Kako ishranom smanjiti povišen holesterol

Veliki broj ljudi usled pogrešne ishrane pati od povišenog holesterola što vremenom može dovesti do većih komplikacija i zdravstvenih tegoba, jer kada poraste njegov nivo u krvi, on postaje štetan po naše zdravlje i doprinosi stvaranju naslaga na našim krvnim sudovima i nastanku arteroskleroze, začepljuje arterije i opterećuje srce.

Mada holesterol izuzetno plaši starije ljude, on je u stvari potreban za vitalnost svake ćelije u našem organizmu, jer pomaže jetri da svari masnoću. Sa lecitinom i proteinom, holesterol transportuje masti kroz našu krv, i ako ga nema dovoljno, jetra mora sama da ga proizvodi. Ono što je bitno, jeste da se holesterol nalazi u krvi u maloj količini i veoma je važno da njegov nivo ne poraste.

Da bi nivo LDL holesterola sveli na normalnu granicu, potrebno je pre svega krenuti od promene u ishrani kao i sa fizičkom aktivnošću.

Preporuke za izmenjen režim ishrane

Što se tiče ishrane, uopšteno rečeno, treba smanjiti unos namirnica životinjskog porekla, a više unositi ribu, riblja ulja i biljnih vlakana. Sve ono što ste do sada jeli kao punomasno, zamenite sa manje masnim: sireve, mleko, jogurt, maslac. Kod pripremanja mesa, obavezno je skidanje masnoće i svinjetinu jesti samo povremeno, a najviše jesti ćuretinu i piletinu. Svu hranu najbolje je pripremati na maslinovom ulju. Češće jedite bareno a izbegavajte prženo u dubokom ulju. Jedite masnu morsku ribu koja sadrži omega-3 masne kiseline.

Kako da održimo masnoće u normali?

Promenite način života, jedite sledeću hranu:

PASULJ

Za pasulj kažu da je čarobni kontrolor holesterola. Studije su dokazale, da kao što mnoge namirnice povećavaju loši holesterol ima i onih koje ga uništavaju, a to je dokazano za pasulj. Jedna šolja kuvanog pasulja dnevno (podelite je u 2 porcije) najčešće skida loš holesterol za 20%, a prve rezultate možete očekivati već posle 3 do 4 nedelje.  Pasulj je siromašan mastima a bogat rastvorljivim vlaknima, i drži holesterol pod kontrolom, i sve vrste pasulja su podjednako efikasne. Bitno je da na stolu mora biti svakog dana, ne mora biti uvek čorbast ili prebranac. Možete ga dodati u lazanju, ili ubaciti u čorbu ili, još bolje, u salatu.

posni pasulj na vodi

KOPRIVA

Kopriva je za skidanje holesterola na vrhu liste, najbolje je da se bere sveža i pravi čaj koji se pije oko 40 dana. U tom periodu holesterol sigurno vraćate u normalu!

Čaj pripremite tako što stavite prvo vodu da proključa, pa tek tada sipajte kafenu kašičicu suve koprive, poklopite i ostavite da odstoji do 5 minuta. Procedite je i popijte. Najbolje je da koristite suve listove koprive koje ste kupili u biljnoj apoteci ili kod proverenog travara.

JOGURT

Sadrži u sebi sterol, zahvaljujući kome možete da smanjite nivo holesterola čak i do 10% u periodu od tri nedelje, pa je zato poželjno da ga uz svaki obrok popijete po jednu čašu. Na taj način sterol utiče na količinu masnoća koje će apsorbovati vaše telo.

OVAS

Da bi omogućili dnevni unos vlakana od 5 grama, potrebno je da pojedete jednu manju činiju ovsene kaše, 3 krekera od ovsenog brašna ili 3 parčeta ovsenog hleba. HLEB GRAHAM

Pošto se vlakna vezuju za holesterol, on se izbacuje sa otpadnim materijama pa je zato neophodno da hleb bogat vlaknastim materijama uvedete u ishranu.

ORAŠASTI PLODOVI

Ako svaki dan uzmete po 8 komada orašastih plodova, smanjićete nivo ukupnog holesterola za 5%. Badem, orasi, kikiriki su posebno korisni za one koji imaju visok nivo lošeg LDL holesterola, ali treba izbegavati zasoljene varijante.

MASLINOVO ULJE

Dozvoljena dnevna količina: 2 supene kašike dnevno u spremanju obroka. Ove količine maslinovog ulja svakog dana smanjuju ukupni holesterol za 8% u periodu od šest nedelja. Naravno, znate da je devičansko maslinovo ulje najbolje.

maslinovo ulje  u kozmetici

SOJA

Mleko od soje, sojini oraščići i jogurt od soje pomažu jetri u izbacivanju lošeg LDL holesterola iz krvotoka. Soja može služiti i kao zamena za mlečne proizvode i meso.

Da bi smanjili nivo holesterola do 30%, potrebno je da dnevno unesete i ove namirnice: jednu bananu, pola činije kukuruza šećerca, dve do tri šargarepe, 5 šljiva, čašu vina, dva čena belog luka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts