Najlepša turistička mesta u Crnoj Gori

Crnogorska najlepša mesta za letovanje

Šta treba videti u Crnoj Gori?

Koje su atraktivne destinacije za putovanje?

Turizam, putovanje, putopis, letovanje, letovališta, plaže, odmor, popularna mesta, leto 2013

1. Durmitor

Durmitor planina - Nacionalni park Crne Gore
Durmitor planina – Nacionalni park Crne Gore

Od 1952. ova planina u Crnoj Gori je proglašena Nacionalnim parkom. U sklopu parka se nalaze: osnovni masiv planine Durmitor, kanjoni reka: Tare Sušice i Drage i gornji deo Komarnice, kanjonske doline. Ukupna površina Nacionalnog parka „Durmitor“ je skoro 40 000 hektara.

Ono što je posebno interesantno i što svakako treba videti jesu lednička jezera, tzv. „gorske oči“. Ukupno ih je 18 i sva su smeštena na nadmorskoj visini iznad 1 500 metara. Najveće među njima, Crno jezero se nalazi na samo 2 kilometra od važnog zimskog turističkog centra, gradića Žabljaka.

Na Durmitoru postoji oko 1 300 vrsta flore i faune i po tome Nacionalni park predstavlja posebnu prirodnu vrednost zemlje.

Takođe, ono što ovaj Nacionalni park čini još zanimljivijim, jeste i kanjom reke Tare, koji je drugi na svetu po dubini. Najduža reka Crne Gore na nekim mestima dostiže dubinu i od 1 300 metara, a ima prosečan pad vode od 3,6m/km, pa formira bukove i brzake izuzetne lepote.

2. Herceg Novi

Herceg Novi - Rafaelo plaža, znamenitosti, zanimljivosti
Herceg Novi – Rafaelo plaža, znamenitosti, zanimljivosti

Na samom ulasku u bokokotorski zaliv, u podnožju planine Orjen, nalazi se Herceg Novi.

Pretpostavlja se da ga je još krajem 14. veka osnovao bosanski kralj Stjepan Tvrtko I.

Danas je ovaj grad jedna od najvažnijih turističkih atrakcija. U opštini Herceg Novi se nalazi i najvažnije crnogorsko banjsko lečilište, Igalo, koje godišnje poseti veliki broj turista.

U Herceg Novom bi svakako trebalo videti: dvorac kralja Tvrtka I (sagrađen 1382. godine), čuvenu Kanli kulu, sahat kulu u Starom gradu, srpsku crkvu Svetog arhangela Mihaila, kuću našeg čuvenog nobelovca Ive Andrića…

3. Perast

Perast – Plaže, Sveti Djordje, Kotor, leto 2013, letovanje

Jedan od najstarijih gradova u zemlji, Perast je oduvek bio okrenut pomorstvu. Veruje se da je sredinom 14. veka (1336. godine) imao svoje brodogradilište, koje je radilo do početka 19. veka.

U centru grada se nalazi crkva svetog Nikole, čiji je zvonik visok čak 55 metara. Zanimljivo je da, iako mali grad, Perast ima veliki broj crkava. Pored ove, još 17.

U gradu se nalazi i veliki broj peraških palata, od kojih je većina zapuštena, ali ipak kao nemi svedoci prikazuju nekadašnji sjaj ovog mestašceta. Jedna od očuvanih je Palata Bujović, sagrađena krajem 17. veka, u kojoj se danas nalazi Muzej grada Perasta.

Posebnu znamenitost ovog grada čini veštačkim putem nastalo ostrvo, koje se nalazi prekoputa grada. Za nastanak Gospe od Škrpjela su vezane mnoge legende. Najčešće se može čuti ona da je Gospa nastala nabacivanjem kamenja na podvodnu hrid. Zato se i danas svake godine 22. jula sprovodi običaj ritualnog bacanja kamena oko Gospe od Škrpjela. Ovaj dan je spomen na daleku 1452. godinu, kada je, prema narodnom predanju i verovanju, upravo na toj hridi (škrpjeli) pronađena ikona Bogorodice sa malim Isusom, što su meštani shvatili kao znak od Svevišnjeg i poziv na izgradnju crkve u Gospinu čast. Tek 1630. godine je podignuta crkva, a oko 1670. je dodata osmougaona kapela.

Danas je Perast miran primorski gradić idealan za odmor.

4. Miločer

Milocer-4
Miločer – Kraljičina plaža, istorija, utisci, Budva

Jedna od budvanskih plaža, dugačka oko 300 metara. Miločer je okružen šumom u kojoj rastu neke retke vrste u zemlji, poput: kaktusa, agava, kedra, mušmula, tropskih mimoza…

Ova plaža spada u Peščane plaže prve kategorije u zemlji.

5. Ada Bojana

Ada Bojana - Velika nudistička plaža, Prvi maj, žurke i noćni život
Ada Bojana – Velika nudistička plaža, prvi maj, žurke i noćni život

Na ušću reke Bojane u Jadransko more, nalazi se rečno ostrvo nazvano Ada Bojana. Nastalo je veštačkim putem i ukupne je površine oko 5 kvadratnih kilometara.

Postoje brojne legende o njenom nastanku. Prema jednoj od njih, Ada Bojana je nastala tako što se usled jakog nevremena u blizini dva manja ostrva nasukao jedan jedrenjak, na čiju se olupinu taložio rečni nanos. Od tog taloženja je prvo nastao sprud, a zatim i ostrvo koju je reku Bojanu podelilo na dva kraka.

U koju god priču da verujete, Adu Bojanu svakako vredi videti. Karakteriše je oblik trougla,k oji zapljuskuje reka Bojana sa dve, a Jadransko more sa treće strane.

Prelepa peščana plaža okrenuta prema moru je duga oko 3 kilometra i peskovita je, kao i morsko dno. Na Adi Bojani raste mediteransko i suptropsko rastinje, a neke od životinjskih i biljnih vrsta koje ovde rastu su jedinstvene u Evropi.

Na Adi Bojani se nalazi poznati nudistički kamp, koji je nastao još 1973. godine.

Još jedna zanimljivost su krave koje se slobodno šetaju po Adi Bojani.

6. Ostrvo sveti Nikola

Ostrvo sveti Nikola kod Budve
Ostrvo sveti Nikola kod Budve

Glavno izletište Budve, ovo ostrvo se nalazi samo 1 kilometar od grada.

Dok na samom ostrvu postoje tri prelepe peščane plaže, oko njega postoje brojne manje plaže, koje su dostupne samo čamcima.

7. Petrovac

Petrovac na moru u Crnoj Gori - plaže, utisci
Petrovac na moru u Crnoj Gori – plaže, utisci

Po mišljenju mnogih, najlepša plaža crnogoskog primorja je gradska plaža u Petrovcu.

Grad je čuven i po mozaiku iz 3. veka, kada su ga naseljavali Rimljani, koji prikazuje Hipnosa, boga sna.

8. Sveti Stefan

Sveti Stefan - Ostrvo sa predivnim plažama za letovanje
Sveti Stefan – Ostrvo sa predivnim plažama za letovanje

Čuveno naselje u blizini Budve. Ostrvo koje je usim zemljouzom povezano sa kopnom, ujedno je i jedno od najluksuznijih mesta za odmor u Crnoj Gori.

Veruje se da je tvrđava na ostrvu sagrađena polovinom 15. veka (1442. godine).

Danas je na ostrvu stalno nastanjeno malo više od 300 stanovnika, a godišnje ga poseti veliki broj turista.

9. Kotor

Kotor u Crnoj Gori - znamenitosti, zanimljivosti, turizam
Kotor u Crnoj Gori – znamenitosti, zanimljivosti, turizam

Na obali Bokokotorskog zaliva nalazi se grad Kotor. Iznad grada se ponosno uzdiže planina Lovćen.

Veruje se da je grad naseljen još u doba Antičkog Rima, a prvi put je pomenut 168. godine pre Hrista.

Danas je Kotor izuzetno živ primorski grad, a staro jezgro grada daje poseban pečat.

Ono što se ne bi smelo zaobići prilikom obilaska grada jeste: crkva svetog Luke, katedrala svetog Tripuna, Kneževa palata… A još ako se nađete u Kotoru kada se održava čuvena manifestacija „Bokeljška noć“, ne sumnjamo da ćete uživati još više.

10. Poluostrvo Luštica

Poluostrvo-Lustica-10
Poluostrvo Luštica Crna Gora

Na jugu Jadrana, na ulasku u Bokokotorski zaliv, nalazi e poluostrvo Luštica. Praktično je podečjeno između dve crnogorske opštine: Herceg Novi i Tivat.

Luštiu odlikuje veliki broj crkava, od kojih je čak 18 pravoslavno, a 2 katoličke. Na poluostrvu postoji veliki broj farmi i proizvođača tradicionalnog crnogorskog sira, pršuta i vina. Zatim, na poluostrvu se nalaze brojni maslinjaci, od koji su neki i zapušteni i neobrađeni.

Kako je ovaj deo manje naseljen i na neki način izolovan, krase ga životinjske vrste poput: slavuja, sove, divlje svinje, mungosa i šakala.

Najrazvijenije turističko mesto poluostrva su Krašići, a po mišljenju mnogih, najlepše mesto za kupanje na Jadranu, Žanjice, se takođe nalaze na luštici.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts