Aciklovir – lek za genitalni herpes i kondilome

Antivirusni lek aciklovir je uveden 1979. god. upotrebljava se , osim za lečenje različitih vrsta herpesa, herpes zostera i ovčijih boginja takodje i kod drugih virusnih bolesti, kao sto su mononukleoza i bolesti izazvane Epstajn-Barovim virusom.

Koristi se u obliku tableta ili lokalnih preparata, a sve u zavisnosti od bolesti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Aciklovir mast ima dejstvo protiv virusa Herpes simplex tip 1 i tip 2, i virusa Varicella zoster. Deluje tako što se, kada aktivna supstanca – aciklovir koji ulazi u sastav masti ili tableta, uđe u ćeliju koja je zaražena virusom herpesa, postaje aciklovir-trifosfat, koji sprečava sintezu herpesne DNK i na taj način koči razmnožavanje virusa u ćelijama i napredovanje infekcije virusom.

Primena Aciklovira

Za šta se koristi Aciklovir? Dermatološki aciklovir ima namenu lokalnog lečenja infekcija kože koja je izazvana herpes simplex virusima, uključujući primarni i recidivirajući herpes genitalis i herpes labialis. (za herpes na usnama i za genitalni herpes).

Indikacije su virusne infekcije. Preparati koji sadrže aciklovir ne koriste se za se sluznicu usta, oka ili vagine.

Uputstvo za upotrebu

Pre i posle nanošenja kreme , potrebno je dobro oprati ruke da bi se izbeglo pogoršanje stanja ili prenošenje infekcije. Dok terapija aciklovirom traje, posebno kod osoba s teško oštećenim imunitetom, može doći do pojave rezistentnih herpes simplex virusa.

aciklovir mast

Nuspojave i aciklovir

Pri lokalnoj primeni aciklovira nuspojave se javljaju veoma retko, a to mogu biti peckanje kože na mestu primene masti, a kod vrlo malog broja pacijenata , mogu se javiti blagi eritem ili sušenje kože.

Neki podaci govore da su izuzetno retko zabeleženi slučajevi kontaktnog dermatitisa posle lokalne primene leka u vidu kreme.

Aciklovir i genitalni herpes

Antiviralni lekovi za lečenje genitalnog herpesa moraju biti prepisani od strane lekara. Za tretman genitalnog herpesa koriste se tri antivirusna leka: aciklovir (Zovirax®), famciklovir i valaciklovir (Valtrex®). Obično se primenjuju oralno, odnosno koriste se Aciklovir tablete.

Doziranje i dužina tretmana zavise od toga da li se herpes javlja prvi put ili je njegovo izbijanje ponovljeno. Pa tako , prva epizoda genitalnog herpesa obično zahteva tretman u trajanju od nedelju dana do deset dana. Aciklovir se tada uzima 400mg tri puta dnevno, ili 200mg pet puta na dan.

Epizodna terapija je terapija koja se propisuje ako bolest izbija manje od 6 puta za godinu dana, ipak, tretman ne smanjuje učestalost izbijanja bolesti. Prednost ovakve terapije je u tome što smanjuje trajanje i težinu bolesti na period od nekoliko sati do nekoliko dana. Epizodna terapija ne mora se praktikovati svaki dan.

Terapija će verovatno biti efikasna ako počne u roku od 72 sata nakon što se pojave prvi simptomi.

Supresivna terapija s druge strane preporučuje se pacijentima koji imaju šest ili više pojava bolesti za godinu dana, a pritom i jako slab imunitet, zatim HIV…

Neki eksperti preporučuju kod ove vrste terapije da se napravi periodična pauza pa se ponovo primenjuje kada se bolest ponovo javi.

Aciklovir za kondilome

Ukoliko su kondilomi viđeni golim okom, nijedna krema ih neće ukloniti. Potrebno je ukloniti ih nekom od više metoda za njihovo uklanjanje. Konsultujte se sa ginekologom da li Aciklovir u nekom stadijumu može da pomogne.

Efikasnih tehnika za odstranjivanje izraslina uzrokovanih papiloma virusom ima dovoljno, a odluku o terapiji doneće lekar.

Prvi izbor su masti na bazi trikloracetilne kiseline, koje se nanose na izrasline pod lokalnom anestezijom i imaju nagrizajuće delovanje. Dijatermokoagulacija se sastoji u spaljivanju kondiloma, postupku nakon kojeg ostaje mala opekotina na mestu pogođenom strujom i ožiljak. Korišćenje krema na bazi aktivnog antivirusnog principa, može raditi i sam pacojent ali je uvek potreban savet lekara u cilju sprečavanja povratka bolesti.

Aciklovir u trudnoći, kontraindikacije i dojenje

Korišćenje Aciklovira je bezbedno tokom trudnoće, pa i u prvom trimestru. Aciklovir može smanjiti učestalost pojave napada kod trudnica koje se približavaju porođaju, a na taj način i potrebu za carskim rezom. Kada je reč o dojenju, posavetujte se sa lekarom o upotrebi Aciklovira dok dojite. U slučaju da se beba koja je rođena sa herpesom odmah leči Aciklovirom, povećana je mogućnost izlečenja. Inače, sve bebe kod kojih postoji sumnja da imaju HSV infekciju , trebalo bi tretirati antivirusnom terapijom i pažljivo pratiti simptome zaraze. Tokom trudnoće ili dojenja obično se preporučuje uzimanje aciklovira ali uz veliki oprez jer za sada, nisu poznata neželjena dejstva kod primene leka u ovim slučajevima. Inače, lek može da prodje kroz posteljicu i utiče na plod a do novorodjene bebe može stići putem majčinog mleka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts