Kako odabrati pravi izbor hrane za mačke

Hrana koju izaberete za svoju mačku ima veliki uticaj na njeno zdravlje. Kao i ljudi, mačke se trebaju pravilno hraniti kako bi bile zdrave i živele što duže. Potrebno je odabrati pravi izbor hrane za mačke, što i nije uvek lako. Vlasnici su često u dilemi da li da se odluče za gotovu hranu, da je sami pripremaju za svoju mezimicu ili da joj ponude namirnice sa svog jelovnika. Za šta god da se odlučite, bitno je da znate da je mačka izraziti mesojed, koja svoje navike u ishrani nije promenila ni od kada ju je čovek pripitomio. Jednostavno, mački su neophodni proteini, na drugome mestu masti; ukoliko se ovako ne hrani, njeno zdravlje i život su ugroženi.

Meso – osnovna hrana za mačke

Potrebno je da znate koje sastojke organizam mačke najefikasnije obrađuje kako bi pravilno odabrali pravi izbor njene hrane. Mačja fiziologija je ključni faktor u izboru njene hrane.

Mačka je telesno prilagođena da bude uspešan lovac. Pogledajte njene zube, kandže, uši i oči. Priroda je ovu životinju preodredila da što bolje uoči plen, uhvati ga i savlada. Vaša kućna maca ne razlikuje se od divlje mačke po potrebama svog organizma za mesom.

hrana za macke

Mačke kao mesožderi imaju drugačije potrebe od većine životinja i njeno je telo strukturirano tako da vari isključivo hranu bogatu životinjskim proteinima, tj. meso.

Mačke nisu u stanju da se prilagode ishrani koja nije bogata proteinima, jer zavise od određenih sastojaka koji se nalaze jedino u mesu, kao što su aminokiseline, arginin i taurin, masne kiseline i vitamini. Mačkama je potreban prerađeni vitamin A, koji je prisutan samo u hrani životinjskog porekla, a u mačjoj hrani se navodi kao retinil palmitat ili acetat.

Koliko proteina je dovoljno za vašeg ljubimca? Američko udruženje za kontrolu kvaliteta hrane (AAFCO) odredilo je da je minimum proteina u hrani za odrasle mačke 26% na dnevnoj bazi, dok je ovaj minimum za mačiće i reproduktivno aktivne životinje 30%. Takođe treba obratiti pažnju i na izvor proteina. Sve prethodno se odnosi na proteine životinjskog porekla. Meso, riba i jaja su izvori koji se dobro vare i adekvatniji su za mačke od proteina biljnog porekla.

Hrana iz supermarketa

Reč je o konzervisanoj hrani koja se nudi u prodavnicama široke potrošnje. Ova hrana je lošijeg kvaliteta i sačinjena je od lošijih sastojaka. Karakteristično za nju je da je mačke lose vare. To možete primetiti po velikoj količini otpadnih tvari koju vasa mačka izbaci. Energetska vrednost ove hrane je niska a protein su nižeg reda. Rezultat je hrana teška za varenje, koja mački ne obezbeđuje neophodne sastojke. Ove hrane mačka može puno da pojede kako bi iole zadovoljila svoje energetske potrebe.

Bitno je da znate da se u ovoj hrani nalazi mnogo veštačkih konzervanasa, poput etoksikvina, BHA i BHT, kao i mnogo prerađevina i otpadaka. Proizvođači jeftinije hrane koriste jeftine sastojke, koje će organizam životinje izbaciti, jer neće uspeti iz njih da izvuče hranu koja mu je neophodna.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts