Život u ritmu muzike za ples

Prošla je Nova godina, slavilo se, plesalo, jelo, pilo, opet jelo i dva dana kasnije, dva-tri kilograma viška… Kako ih skinuti? Promena ishrane, lagana dijeta, posle toliko mesa i slatkiša, sam organizam traži povrće i voće, ali, potrebna je i neka vrsta vežbi, da sve to ode brže i da se telo zategne.

Mnogi će prvo pomisliti na trčanje, zumbu, aerobik. Sve sam to radila u životu, ali ono što je za mene bilo i ostalo najbolje, je, plivanje i ples!

Zašto? Pa, odmah ću vam reći da su to sportovi koji vam sve vreme mišiće drže zategnutim: stomak, pre svega, leđa, ruke, noge… Plivanje volim još iz jednog razloga, a to je da nema onog znojenja i zagušljive sale, već posle iscrpnih vežbi u vodi, sledi tuširanje i to je za mene totalno opuštanje.

zivot u ritmu muzike za ples

A sada malo o plesu… Ples ljudima značajno poboljšava psihičko i mentalno stanje. Leči depresiju, popravlja u trenutku raspoloženje. Latino plesovi ljude trenutno teraju da zanjišu kukovima i da nešto, bilo šta, rade sa nogama. Pogledajte kubance, i pored toliko nemaštine i teškog života, oni na ulicama plešu salsu, brazilci sambu, pa ko može da odoli tom ritmu?! Meni se desi da nekad, kada stignem na posao, na radiju čujem neku latino pesmu i dok kuvam kafu, ja malo i odplešem po kancelaraiji i ništa mi nije teško taj dan. Ja sam već dobila svoju dozu dobrog raspoloženja! Vi sada mislite da je to za vas nemoguće, ali ubediću vas da nije tako:

  1. Svako može da pleše i uživa u tome, bez obzira na stepen fizičke kondicije.
  2. Ples je koristan svim ljudima od 7 do 77 godina.
  3. Ples je zabavan, idealan za istezanje ekstremiteta, poboljšava držanje, jača leđa.
  4. Za rekreativno bavljenje plesa, nisu vam potrebne nikakve telesne predispozicijie – visina, težina, spretnost. Ne treba da se stidite i da mislite šta će drugi da kažu o vašim plesačkim sposobnostima. Ples je zabava, smeh, opustite se!
  5. Nemački naučnici su dokazali da je kod plesača tanga, na primer, posle plesanja, mnogo niži nivo hormona stresa, da su mnogo opušteniji i da se posle plesanja tanga, osećaju privlačnijima! Zbog čega? Zbog endorfina, koji je prirodni opijat mozga koji se aktivira kada slušamo muziku.
  6. Svi početnici su nervozni u početku, i većina njih je jednako nespretna dok uče prve korake engleskog i bečkog valcera, sambe, salse, ča-ča-ča, ali posle prvog meseca, verujte, svi su naučili da prate ritam, igraju već po jednu koreografiju iz svakog plesa i verujte, zaljubili su se u ples do kraja života!

ZALJUBITE SE I VI!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts