Posavski gonič

Posavski gonič je pas koji je veoma cenjen na prostorima bivše Jugoslavije, i dugo je bio relativno nepoznat gonič van tog prostora. Poreklo vodi iz Hrvatske. To je zapravo retka hrvatska autohtona rasi lovačkog psa koja se uzgaja se još od 16. veka na prostoru Posavine.

Najstariji dokumenti o postojanju ove rase datiraju iz dalekog 14. veka i čuvaju se u Đakovačkoj biskupiji. Ovi psi su prvi put prikazani na izložbama pasa 1924. godine .

Interesantan je podatak da su pre Prvog svetskog rata Slovenci kupovali u Istri posavske goniče pod imenom „Boškini“.

Današnji važeći standard ove rase napisan je tek iz drugog pokušaja – 1969. godine sa pravilnim nazivom ovog psa (Posavski gonič)., jer je pri prvoj standardizaciji ime upisano pogrešno. Njegovo ime naglašava poreklo rase a to su prostrane gusto pošumljene doline Save.

Posavski gonic

Osnovne karakteristike posavskog goniča

Brz je i neumoran čak i na brdovitim terenima, ima dobar njuh i iskustva lovaca kažu da je vrlo siguran i pouzdan kada ga povedete u lov. Njegove osobine oslikavaju dinamičnog i poslušnog psa koji se koristi se uglavnom na lov na zečeve i jelene. Posavski gonič jepas vrlo čvrste građesa duguljastom glavom i živahnim pogledom.

Uši su mu zaobljene i vise.

Ima poludugu dlaku koja je oštra i gusta. Boja ovog goniča može biti od žuto-smeđe do riđe-smeđe sa malo bele nijanse na grudnom košu ili šapama.

Narav i karakter posavskog goniča

Ovaj pas je veoma privržen gospodaru. Odan je, inteligentan i pouzdan.

Veličina i dimenzije posavskog goniča

Prosečna visina mužjaka je od 46-58 cm, a težina oko 25 kilograma.

Ženka je nešto niža i lakša u odnosu na mužjaka. Prosečan životni vek posavskog goniča je 12 godina.

Dresura i posavski gonič

Posavski gonič je čvrst pas, brz i pokretljiv i veoma poslušan. Iako je smirenog temperamenta, prilično je živahan i pri gonjenju nije trom. U lovu se koristi se isključivo čulom mirisa. Dok goni nikada ne gubi kontakt sa lovcem ma koliko se daleko nalazio. Sam se vraća vlasniku posle gonjenja. Ovaj pas se može podjednako uspešno koristiti u šumovitim predelima kao i u kamenjaru.

Dnevna vežba mu je jako važna jer će u suprotnom postati destruktivni. Zato krenite sa dresurom i socijalizacijom na vreme, i dobićete savršeno poslušnog psa.

Održavanje i nega

Posavski gonič zahteva i veći životni prostor. I imajući u vidu njegov temperamnt ovi psi se ne čuvaju u stanu jer mu je potreban stalni prostup otvorenom prostoru.

U stanju su da ceo dan provedu na otvorenom prostoru, i uživaju u trci i igri.

Za održavanje krzna nije potrebno mnogo vremena ni truda. Ovaj pas ima dlaku koja se lako održava i za koju je dovoljno da je redovno četkate mekom četkom uz skidanje mrtve dlake. Povremeno brišite zaprljane delove tela vlažnom krpom i redovno mu proveravajte ušne školjke.

Posavski gonic pas

Ishrana posavskog goniča

Teoretski bi psi dnevno trebalo da dobiju samo jedan obrok, ali u praksi vlasnici često dodaju još po neki – manji. Glavni obrok najbolje je dati u ranim popodnevnim satima kako bi pas do večeri izlučio višak tečnosti odnosno urin, i da bi tokom noći probavio jelo i tako se do ujutru očistio.

Pošto psi imaju snažan osećaj za red, bilo bi poželjno da gahranite svakog dana u isto vreme.

Posle obroka potreban mu je mir koji je posebno važan za veće pse. Psi opterećeni viškom hrane i koji se pritom kreću velikim intenzitetom, izloženi su opasnosti od izvrtanja želuca, što je vrlo opasno.

Opasnost od prevrtanja želuca smanjuje se pravilnom prehranom.

Parenje posavskog goniča

Ako lovac poseduje kvalitetnu kuju sigurno da će, kada za to dodje vreme, a to je preporučeno nakon drugog teranja ženke, potražiti i kvalitetnog priplodnjaka. Traženje kvalitetnog priplodnjaka je ozbiljan i težak posao jer je potrebno napraviti uvid u poreklo priplodnjaka, ako je moguće videti njegove roditelje, braću i sestre iz legla. Poželjno je i informisati se o tome kakav je rezultata mužjak davao prilikom ranijih parenja. Obavezno se raspitajte o eventualnim naslednim bolestima i skrivenim manama. Ženka je u teranju dva puta godišnje.

Bolesti posavskog goniča

Češći zdravstveni problem posavskog goniča je dislokacija kolena,a eđi zdravstveni problemi su epilepsija i hipotireoza.Povremeno se mogu desiti i problemi sa zubima.

Cena posavskog goniča

Cena šteneta posavskog goniča kreće se od 150 do 200 evra.

Pogledajte slike posavskog goniča iz naše foto galerije.

p.gonic2

p.gonic3

p.gonic4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts