Kako lečiti sinuse

Kako lečiti sinuse

Sinusi su supljine koje se nalaze u regionu lica I to iznad ociju, obraza I u oblasti oko nosa. Njihova funkcija je da deluju kao “filter vazduha” za nase telo I da filtriraju bakterije. Disanje moze postati otezano ili delimicno blokirano kada nailazi prehlada, grip ili bilo koja bakterija ili virus, cime se izaziva povecano lucenje sluzi I time se povecava pritisak na sinuse. Medicinski naziv ovog stanja je Akutni sinuzitis I uglavnom se leci antibioticima, koje prepise specijalista ORL-a.

Drugi oblik infekcije sinusa, poznat kao Hronicni sinuzitis, nastaje kod ljudi koji pate od cestih napada alergena, poput: prasine, krzna, polena I slicno. Kada se ovi napadi cesto dogadjaju, dolazi do debljanja membrane, koji izazivaju hronicna zagusenja sinusa.

Ovaj clanak ce vam pomoci da nadjete nacine kako da ublazite ili umanjite bol I pritisak u sinusima.

Jedan od nacina je udisanje pare. Dobro parno kupatilo ili udisanje pare iz cinije tople vode, pomocice da se razredi sluz I lakse izbaci iz supljina. U vodu mozete dodati I neke cajeve, poput bosiljka, majcine dusice I da u nju stavite malo bibera.

Koristite I ulje, poput kantarionovog da zastitite kozu oko nosa od iritacije.

Mozete da koristite I fizioloski rastvor, kako biste dodatno ovlazili nosne sluznice. Ukoliko niste u mogucnosti da kupite neki od preparata za ovlazivanje nosnih sluznica, mozete da razmutite jednu kasicicu morske soli u solji mlake vode I da tu tecnost usmrkavate u nos.

Pijte tople biljne cajeve, koji sadrze komorac ili piskavicu, sto ce vam pomoci da pomerite sluz iz supljina.

Neke namirnice, takodje mogu da vam pomognu da izbacite sluz, poput: belog luka, mlevene crvene paprike ili ljute papricice.

Dobro je I da grejete koren nosa. Zagreјte so u serpi, pa je stavite u pamucnu, gusto tkanu krpu, zavezite I drzite sto je moguce blize korenu nosa. Uz to, u nozdrve stavite cepice od vate natopljene kantarionovim uljem.

Pomoci ce vam I usmrkavanje mlakog caja od majcine duzice.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts