Saveti za lov na murinu

Do pre desetak godina murina se lovila na južnom Jadranu, redje u srednjem, dok je na severu bila skoro nepoznata. Danas, zbog globalnog zagrevanja, možemo tu prekrasnu ribu loviti u celom Jadranu. Zbog svoje lakomosti često završi na parangalima i udicama zamršena u veoma komplikovane cvorove. Ali, koliko god beživotno i iscrpljeno izgledala, uvek će smoći snage za još jedan ugriz.

Usmrćena murina ostavlja utisak želatinaste mase. Mlohavo, izduženo telo sa neproporcionalno sitnom glavom, prošarano žutosmedjim mrljama, teško je zamisliti kao nemilosrdnog lovca iz morskih dubina. Preko dana je skrivena u svojoj rupi iz koje tek povremeno proviruje. Često napada i bez ikakvog povoda. Ne obazire se na veličinu plena, pa će bez premišljanja napasti i neopreznog ronioca.

Ima oštre zube kojima sa lakoćom kida ronilačko odelo. Usta murine kriju još jedno strasno oružje-otrovne žlezde koje pri ugrizu putem njene sline dospevaju u ranu i tamo počinju lučiti otrov. Rane izazvane otrovom murine su jako ružne, a ugrizeno mesto i posle ukazane lekarske pomoći dugo ostaje bolno i utrnuto. I njena krv je otrovna, ali kao i drugi riblji otrovi i ovaj je termički nestabilan pa se kuvanjem ili pečenjem u potpunosti neutrališe.

lov na murinu

Murina je noćna riba pa se po danu teško ulovi. Izuzetak je samo kada mamac padne u neposrednoj blizini rupe u kojoj se ova grabljivica nalazi. Sa zalaskom sunca, pretvara se u pravog razbojnika koji ne oprašta nikome ko joj se nadje na putu. Zahvaljujuci istančanom čulu mirisa, ona i u potpunom mraku hvata plen. Ugriz joj je munjevit, tek kad se žrtva omamljena otrovom umiri, sledi drugi, dublji ugriz. Za sve to vreme polako se povlači u nazad.

Uhvaćena murina, kada oseti ubod prestaje da se povlači unazad i pokusava se osloboditi udice. Zakačena murina je u stanju ostati i po pola sata ničim se ne odajući kao da je svesna da joj preti opasnost po život.

Kontra gotovo i nije potrebna, a u izvlačenju nema nekog značajnijeg otpora. Zato prava drama počinje u trenutku kada murina izroni. Tada postaje opasnost za sve što joj se nadje na putu. Izvijajuči telo, pravi čvorove koje svlači preko glave prenoseći ih na stranu. Za svo to vreme neprestano grize sve što joj se nadje pred gubicom, ukljucujuci i vlastito telo. Dok to radi telo joj joj postaje snažan splet mišića i tetiva, koji je gotovo nemoguće obuzdati.

Izvučenu murinu treba sto pre ubiti, najbolje ubodom nožem iza glave, jer živa predstavlja stalnu opasnost za sve u blizini.

Murina nije izbirljiva i guta sve što joj se ponudi. Velicina udice, debljina sajle ili strune nisu od velikog značaja. Trebalo bi samo izbegavati slabe delove sistema koji bi mogli lako pući.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts