Anemija – uzroci i lečenje

Saznajte koji su najčešći uzroci anemije i kako je lečiti

Ako ste često bledi, lako se umarate i imate vrtoglavicu, proverite krvnu sliku. Iza ovih simptoma četo stoji malokrvnost. Uzrok može da leži u jednoličnoj ishrani ili postu. Gvoždje jedna od najbitnijih elemenata koji utiče na rad organizma, i kada ga nema dovoljno, javlja se anemija.

Važno je znati da malokrvnost ne prate obavezno jaki simptomi. Odbrambeni kapacitet tela polako slabi, koncentracija vam pada, osećate malaksalost i gubitak snage. Nedostatak gvoždja odnosno njegova apsorpcija može biti naslednog tipa, ali je ipak najčešće posledica loše i nekvalitetne ishrane. Krvu sliku mogu da pokvare i agresivne dijete.

anemija uzroci i lecenje

Gde ima gvožđa

Ako imate problem sa gvoždjem, jedite crveno meso, jaja, džigericu. Takodje, imajte na jelovniku lisnato povrće, mahunarke, sveže voće i plavu ribu poput sardine ili tunjevine.

Anemija je posledica nepravilne i neprilagodjene ishrane. Ona nije bolest već fiziološki problem. Kada se anemija pojavi, količina krvi u telu je nepromenjena, ali promenjen je kvalitet krvi.kako leciti anemiju

Kada je reč o hemoglobinu, gvožđe je takodje značajno za njegovu proizvodnju. Hemoglobin je osnovni sastojak eritrocita – crvenih krvih zrnaca.  Eritrociti prenose kiseonik do ćelija u organizmu i tako ih hrane. Kada gvoždje padne, pada i nivo hemoglobina, slabije se vezuje kiseonik i tkiva i organi počinju da reaguju na te nedostatke.

Osim pomenutih uzroka malokrvnosti, treba dodati i oštećenu sluzokožu želuca.  Tako će u tom slučaju apsorpcija gvožđa biti smanjena ako je sluzokoža oštećena prevelikom upotrebom sirćeta, jakih začina, vrelih napitaka…

Anemija može biti i pokazatelj neke druge bolesti.

Najopasnije je da se dogodi nevidljivi gubitak krvi. To se može desiti putem debelog creva, a kao posledica obolelog digestivnog trakta.

Anemiju nesmete zanemarivati. Posledice po zdravlje mogu biti brojne. Srce postej preopterećeno jer pokušava da ubrza dotok kiseonika iz krvi u tkiva, pa semogu desiti neke srčane tegobe.

Lečenje

Da biste dobili odgovarajuću terapiju, prvo treba utvrditi vrstu anemije. Najblji način popravljanja stanja vaše krvne slike je odgovarajuća kvalitetna hrana. Ono što sami možete da uradite, mimo lekova koje vam može propisati specijalista, je da unosite kroz obroke salatu od koprive sa limunovim sokom i maslinovim uljem. Ova kombinacija je idealna za pomoć pri lečenju malokrvnosti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts