Planina Tara – Kanjon, Perućac na reci Drina, slike i zanimljivosti

Nacionalni park Tara – turističke atrakcije i zanimljivosti

Po svojim prirodnim lepotama, među kojima posebno mesto imaju živopisne klisure, ceo kanjon Drine i planina Tara s ograncima Crni vrh i Zvezda, kulturno-istorijskim spomenicima, odmaralištima na Kaluđerskim barama i Mitrovcu, izletištima i drugim turističkim znamenitostima – ovaj kraj spada u red vrlo privlačnih turističkih mesta.

Tara, Zvezda i Crni vrh većinom su pokrivene divnom šumom i prošarane zelenim proplancima, koji preko leta predstavljaju cvetne livade, a zimi idealne terene za smučanje. S vrhova planine Tare, Zvezde i Crnog vrha pružaju se izvanredni vidici na Bajinu Baštu, Perućac i okolna sela.

Rečne klisure sa svojim kanjonima, bukovima, brzacima i divljinom čine prirodne retkosti ne samo kod nas nego i u svetu. Posebno je poznat kanjon reke Drine i rečice Dervente, gde su stene mestimično visoke i do 1.000 metara.

Kanjon reke Drine
Kanjon reke Drine

Masiv planine Tare, Crnog vrha i Zvezde diže se veličanstveno nad srednjim tokom reke Drine, obrazujući na dužini od više desetina kilometara jugoistočni zid kanjona, koji, na tom području čini granicu između Bosne i Srbije.

Prilazeći planini iz Kremana, a naročito iz Bajine Bašte, na relativno kratkom putu i za kratko vreme – prevali se visinska razlika od oko 1.000 metara. U blizini druma Kremna – Perućac nalazi se mesto Kaluđerske Bare s nekoliko hotelskih objekata, a na 3 km od tog mesta je Račanska Šljiovica u čijem je susredstvu velika i moderna zgrada hotela „Tara”. Hotel se nalazi na jednom proplanku s nagibom ka istoku na nadmorskoj visini od 1.050 metara. Zgrada je s dva krila, kamene gradnje, a na poslednjem spratu kombinacija kamena i drveta. Zgrada ima 130 ležaja (u sobama po 1, 2, 3, 4 postelje). Vodovod, i centralno parno grejanje. U sobama postoji električna signalizacija, lavabo s tekućom vodom. Sobe su svetle i prostrane. Hotel se nalazi na lepom sunčanom mestu, oko 50 metara iznad šume. Šume na tom delu Tare su mešovite četinarske i listopadne, mahom bukva.

hotel tara
Hotel „Tara“

Nedaleko od hotela je potok Rača, na kome je izgrađeno omanje veštačko jezero, pogodno za kupanje i za kombinaciju hidro i helioterapije.

Na Kaluđerskim Barama nalazi se turistički hotel, koji ima 43 ležaja i restoran „Odmor” sa 10 ležaja. U neposrednoj blizini „Odmora” nalazi se kuća Planinarsko-smučarskog društva „Slavija” koja pruža udoban smeštaj i prijatan boravak posetiocima. U neposrednoj blizini u izgradnji je moderan motel.

Odmaralište "Odmor" na Drini
Odmaralište „Odmor“ na Drini

Na Mitrovcu se nalazi Dečje odmaralište „Mitrovac”, gde je teren preko leta idealan za odmor, a zimi za smučanje i zimske sportove. U neposrednoj blizini je i rečica Rzav, koja obiluje pasrmtkom, te postoje idealni uslovi za ribolov. Tara, Zvezda i Crni vrh su pune divljači, a naročito srna, divokoza i medveda.

Dečje odmaralište „Mitrovac
Dečje odmaralište „Mitrovac

Reka Drina

Drina protiče kroz divne klisure, pored veoma živopisnih predela Naročito je lep njen gornji i srednji tok, gde su joj obale mestimično visoke po 1.000 i više metara, a njeno korito, između kamenih litica široko ponegde svega 20 metara. I dok je Drina u kanjonima, naročito gornjeg i srednjeg toka sasvim uzana i ima sve osobine planinske reke, dotle oko Perućca i Bajine Bašte dostiže širinu i do 200 metara. I pored velike divljine ove reke, njene obale su u srednjem toku pune krčevina i proplanaka, ko kojima su sela, voćnjaci, bašte i duvaništa. Ovde je zemljište puno izvora, dolina je zaklonjena od vetrova, a klima je blaža.

Zbog brzog i jakog toka, mestimično plićaka i naglih padova, plovidba Drinom moguća je samo nizvodno. Kako reka skoro celim svojim tokom teče kroz planinske krajeve bogate šumom, to se drvena građa iz njih prebacuje splavovima koji većinom plove po više u grupi. Splavarenje je jako razvijeno, a ono je ovde skoro jedino prevozno sredstvo za građu.

Putovanje splavom kroz ove veličanstvene krajeve s čistim šumskim vazduhom, preko divnih bukova čiji talasi zapljuskuju splav, pruža turistima naročito zadovoljstvo.

Pored splavarenja, na Drini je jako razvijeno i kajakaštvo. Izleti kajacima najčešće se izvode uz splavove. Drina obiluje različitom vrstom ribe, a naročito su poznate mladice, šarani i mrene.

reka drina tara
Reka Drina u podnožju planine Tara

Perućac

Na obali Drine, u podnožju planine Tare, nedaleko od Bajine Bašte, nalazi se malo i prijatno mesto Perućac – odmaralište s modernim hotelom Nadmorska visina mu je 240 metara. Iz njega se mogu praviti izleti na Taru, lovni rezervat Zvezdu i Crni vrh s izvanrednim pogledom na kanjon Drine. U neposrednoj blizini nalazi se hidrocentrala, koja je napravila veštačko jezero dugo do Višegrada. Inače, kroz Perućac protiče perućačko vrelo, koje sa svojim slapovima daje fantastično lep izgled mestu i pruža turistima prijatan odmor.

Na perućačkom vrelu podižu se veštački ribnjaci, gde će se proizvoditi mlađ za poribljavanje reka na području Opštine, kao i riba za svakodnevnu potrošnju.

Jezero Perućac
Jezero Perućac

Manastir „Rača“

Na severnom podnožju Tare leži manastir Rača, zadužbina Kralja Dragutina, podignut krajem XIII veka, koji je obnovio Iguman Hadži-Melentije 1818. godine. U XVII veku Manastir je spadao u snažne srpske kulturne centre i u njemu su kaluđeri prepisivali crkvene knjige. Kao istorijski spomenik, manastir je pod zaštitom države.

manastir raca tara
Manastir „Rača“

Pećina „Topla peć“

Na planini Zvezdi, ispod Jezera i Ravne Zvezde, nalazi se Topla Peć U Pećinu se ulazi s jednog brežuljka. Sam ulaz u Pećinu vrlo je nizak, ali njena unutrašnjost je puna ogromnih svodova s pećinskim nakitom koji joj daje veličanstven izgled. Zbog svojih prirodnih retkosti, Pećina je stavljena pod zaštitu države. Do Pećine se može doći pešačkom stazom.

pecina topla pec
Pećina „Topla peć“

Pančićeva omorika

Na Tari, Zvezi i Crnom vrhu nalaze se kompleksi Picea omorika – Panč – Pančićeva omorika. Zbog svoje prirodne retkosti omorika je stavljena pod zaštitu države.

panciceva omorika
Pančićeva omorika
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts