  Strani jezici, kursevi borilačkih veština, kurs knjigovodstva, joga, kurs za kozmetičare, seminari….   Razmislite šta Vam najviše leži, raspitajte se za termine I cene I požurite da radite na sebi! Dodatne kvalifikacije mogu vam pomoći na sadašnjem poslu ili otvoriti mogućnosti ka novim poslovnim poduhvatima.

novogodisnji planovi

Vratite dugove

Nekada je vraćanje dugova bilo pitanje časti cele familije. Mnogi su verovali i da će ih pratiti maler ili besparica ako ne vrate dug u godini u kojoj su se uzajmili. Ako su dugovali, nisu trošili novac na luksuz, već su štedeli kako bi dug vratili pre 31. decembra. Vremena i običaju su se izmenili , ali Vi probajte da se razlikujete i budete odgovorni. Naravno da nismo svi isto vaspitavani, ali ako je prijatelj mogao da vam ukaže poštovanje i pozajmi novac, pokažite i vi njemu da ste fer i da tako pokazujete da vaše prijateljstvo leži na pravim osnovama. Dakle, prebrojite se, i vratite dug!

Štediteplanovi za novu godinu

Ovaj savet je u uskoj vezi sa predjašnjim. Da sledeće godine ne biste došli u situaciju da krpite kraj s krajem kako biste vratili dugove, obećajte sami sebi da ćete u Novoj godini početi da štedite. To ne znači da mesečno odvajate neke ogromne sume sa strane. Dovoljan je i neki mali novac, koji će se vremenom nakupiti. Neka ga za crne dane, a vama će biti lakše kad iskrsnu iznenadni troškovi. Preporuka je da dok štedite zaboravite na taj novac, a takodje bi bilo poželjno da o “crnom fondu” niko ne zna!

Činite dobra dela, budite dobri prijatelji

Rešite to da ćete se odazvati nekoj od brojnih humanitarnih akcija sledeće godine. Možete I direktno pomoći starijoj komšinici koja živi sama. Takodje, priključite se radu u nekoj volonterskoj organizaciji. Radite sa decom ili starima i nemoćnima kojima je potrebna Vaša pomoć. Posetite domove za nezbrinutu decu, odnesite garderobu koja Vam ne treba… Osećaj da pomažete drugima posebno je zadovoljstvo.

Praštajte

Nemojte biti zlopamtilo, to će vam samo odnositi prekopotrebnu energiju i vreme. Ako Vas je neko povredio, uvredio, naneo bol, rešite da mu oprostite i u Novu godinu udjete plemenitiji I još bolji. Oni koji umeju da praštaju su posebno srećni ljudi. Učinite sebe i druge srećnim, uzdignite se od prizemnih problema i ljudi koji su bili nefer prema Vama. Dolazak Nove godine, pravo je vreme za praštanje.

Srećni praznici i neka Vam se planovi ostvare!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts