Halkidiki – pravi raj za turiste

Halkidiki, veliko poluostrvo u Egejskom moru koje se nalazi južno od Soluna, veoma je razuđeno i na njegovoj južnoj polovini obrazuju se tri manja poluostrva: Sitonija na jugu, Atos na jugoistoku, a u sredini Kasanra (jugozapad).

Unutrašnjost poluostrva je retko naseljena, na Halkidikiju stanovništo živi najviše uz obalu. Naselja su dosta mala i jedva da imaju preko 100 stanovnika.

Na Halkidikiju ima mnogo lepih, turističkih mesta koja nude dobru zabavu za vreme odmora, plaže su lepo uređene, prepune kafića gde već ima suncobrana sa ležaljkama na kojima možete uživati tokom celog dana, a uveče je omogućen i noćni provod u diskotekama i kafićima.

Kasandra

Kasandra je prvi prst poluostva, koja ima predivne, široke plaže. Na istočnoj obali nalaze se letovališta Kalitea, Polihrono, Hanioti, Pefkohori, koji spadaju u napopularnije zbog velikih i raznih sadržaja. Do Kasandre od aerodroma Solun imate oko dva sata vožnje do većine mesta, a kolima od Grčke granice treba vam oko tri sata vožnje.

Plaže na Kasandri su prelepe, sa belim peskom a u najveća odmarališta ubrajaju se Sani i Fourka.

Kasandra ostrvo

Sitonija

Sitonija je drugi prst poluostrva, koje je prepuno borovih šuma, zelenila, predivnim plažama i more na Sitoniji je neprevaziđeno po svojoj čistoti u odnosu na Kasandru.

sitonija grcka

Atos

Atos je neotkriveni raj za turiste, ali isključivo za one koji vole miran, porodičan odmor, a veliki broj hotela nalazi se u Uranopolisu i Tripitiju. Uranopolis se nalazi na ulazu u Svetu Goru, na 130 km od Soluna.

Ukoliko ste se ove godine odlučili da odete u Grčku na more, i treba da krenete kolima do Halkidikija, daćemo vam neke smernice kako bezbedno i bez mnogo pitanja i skretanja stignete na vaše odredište.

atos grcka

Kako stići kolima do Halkidikija

Put kroz Srbiju

Iz Beograda ćete krenuti autoputem preko Niša (E 75) do izlazne granice iz Srbije (Tabanovci) i prelaska Makedonske granice (Preševo).

Kroz Srbiju vozite 390 km, što traje nekih 5 sati (zavisi od toga da li pravite pauze). Većina vozača prvu pauzu pravi tek u Predejanima. Da bi stigli do hotela, skrenite desno pa prodjite kroz podvožnjak  ispod glavnog puta. Ako ne želite da popijete kafu ili sok, slobodno možete svratiti u njihove toalete da se osvežite, izuzetno su čisti i higijena se redovno održava. Odavde do Makedonije vozite se oko 1 sat.

Posle motela „Predejane“ nailazite na motel „Džep“. Tu su cene dosta jeftinije u odnosu na Predejane, ako želite da naručite kafu ili roštilj. Odatle nastavljate put ka Vranju.

put za grcku

Put kroz Makedoniju

Na 365. kilometru (otprilike) ulazite u zonu graničnog prelaza sa Makedonijom. Putevi u Makedoniji su dosta lošiji od naših, neobeleženi i neravni.

Odavde plaćate 3 putarine.

Kroz Republiku Makedoniju putujet preko Kumanova, pored Skoplja, Velesana, Negotina i Đevđelije, štoje oko 2 sata vožnje, i ovde plaćate 2 putarine.

Dakle, posle 8 km nailazite na prvu pumpu „Detoil“ na koju možete da stanete i sipate gorivo. Većina vozača sipa gorivo u Makedoniji, zato što je u Grčkoj dosta skuplje.

Prvo mesto u Makedoniji gde možete da natočite autogas, je na 434 km na pumpi „Mak Petrol“. Primaju sve kreditne kartice.

Kada prođete i poslednju naplatnu rampu, isključujete se za Negotino, izlaz na Demir kapiju i pratite put za Đevđeliju.Ulazak u Grčku

Kad prođete otprilike 567 km stižete na granični prelaz Bogorodica. Granični prelaz iz Makedonije naziva se Bogorodica a ulazak na Grčku granicu je Evzoni. Tu odmah prebacite sat na jedan sat unapred.

Kada pređete granicu pratite putni pravac koji se označen sa THESSALONIKI.

Prvo isključenje posle granice zove se EDESSA.

Sledeće isključenje je posle 49. km, desno, za THESSALONIKI – SOLUN. Ovde je potrebno da obratite pažnju zato što se put odmah deli: prema centru Soluna vodi krajnja desna traka, ali vi se držite leve trake i nastavljate samo pravo prema Halkidikiju. Dalje prolazite ispod autoputa da bi se posle 1 km od skretanja uključili na drugi autoput koji ide ka Halkidikiju. Odatle nastavljate pravo put za Nea Moudaniju. Vozite pravo i samo pratite oznaku Nea Moudania. Od Nea Moudanije imate dva puta: za Kasandru i za Sitoniju. Kasandra je pravo, a za Sitoniju skrećete desno na sledećem putokazu – Sithonia.

Dakle, vozite pravo za Kasandru, posle 700 metara nailazite na Shell-ovu pumpu.

Prvo mesto na koje nailazite je Nea Potidea pa idu redom: Nea Fokea, Kallithea, Kriopigi, Polihrono, Hanioti (90 km od Soluna), Pefkohori (95 km od Soluna), sve zavisi gde je vaše odredište. Ovaj put pratite ako idete na Kasandru.

Preporuka za najlepšu plažu na Kasandri

Na kraju Kasandre nalazi se najlepša plaža Chrousso Village, a pre nje imate sjajan hotel sa 4 zvezdice, usluga je all inclusive, za roditelje sa decom. U tom hotelu imate animaciju za decu po ceo dan, roditelji mogu osim bazena igrati tenis a plaža je prelepa, sa kristalno čistim morem.

Kao što smo već napomenuli, ako je vaše odredište drugi prst, Sitonija, onda od Nea Moudanije na raskrsnici posle nadvožnjaka, imate označeno isključenje desno, ka Neos Marmarasu. Kod raskrsnice Agion Oros treba da skrenete desno za Neos Marmaras.

Od Soluna do Neos Marmarasa ima 130 kilometara, odnosno od Beograda do Neos Marmarasa ukupno imate 750 km.

plaza kasandri

Preporuka za najlepšu plažu na Sitoniji

Zaista je teško izvodiji samo jednu plažu, ali na mene je jak utisak ostavila Lagomandra, na 7 km ispred Neos Marmarasa. Mala plaža, borova šuma, prirodan hlad za malu decu, more čisto, tirkizno, beli pesak. Ovde imate sjajan hotel Lagomandra Beach i Lagomandra Hotel, koji je u istoj klasi kao i Chrousso Village na Kasandri, samo što je ovde usluga polupansion. Takođe postoje animacije za decu, stoni tenis, bazeni, apartmani su prelepi, prostrani i hotel je sjajan za četvoročlanu porodicu.

najlepsa plaza na sitoniji

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts