Prirodni lekovi za cistu na jajnicima

Ciste na jajnicima su medju najčešćim obolenjima ženskih reproduktivnih organa. Ciste liče na male plikove, ispunjene su tečnošću i okružene opnom ako su funkcionalnog tipa. S druge strane, ako su ispunjene čvrstom materijom moguće je da su kancerogene.

Kada se pojavljuju ciste na jajnicima?

Cista na jajniku je pojava koja je češća kod žena koje su u reproduktivnom dobu nego kod žena koje su u menopauzi.

Uglavnom ciste nisu maligne i zaceljuju same za par sedmica ili meseci. Ipak, ne treba ih ignorisati, naročito ako su velike i bolne.

cista1

Zašto nastaju ciste i koji su simptomi?

Menstruacija utiče na nastanak cisti. Odredjene tvorevine slične cistama nastaju u jajnicima dok traje ovulacija. U slučaju da folikul poraste više od uobičajenog reč je o folikularnoj cisti. Funkcionalne ciste formiraju se tokom prve polovine menstrualnog ciklusa.

Treća vrsta cisti su corpus luteum koje obično nastaju za vreme druge polovine menstrualnog ciklusa, uglavnom se nalaze na samo jednom jajniku i ne daju nikakve simptome.

Ozbiljniji tip cisti su dermoidne, endometriodne i cistadenomne. Dermoidne ciste sadrže rastuće tkivo, nekada i masno tkivo, dlake a nekada i kosti. Češće su kod mlađih žena.

Osnovni uzrok razvoja cisti su hormonski poremećaji koji izazovu sindrom policističnih jajnika koji je karakteričan po prisustvu manjih cisti na oba jajnika. Smatra se da su stres i problematična jetra osnovni uzroci ovog sindroma. Takodje, smatra se da korišćenje pilula za kontracepciju smanjuje ovakve rizike jer sprečavaju ovulaciju.

cista2

Lečenje cističnih jajnika

Postoje brojne lekovite biljke za koje se tvrdi da pomažu kod lečenja policističnih jajnika. To su pre svega: mlečni čkalj, maslačak, crvena detelina, hajdučka trava i ehinacea. Od njih se primenjuju čajevi, tinkture ili kapi. Ipak, ovi narodni lekovi zahtevaju da prodje najmanje 6 sedmica kako bi prvi rezultati bili vidljivi.

Ricinusovo ulje je takodje još jedno sredstvo koje preporučuje alternativna medicina. Učinkovito je za otklanjanje cisti, ali pažljivo – ne sme se koristiti u trudnoći, tokom menstruacije niti ako patite od cisti koje su kancerogene.

Aromaterapija je još jedna mogućnost da sebi olakšate stanje koje izazivaju ciste na jajnicima. Aromaterapija može ublažiti bol ali i pomoći vraćanju hormona u ravnotežu.

Eterična ulja jasmina ili badema mogu biti korisna za blage masaže predela abdomena. Za uklanjanje bolova, od pomoći će biti i povremene tople kupke.

U svakom slučaju, uvek treba proveriti kog su tipa ciste, pa ako se utvrdi da su maligne, lečenje treba da bude stručno i ozbiljno i u tom slučaju narodna medicina može biti samo dodatna terapija.

Ishrana

Poznato je da se na mnoge bolesti može uticati načinom života odnosno ishranom, pa je tako i u slučaju cisti na jajnicima . Bitno je da unosite dosta namirnica koje su bogate vitaminima E i A koji su od velikog značaja za balans hormona. Zato treba da jedete dosta voća, zelenog lisnatog povrća i mahunarke…

Dovoljan unos vode je takodje vrlo važan pa zato birajte namirnice bogate vlaknima kako biste izbegli simptome koji ukazuju na ciste poput loše probave i opstipacije – zatvora.

Stručnjaci savetuju da se izbegavaju crveno meso i sirevi zato što mogu da pospeše napredovanje bolesti. Takodje paradajz spada u namirnice koje su bogate estrogenom, pa ga izbegavajte isto kao i prerađene ugljene hidrate.

Možda će Vas zanimati i naredne teme:

Čaj od hajdučke trave dobar za ženske bolesti

Laposkopija – Operacija policističnih jajnika

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts