Nistatin tablete – lek protiv kandide

Dejstvo nistatina

Nystatin (nistatin) je antibiotik koji kao lek deluje fungistatički i fungicidno na veliki broj gljivica.

Ne deluje na bakterije, protozoe i viruse i efikasan je, in vitro, jedino za kandidu, odnosno u terapiji infekcija izazvanih sojevima Candida. Praktično se ne resorbuje iz digestivnog trakta, sa kože ili sluzokože. Ako dospe u cirkulaciju izaziva jake toksične efekte. Deluje u slučajevima kada nastupi oralna, ezofagealna i intestinalna kandidijaza, vulvovaginalna kandidijaza kutana i mukokutana kandidijaza. Spektar dejstva nistatina uključuje i Cryptococus neoformans, Hystoplasma capsulatum, Blastomyces dermatidis, Trychophyton, Epidermaphyton, Microsporum audouini. Mehanizam dejstva je takva da se vezuje za sterole u ćelijskoj membrani gljivice i tako menja njen permeabilitet.

Indikacije za upotrebu nistatina

Bukofaringealna kandidijaza (tretman i profilaksa), zatim, intestinalna kandidijaza (tretman i profilaksa), vulvovaginalna kandidijaza (tretman i profilaksa), kandidijaza kože, kandidijaza mukokutanih prelaza kao i kandidijaza nastala zbog terapije antibioticima širokog spektra dejstva.

Nistatin tablete

Sastav

Jedna dražeja sadrži nistatin 500.000 i.j. Jedna vaginalna tableta sadrži nistatin 100.000 i.j. , 1 ml rastvora (35 kapi) sadrži: 100 000 i.j. nistatina.

Doziranje i način primene

Kako se koristi nistatin? Osim masti koja se primenjuje mazanjem na obolelo mesto,u tankom sloju jednom do tri puta dnevno i suspenzije, vaginalne nistatin tablete se koriste tako što se jedna vaginalna tableta uveče stavlja u vaginu i to tokom 7 do 8 dana. Nakon ovog perioda, vaginalete se stavljaju svako drugo ili treće veče tokom 2 do 3 sedmice. Pre upotrebe vaginalnu tabletu potrebno je navlažiti vodom.

Za oralnu upotrebu, koristi se nistatin suspenzija.

Uputstvo za upotrebu – Suspenzija se može nakapati direktno na jezik ili na neko drugo obolelo mesto, a može se mešati i sa hranom koja ne treba da bude kisela kao što su na primer mleko ili med. Odrasli i adolescenti: 4 x 400 000 – 600 000 i.j. a deca preko 5 godina: 4 x 200 000 i.j. Nedonoščad i deca sa malom telesnom težinom – 4×100 000 i.j.Kapi suspenzije su aktivne antibiotski u trajanju od 8 dana posle pripreme. Nistatin se slabo resorbuje iz gastrointestinalnog trakta posle oralne primene. U skoro nepromenjenom obliku, izlučuje se putem fecesa.

Oralno se koriste i dražeje:Odrasli i adolescent: 3 x 500 000 -1 000 000 i.j. a za decu stariju od 5 godina: 3 x 500 000 i.j.

Oralna terapija Nistatinom treba da traje 5 – 6 sedmica, po potrebi i duže.

Kapi (suspenzija) se pripremaju neposredno pre upotrebe i to uz dodavanje 23 ml destilovane vode. Pre upotrebe suspenzije, treba je dobro promućkati. 1 mililitar suspenzije sadrži 35 kapi.

Neželjena dejstva

Nuspojave su vrlo retke tokom primene nistatina. Nakon oralnog davanja mogu se javiti mučnina, povraćanje, proliv, ali u blagom obliku. Preosetljivost na nistatin jetakodje retkost.

Kontraindikacije

Od kontraindikacija je poznata preosetljivost na nistatin. Ovaj lek ne sme se primenjivati na otvorene rane ili na opekotine.

Upozorenje

Na sistemsku kandidijazu, nistatin nema dejstvo. Duža primena nistatina u terapijskim dozama, kod osoba sa renalnom insuficijencijom, bez obzira na minimalnu resorpciju, nekada može da dovede do nagomilavanja leka u krvi i do sistemskih toksičnih efekata.

Trudnoća i dojenje

Nema kliničkih niti eksperimentalnih podataka o primeni nistatina u trudnoći. Ipak, preporučljiv se oprez a naročito kod primene vaginalnih tableta.

Kada je reč o masivnim infekcijama sa težim simptomima, nistatin seoprezno može primeniti u trudnoći.

Nema opasnosti od pojavljivanja nisatatina u majčinom mleku, pošto se nistatin se ne resorbuje.

Nistatin lekovi izdaju se samo na lekarski recept, a treba ih čuvati van domašaja dece.

Saveti

U slučaju da propustite dozu, lek uzmite što pre, osim ako je blizu vreme za sledeću dozu. Nikada ne duplirajte dozu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts