Drvene ograde za terase i balkone – prednosti ograde od drveta i ideje u slikama

Drvene ograde za terase i balkone

Drvene ograde su zapravo prve ograde koje je čovek napravio računajući i ograde od šiblja. U savremenom dobu, užurbanosti i svakodnevnog stresa, čovek sve više teži povratku prirodi i miru koji ona omogućava. Drvene ograde za terase, i balkone, vraćaju se u modu i polako postaju popularnije od kovanih, čeličnih ili gvozdenih ograda. Ulepšajte i Vi vaš dom, terasu ili balkon ogradom od drveta.

Ako imate prostranu terasu na kojoj provodite dosta vremena, naročito u letnjim mesecima, i želite da izbegnete znatiželjne poglede i jednostavno uživate u svom miru, velika drvena ograda pravo je rešenje.

Naravno, nemojte preterivati pravljenjem gustih i vrlo visokih ograda jer ćete tako smanjiti dotok svetla na balkom ili terasu.

drvene ograde

Prednost drveta kao materijala za ogradu

Svakako da se ograde mogu napraviti od različitih materijala, na primer od kamena, cigle, betona, drveta, plastike, ali drvene ograde su najprirodniji materijal, najmanje štetan, potupno zdrav i netoksičan. Drvo spada u najlepše prirodne gradjevinske materijale, daje posebnu toplinu prostoru koji okružuje pa zato nije čudo što se osim za ograde koristi uveliko i za uredjenje enterijera, za ozradu letnjikovaca u bašti, za pravljenje dekorativnih ogradica izmedju leja sa cvećem, raznih paravana…

Drvo je čvrst i otporan prirodni materijal koji će poboljšati svojstva i kvalitet pravilnom obradom koja će omogućiti da bude otporno na vodu i vlagu posebno ako je Vaša terasa otvorenog tipa.

Kombinovanje materijala (ideje)

Drvo se može kombinovati sa ostalim materijalima a najprirodnije će izgledati u kombijaciji sa kamenom ili opekom, a naročito ili sa metalnim okvirimakoji su obrasli lozom ili nekom biljkom puzavicom. Dekorativne mogu biti i ograde koje u svom sastavu omaju napravljen prostor u vidu drvenih žardinjera gde ćete posaditi omiljeno saksijsko cveće.

ograde za terasu

Ukrasne detalje ograde kao što su ramovi za puzavice ili izrezbareni delovi drveta učiniće terasu malo elegantnijom i romantičnijom.

Drvo se kao materijal za ograde na balkonu može kombinovati i sa staklom u slučaju da terasu zimi želite da koristite kao čajnu kuhinju kada ćete je jednostavno zatvoriti staklom koje je udenuto u odgovarajuće drvene ramove.

Cena kao faktor

Drvo je najbolji izbor za brzu gradnju ograde i osim toga što drvenu ogradu može napraviti skoro svako, drvene daske su i prilično povoljne i jeftinije od mnogih drugih materijala.

N a stovarištima možete pronaći jeftine i već gotove drvene panele koji su spremni za postavljanje. Paneli su različitog oblika, veličine i boje što Vam omogućava široku kepezu mogućnosti kombinovanja i postavljanja. Osim naravno praktične primene, ograda na terasi može biti i veoma dekorativna. Ako je pravite sami i od drveta, potrudite se da joj date svojom maštom i kreativnošću bar malo posebnosti i autentičnosti.

ograde za balkone

Iskoristite svoj talenat i umeće i budite sigurni da će ga primetiti svi koji prodju pored Vaše kuće. Vaša ograda od drveta može biti šarena, nepravilnog oblika, sa dodatkom još nekih elemenata od drugih materijala.

Drvena ograda nekada je bila jedina vrsta ograde koja se koristila, ali je i danas popularna i pored mnogih drugim materijala koji su dostupni. Iako možda nekima deluje kao rustično ili tradicionalno rešenje, drvena ograda može da izgleda i veoma moderno što najviše zavisi od dizajna.

Pogledajte fotografije nekih drvenih ograda za terase i balkone po našem izboru. Možda Vam slike posluže kao inspiracija za renoviranje vaše terase.

ograda terasa

ograda dalkon

ograda slike

ograda ideje

ograde od drveta

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts