Grdobina – Karakteristike, metod lova i recept za pripremu grdobine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Malo je riba koje se po ružnoći mogu meriti sa grdobinom. Dok je živa, mnoštvo izraslina leluja sa njenog tela, pružajući joj savršenu prilagodjenost na muljevitom morskom dnu.

Grdobina žutka

U Jadranu se najčešće sreće grdobina žutka koja moze biti duga 70cm, i teška preko 8kg. Odozgo je tamno žute do smedje boje, dok je prema trbuhu skoro bela. Donja čeljust joj je duža nego gornja, a oči su joj visoko postavljene. Na kraju produžene prve šipčice ledjne peraje ima mesnati nastavak, čijim treperenjem mami plen dok leži ukopana u mulj. Kada neoprezna riba pridje, grdobina se munjevitom brzinom baca na nju, stvarajuci vakum otvaranjem usta, kojem ništa ne moze umaći. A mnogobrojni kupasti zubi ne ostavljaju nikakvu šansu nesretnim žrtvama.

Grdobina mrkulja

Grdobina mrkulja može da bude znatno redja od žutke. Ona je po ledjima i bokovima maslinasto smedje boje, crnkasto izmrljana, dok je sa trbušne strane izrazito svetla. Može da naraste do 2m i preko 40kg.

Obe se vrste najčešće love mrežama i to bolje danju u zimskom periodu ili noću po jakoj mesečini. Ponekad se grdobina ulovi parangalom, a udicom vrlo retko. Koristi se živi mamac.

Retko se nalazi pliće od 30m, a silazi i do dubine od 450m.

kako se priprema grdobina

Pri lovljenju ove ribe treba voditi računa o snažnim trzajima ove specifično gradjene ribe velike glave i malenoga trupa. Najbolje ju je prihvatiti kukom, najviše zbog sluzave kože i oštrih zuba, kojima krupniji primerci lako mogu pregristi i rukavicu.

Iako ima izuzetno socno i ukusno meso, grdobina zbog ružnoće i sluzave kože nije omiljena u svim kuhinjama. Zanimljivo je da čak 2/3 težine ove ribe otpada na jetru, pa se u ribarnicama prodaje očišćena. Ukoliko Vam se posreci da ulovite ovu ribu, prilikom čišćenja ne bacajte želudac. Mnogi smatraju da je ukusniji od škembica.

RECEPT: Brodet od grdobine

Grdobina se može spremiti na razne načine, ali većina ljubitelja morske kuhinje smatra da je najukusniji brodet.

SASTOJCI (za šest osoba):  1 očišćena grdobina od oko 2,5kg,1kg krompira, 3 srednje glavice crnog luka, vezica persuna, 1/2l maslinovog ulja, 1,5l belog vina, 1 paradajz, so, biber (mleveni i u zrnu), malo ruzmarina.

PRIPREMA: očišćenu grdobinu narezemo na komade, luk na kolutove a krompir na krupnije delove. U pliću i širu posudu redjamo naizmenično slojeve krompira, luka i ribe, svaki sloj malo posolimo, pobiberimo i pospemo peršunom i ruzmarinom. Zalijemo sa 3dl maslinovog ulja i dolijemo toliko vina da sve pliva. Kuvamo bez mesanja uz povremeno protresanje, na tihoj vatri 50-60min. Kako tečnost isparava dodajemo po malo preostalog vina. Pet minuta pre kraja kuvanja dodamo paradajz izrezan na deljice, posuti malo preostalog persuna i preostalo ulje.

Share.

Leave A Reply