Hrana koju ne smete davati psu

Logično je da se ljubimcima ne može davati bilo šta za obrok. Ipak kada vaš pas vidi da jedete nešto i kada vam uputi  tužnan pogled, nemojte da pokleknete i date mu pola,  za njegovo dobro. Hrana u kojoj ljudi uživaju u mnogim slučajevima može naškoditi psu, a neke namernice ga čak mogu i ubiti.

Pas ne zna koja je hrana loša po njegovo zdravlje, iako imaju izuzetno razvijen njuh,  zato oprez kada vašem najboljem prijatelju spremate ručak. Ovo su namernice koje se psima nikako ne smeju davati, a pročitajte i kako utiču na njegov organizam:

Čokolada

Možda će poput čoveka pas uživati u blagodetima čokoladne poslastice, ali budite uvereni da će mu vrlo brzo prisesti. Čokolada kod pasa može da izazove dijareju i povraćanje i to što je čokolada tamnija, problemi će biti veći.

Ukoliko ste baš rešeni da obradujete psa nekim slatkišima, znajte da u pet šopovima možete kupiti specijalnu čokoladu za pse, ili neke druge slatkiše poput bombona ili keksića.

Čokolada kod pasa izaziva dijareju.
Čokolada kod pasa izaziva dijareju.

Žvakaće gume

Osim što može da se zapetlja sa žvakom, pas će imati i ozbiljnije posledice po unutrašnje organe ako se slučajno domogne žvake (kažemo ,,ako se slučajno domogne“, jer normalan čovek nikada ne bi dao žvaku svom psu).

Kao posledica konzumiranja žvake, kod psa se javlja oštećenje jetre, kao i drastičan pad šećera u krvi. Kod malih pasa, teških do deset kilograma, samo jedna žvakica bez šećera može da dovede do ovih strašnih rezultata. Pad šećera dalje izaziva povraćanje, a pas postaje dezorijentisan.

Žvaka može ostaviti ozbiljne posledice po unutrašnje organe kod psa.
Žvaka može ostaviti ozbiljne posledice po unutrašnje organe kod psa.

Groždje

Bilo da je sveže ili suvo, grožđe nemojte davati svom psu. Ovo voće će izazvati usporen rad bubrega,  prate ga, opet, povraćanje i povećano uriniranje, a pas će često biti žedan i imaće povećanu potrebu za tečnošću. Dakle sve u svemu delovaće vam kao da se otrovao.

Grožđe je takođe veoma štetno za pse
Grožđe je takođe veoma štetno za pse

Crni i beli luk

Nije uzalud Žuća iz romana ,,Orlovi rano lete“, odbio da jede luk koji mu Nikolica daje. ,,Gospodska neka džukela“, kažu ostali dečaci iz romana, ali Žuća je u pravu, jer luk psima samo može da šteti.

Ukoliko bi ih pojeli u velikim količinama, kod pasa bi došlo do uništavanja crvenih krvnih zrnaca, što bi dalje dovelo do anemije i smanjenog apetita.

Od luka, pas dobija anemiju
Od luka, pas dobija anemiju

Alkohol

Ne samo kada je reč o alkoholnim pićima kao što su pivo, vino, žestine i kokteli. Psu se ne sme davati ni hrana koja sadrži alkohol. Tako da ukoliko volite da spremate delikatese u koje stavljate malo vina radi lepšeg ukusa, u tom slučaju nemojte deliti svoj ručak sa psom jer i mala količina može biti štetna i izazvati trovanje.

Alkohol je, već, štetan i za ljude, a kamoli za pse.
Alkohol je, već, štetan i za ljude, a kamoli za pse.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts