Belgijski ovčar – Malinoa

Belgijski ovčar

Postoje četiri tipa belgijskih ovčara: Grenendal, Terviren, Lakeoa i Malinoa od kojih je poslednja grupa najzastupljenija na našim prostorima.

Belgijski ovčar spada u izuzetno inteligentne pse, koriste se u policiji za pronalaženje narkotika i eksplozivnih materija, zatim za zaštitu ljudi i imovine, pri praćenju tragova, kao pomoć u spašavanju, pomoć slepim ljudima, hendikepiranim osobama… Ovi ovčari su vrlo oprezni i odani psi,  nežni  sa decom, ako ih na vreme naviknete na njih. Budite pažljivi  kada ga upoznajete sa drugim psima, jer ume da bude nepoverljiv i da iskaže agresivnost. Od stava vlasnika zavisi da li će iskazati agresivnost ili ne.

Osobine

Belgijski ovčar je inteligentan i poslušan pas, ima odličan instinkt za zaštitu i savršen osećaj za prostor. Ako se pravilno ne socijalizuje, može se desiti da postane preosetljiv i stidljiv. Još dok je štene treba ga privikavati na ljude i druge pse.

Potrebno mu je da bude član porodice i pogrešno je držati ga u dvorištu u kućici za pse, posebno ako mu vlasnici nisu na oku.

belgijski ovcar pas

Dresura

Ovaj ovčar traži iskusnog vlasnika, koji je strog, ali ne i grub. Ako ste grubi, sigurno će biti neposlušan i odbijaće da izvršava vaše  komande. Vlasnik treba da pokaže da je pouzdan da je  autoritet nad psom i da postavi jasna pravila ponašanja.

Belgijski ovčari su psi koji stalno vole nešto da rade. Ako im ne dajemo obaveze, zbog svoje inteligencije, sami sebi će nalaziti zadatke. Postaju odlični kao kućni ljubimci ako vlasnik zna da ih zaokupi I ako je dobar vodja i dosledan.

Odgoj belgijskog ovčara

Ovom psu je potreban  svakodnevni trening i šetnja da ne bi postao destruktivan i prezahtevan. Energičan je i brzo uči. Može se desiti da često juri okoloa voli i da štipa ljudima stopala, pa ga morate odučiti od toga.

Belgijski ovčar podnosi držanje u zatvorenom prostoru, ali ako se dovoljno šeta. Potrebno mu je dvorište Najviše mu odgovara hladnija klima, ali se dobro prilagodjava i toploti.

Dlaku ovog ovčara povremeno treba četkati, a kupanje gledajte da izbegavate. Linja se jako i to dva puta u  godini.

Ishrana treba da je kvalitetna, u vidu obroka koji dajete jednom dnevno ili dva puta na dan. Prvih dana po nabavljanju ovog ovčara hranite ga isto kao i njegov predjašnji vlasnik.

Bolesti

Belgijski ovčar je otporan pas i nema opasnosti od većih zdravstvenih problema. Ioak, retko se mogu javiti: kožne alergije, problemi sa očima, displazija kukova ili ramena. Životni vek  belgijskog ovčara je od 12 do 14 godina.

Karakteristike

On je skladno građen pas srednjih proporcija, otporan, naviknut na život u slobodi, i sposoban da podnese skoro sve klimatske uslove.

Harmonično je i skladno gradjen pas, ponosno drži glavu, elegantan je što mu je urodjenaosobina i odličan je izbor za čuvara kuće ili imanja.

Ako bude potrebe, bez dvoumljenja, ovaj žustar i odan pas, reaguje zaštitnički u slučaju da treba da zaštitit svog gospodara. Uvek je na oprezu, voli da istražuje, ali je ipak živahne prirode.

Oči ovog ovčara su bistre, svetlo smedje bademaste i radoznalog jasnog pogleda. Kapvi su blago oivičeni.

Uši su mu viisoko usađene, trouglaste i uspravne, vrat je blago izdužen a noge snažne I mišićave.

Šape su sa odvojenim prstima i čvrstim, elegantnim jastučićima. Nokti su snažni i tamne boje.Dužina tela kod ženki može biti nešto veća.

Rep je dobro usađen, debeo i srednje dužine.

Boja dlake

U odnosu na boju, dužinu i kvalitet dlake razlikujemo tipove i varijetete belgijskog ovčara.

Terviren ima lavlju boju toplih nijansi sa karboniziranim krajevima.

Malinoamože imati isključivo  lavlju boja sa karboniziranim krajevima i crnom maskom.

Grenendal je jednobojni tip ovčara sacrnom dlakom.

Lakenoa ima lavlju boju sa tragovimacrne na njušci ili repu. Beli beleg je moguć na prstima.

Kod svih varijeteta dlaka je bogata, gusta i jaka.

Dimenzije

Veličina ovog psa je prosečno 62 cm za mužjaka i 58 cm za ženke. Moguće je odstupanje od 2 cm do 4 cm.

Težina belgijskog ovčara kreće se od 24 kg do 32 kg.Ženke su lakše od mužjaka.

Tipovi

Dugodlaki varijeteti su Grenendal – sa crnom dugom dlakom, i Terviren  kojeg karakteriše lavlja boja sa karboniziranim krajevima.

Kratkodlaki varijeteti su Malinoa sa lavljom bojom i sa karboniziranim krajevima dlake, i obaveznom  crnom maskom.

Oštrodlaki belgijski ovčari imaju hrapave dlake dužine 6 cm. Tip – Lakenoa ima oštru dlaku lavlje boje sa odsjajem na njušci i repu.

Zabranjeno je ukrštanje između varijeteta. O eventualnim izuzecima odlučuje nacionalna uzgojna komisija prema Pravilniku iz Pariza iz 1974. Godine.

Cena

Štenci belgijskog ovčara kod nas se mogu naći po ceni od 250 evra, ali strogo kontrolisano poreklo varijeteta diže cenu ovih ovčara.

Pogledajte slike iz naše galerije posvećene belgijskim ovčarima:

Malinoa osobine

belgijski ovcar3

belgijski ovcar stene

belgijski-ovcar

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts