Kako sniziti holesterol prirodnim putem bez lekova

STA JE HOLESTEROL?

Holesterol je jedan od oblika u kome se javljaju lipidi (masti). U organizmu se  nalazi u kombinaciji sa proteinima kako bi se formirale ćelijske membrane oko sićušnih zrna masti apsorbovanih iz namirnica. Ove ćelijske membrane ne dozvoljavaju da delići masti samostalno plutaju po krvi. Služi i za proizvodnju hormona. Najveći deo nastaje u jetri, ali može nastati i u nadbubrežnoj žlezdi i sluzokoži creva.

DOBAR I LOŠ HOLESRTEROL

LDL je poznat kao “loš” holesterol. On se kao  grudvice masnoće i proteina kreču duž arterija i jedino jetra može da ih izbaci iz organizma. Dok putuje, masnoća   prolazi kroz zidove arterija, sužava ih, pa krv ne može normalno da prolazi kroz njih. Usled toga nastaje tromb koji može da izazove srčani ili moždani udar.

HDL je poznat kao “dobar” holesterol. Mnogo je manji i skida naslage masnoća sa zidova arterija dok prolazi kroz organizam.

Kako sniziti holesterol

NAMIRNICE KOJE SMANJUJU HOLESTEROL

1. MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene kiseline i utiče na smanjenje ukupnog holesterola i poboljšava odnos LDL i HDL holesterola, tako što povećava “ dobar “ holesterola (HDL), a snižava “loš”  (LDL). Usporava pojavu ateroskleroze i smanjuje rizik oboljevanja od srčanih bolesti  i moždanog udara.

2. SOJA

Mleko i jogurt od soje pomažu jetri u izbacivanju lošeg LDL holesterola iz krvotoka. Soja može služiti i kao zamena za mlečne proizvode i meso, pa tako smanjiti unos zasićenih masti iz ovih namirnica.

3. OVAS

Ovas sadrži beta glukane koji formiraju debeo želatinasti sloj u digestivnom traktu i vezuju holesterol u crevima. Tako se holesterol  izbacuje iz organizma.

4. VLAKNASTA HRANA

Visoki sadržaj vlaknastih materija u nekim namirnicama se ne mogu lako svariti u crevima pa se vlakna  vezuju za holesterol, pa se on tako izbacuje sa otpadnim materijama.

kako smanjiti holesterol

PRIRODNI PRERAT ZA SNIŽAVANJE HOLESTEROLA

Farmaceutske industrije su proizvele mnoge preparate koji snižavaju holesterol, ali postoje i prirodni recepti koji postižemo jako dobre rezultate:

SASTOJCI:

  • 30 očišćenih češnjeva belog luka,
  • 5 limunova i
  • 1 l vode

PRIPREMA:

Očistiti beli luk, dobro oprati limunove i sa korom ih narezati na manje komade. Sve zajedno samleti u mašinici za mlevenje mesa. Dobijenu smesu preliti sa 1l vode i staviti samo da proključa. Tečnost dobro procediti i sipati u staklenu flašu. Kada se ohladi flašu dobro zatvoriti I staviti u frižider.

UPOTREBA:

Piti 3 nedelje po jednu rakijsku čašicu pre glavnog obroka, napraviti pauzu od nedelju dana i postupak ponoviti još tri nedelje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts