Grdobina – Karakteristike, metod lova i recept za pripremu grdobine

Malo je riba koje se po ružnoći mogu meriti sa grdobinom. Dok je živa, mnoštvo izraslina leluja sa njenog tela, pružajući joj savršenu prilagodjenost na muljevitom morskom dnu.

Grdobina žutka

U Jadranu se najčešće sreće grdobina žutka koja moze biti duga 70cm, i teška preko 8kg. Odozgo je tamno žute do smedje boje, dok je prema trbuhu skoro bela. Donja čeljust joj je duža nego gornja, a oči su joj visoko postavljene. Na kraju produžene prve šipčice ledjne peraje ima mesnati nastavak, čijim treperenjem mami plen dok leži ukopana u mulj. Kada neoprezna riba pridje, grdobina se munjevitom brzinom baca na nju, stvarajuci vakum otvaranjem usta, kojem ništa ne moze umaći. A mnogobrojni kupasti zubi ne ostavljaju nikakvu šansu nesretnim žrtvama.

Grdobina mrkulja

Grdobina mrkulja može da bude znatno redja od žutke. Ona je po ledjima i bokovima maslinasto smedje boje, crnkasto izmrljana, dok je sa trbušne strane izrazito svetla. Može da naraste do 2m i preko 40kg.

Obe se vrste najčešće love mrežama i to bolje danju u zimskom periodu ili noću po jakoj mesečini. Ponekad se grdobina ulovi parangalom, a udicom vrlo retko. Koristi se živi mamac.

Retko se nalazi pliće od 30m, a silazi i do dubine od 450m.

kako se priprema grdobina

Pri lovljenju ove ribe treba voditi računa o snažnim trzajima ove specifično gradjene ribe velike glave i malenoga trupa. Najbolje ju je prihvatiti kukom, najviše zbog sluzave kože i oštrih zuba, kojima krupniji primerci lako mogu pregristi i rukavicu.

Iako ima izuzetno socno i ukusno meso, grdobina zbog ružnoće i sluzave kože nije omiljena u svim kuhinjama. Zanimljivo je da čak 2/3 težine ove ribe otpada na jetru, pa se u ribarnicama prodaje očišćena. Ukoliko Vam se posreci da ulovite ovu ribu, prilikom čišćenja ne bacajte želudac. Mnogi smatraju da je ukusniji od škembica.

RECEPT: Brodet od grdobine

Grdobina se može spremiti na razne načine, ali većina ljubitelja morske kuhinje smatra da je najukusniji brodet.

SASTOJCI (za šest osoba):  1 očišćena grdobina od oko 2,5kg,1kg krompira, 3 srednje glavice crnog luka, vezica persuna, 1/2l maslinovog ulja, 1,5l belog vina, 1 paradajz, so, biber (mleveni i u zrnu), malo ruzmarina.

PRIPREMA: očišćenu grdobinu narezemo na komade, luk na kolutove a krompir na krupnije delove. U pliću i širu posudu redjamo naizmenično slojeve krompira, luka i ribe, svaki sloj malo posolimo, pobiberimo i pospemo peršunom i ruzmarinom. Zalijemo sa 3dl maslinovog ulja i dolijemo toliko vina da sve pliva. Kuvamo bez mesanja uz povremeno protresanje, na tihoj vatri 50-60min. Kako tečnost isparava dodajemo po malo preostalog vina. Pet minuta pre kraja kuvanja dodamo paradajz izrezan na deljice, posuti malo preostalog persuna i preostalo ulje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts