Najbolja mesta za pecanje na Dunavu

Druga po veličini evropska reka, koja izvire u planinskom kraju Jugozapadne Nemačke, reka Dunav protiče kroz čak 10 evropskih država, a ukupna dužina njenog toka je tek nešto manja od tri hiljade kilometara.

Ukupna dužina toka Dunava koji protiče kroz teritoriju Republike Srbije je 587 kilometara, a na samom početku toka kroz Srbiju, reka Dunav praktično deli teritoriju susedne Hrvatske od teritorije Republike Srbije, da bi kod mesta Bačka Palanka tok ove reke skrenuo na teritoriju Vojvodine.

Od većih mesta, reka Dunav najpre protiče kroz Apatin, zatim slede : Bačka Palanka, Novi Sad, Sremski Karlovci, Beograd, a zatim i kroz mesta : Smederevo, Veliko Gradište, Golubac, Kladovo, a selo Radujevac je ujedno i poslednje naseljeno mesto koje se nalazi uz tok Dunava kroz Srbiju, odakle njegov tok nastavlja kroz teritoriju susedne Rumunije.

pecanje na Dunavu

Pored toga što je Dunav plovan celim svojim tokom kroz teritoriju Srbije, on je i svojevrstan raj za ribolovce, jer je pun : šarana, babuške, ali i štuke, smuđa i bele ribe.

Na određenim mestima na Dunavu je moguće i zimsko pecanje, kao i noćno, a za pojedina mesta je potrebna i dnevna dozvola ili uopšte dozvola za pecanje.

Svakako, da biste imali dobar ulov šarana, štuke, babuške, smuđa ili bele ribe, neophodno je da se raspitate za najbolje mesto za pecanje na Dunavu. Prema nepisanom ribolovačkom pravilu, najbolja mesta za pecanje na Dunavu su ona gde ima dosta potopljenih panjeva, te mesta za koja se zna da imaju rupe u dnu ili virove. Uz pravi odabir mesta za pecanje na Dunavu, ali i bilo kojoj drugoj reci, svakako je važno i kakva je voda na tom mestu, jer ukoliko je mnogo mutna ili mnogo bistra svi su izgledi da nećete upecati šarana, smuđa ili bilo koju drugu ribu.

Kao što ćete sigurno čuti od mnogih iskusnijih ribolovaca, dobar deo posla je završen kada odaberete pravo mesto za pecanje na Dunavu. Nakon toga je neophodno naoružati se strpljenjem i svakako odabrati odgovarajuću opremu, kako ne biste ostali bez ulova.
Najbolja mesta za pecanje na Dunavu postoje gotovo celim tokom Dunava i kod Apatina, i kod Golupca, i kod Beograda, kod Stare Pazove, Smedereva, Velikog Gradišta i gotovo svih mesta kroz koja protiče ova reka. Svakako vam neće nedostajati ideja, no odluka o odabiru mesta zavisi od velikog broja faktora : da li želie da idete na zimsko pecanje, dnevno ili noćno pecanje, da li vas više zanimaju divlja mesta, gde neće biti naročite gužve, ili pak ona gde će vam biti potrebna dozvola, da li želite da pecate šarana, štuku, smuđa ili neku drugu vrstu ribe. U skladu sa tim ćete i odlučiti koja mesta su najbolja za vas.

Pecanje na Dunavu kod Novog Sada

U neposrednoj blizini Novog Sada je smešteno jedno od najboljih mesta za lov štuke, ali i šarana i babuške. Dozvola za ribolov na akumulacionom jezeru Svetićevo se može dobiti od Ribolovačkog saveza Vojvodine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U okviru specijalnog rezervate prirode “ Karađorđevo “ se nalazi jedno od odličnih mesta za lov ribe, a naročito štuke, čuveni “ Lovrenac „. “ Lovrenac “ je i zvanično najveće mrestilište štuke na Dunavu. Ali, moguće je loviti i šarana, kao i belu ribu. U neposrednoj blizini Lovrenca se nalazi još jedno od boljih mesta za ribolov, “ Široka bara „, na kojoj se može uloviti vrlo krupan šaran. Dnevna dozvola na ovom ribolovnom području je koštala tokom prethodne sezone 1.500 dinara.

Pecanje na Dunavu u Zemunu i Batajnici

Pecanje na Dunavu u Zemunu je posebno zanimljivo kod hotela “ Jugoslavija „, gde se najčešće lovi šaran, ali i som. Mnogi ribolovci ne mogu da se odluče koje je mesto za pecanje na Dunavu u Batajnici i u Zemunu najbolje, već predlažu da svako ponaosob isproba mesta i odluči koje je najbolje za njega.

Pecanje kod Grocke

Čuvena ada “ Krivi Stojko “ je omiljeno mesto za pecanje kod Grocke, a koliko je poznato ovaj zanimljivi naziv je dobila po jednom od gročanskih alasa, izvesnom Stojku, koji je hramao. Ada “ Krivi Stojko “ je od Grocke nizvodno udaljena svega par stotina metara. Tu se uspešno lovi štuka, ali i smuđ i som, ne tako zanemarljive veličine.

dunav grocka

Pecanje kod Srebrnog jezera

Na nešto više od 100 kilometara udaljenosti od Beograda se nalazi Srebrno jezero, za koje će mnogi ribolovci reći da je idealno za ribolov, te da je moguće loviti i : soma, šarana, štuke, smuđa, amura, ali i belu ribu, u koju spadaju : babuške, deverike, krupatice i druge vrste ribe.

Ukoliko želite da upecate smuđa kod Srebrnog jezera, onda je najbolje da potražite mesto u okolini brane, sa obe strane, te ispod sela Kisiljeva. Za ulov štuke kod Srebrnog jezera je najbolje da pođete do mesta koje se nalazi kod dalekovoda, a prekoputa sela Ostrvo.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts