Lekovitost gloga – kako se koristi u narodnoj medicini

Glog se kao lek koristi više od pola veka.U nekim državama glog se koristi i kao biljka koja će u bašti biti poput žive ograde. Ipak, glog je najpoznatiji po listu i cvetu koji su puni lekovitih sastojaka. Spektar delovanja gloga je veliki, pomaže u lečenju :  nervoze, nesanice, problema sa srcem, visokog krvnog pritiska, problema sa probavom I ginekoloških problema.

Glog u farmaceutskim lekovima 

I farmaceutska industrija koristi uveliko lekovitost gloga. Glog je sastojak u mnogim lekovima za pacijente sa srčanim problemima, hormonskim disbalansom usled klimaksa I anksioznost. Mnogo pre farmaceuta glog je koristila tradicionalna narodna medicina. Naše bake I deke dokazano su koristile glog za jačanje srca u starosti, protiv nervoze I lupanja srca. I mladi ljudi koriste preparate od gloga za sprečavanje srčanih nervoza.

Lekovitost gloga

Magijska svojstva gloga 

Glogu je naš narod dugo pripisivao I magijska svojstva. Veruje se da bolesna osoba treba da odnese kolač od kukuruznog ili pšeničnog brašna do biljke gloga I tamo ga ostavi uz reči: U glog ulog, a u telo odlog! Postoji I običaj u Šumadiji koji glog uključuje u obred pričešćivanja I to naročito kod Roma. Glog je biljka koja raste po ogoljenim, kamenitim  mestima. Važno je da znate kakdai kako da ga berete da bi sačuvao svoje lekovito dejstvo.

Kako se bere glog

Cvetove treba da beremo kada su u polucvatu. Po suvom vremenu uberite celu cvast. Šušite ih na promaji I ne mojte ih mnogo okretati da bi ostali celi. Osušen cvet je potrebno čuvati dobro zapakovan. Kada je reč o listovima, njih treba brati dok su jako mladi a suše se naisti način kao I cvetovi. Plodovi su takodje korisni. Berite ih kad budu potpuno zreli. Glog je trnovita biljka u obliku grma koji može da naraste I do 4 metra. Plod je duguljasta mesna koštunica sa nekoliko semenki u sebi. Gloginje su pune ulja, šećera, vinske kiseline a kora sadrži alkaloide.

Glog se još naziva I beli glog, drača, glogovka, čobančica, pasji trn… Zbog svoje odavno poznate lekovitosti inostrani farmaceuti jako su zainteresovani za otkup gloga sa naših područja. Ako želite da glog koristite u sopstvenoj režiji I sami pravite lekovite preparate od ove biljke, budite oprezni. Glog treba koristiti do nedelju dana a onda napraviti pauzu od nekoliko dana inače mođe doći do mučnina, povraćanja pa čak I trovanja. U svakom slučaju, konsultujte se sa lekarom I ne zamenjujte terapijom glogom več propisanu terapiju koju vam je odredio lekar.

Kako se bere glog

Tinktura gloga protiv aritmije

Koristite tinkturu od gloga. Tri , četiri puta dnevno, pre obroka, na kocku šećera nakapajte 15 kapi tinkture od cveta I lista gloga. Sami. možete da napravite  čaj tako što ćete kašiku cveta gloga preliti čašom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procedite I pijte pre jela.

Usporeni rad srca sa čajnom mešavinom gloga i matičnjaka

Pripremite po 50 g cveta i lista gloga i lista matičnjaka. Ovu mešavinu prelijte sa 3 decilitra ključale vode. Neka odstoji dva sata. Procedite I pijte pre jela.

Čajan mešavina protiv arterioskleroze i pritiska

Spremite po 25 grama gloga, belog luka, rastavića i imele. Čaj spremate kao I u prethodnom primeru. Prelijte ovu mešavinu sa trei decilitra vrele vode I neka odstoji dva sata. Ovako napravljen čaj treba piti dva puta dnevno pre jela. Takodje, možete koristiti u iste namene I mešavinu  od 20 g cveta gloga i kamilice, maslinovog lista, imele i belog luka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts