Nega kože posle četrdesete

Posle četrdesetih, polako počnemo da primećujemo promene na vratu, rukama, dekolteu, tim delovima tela koje smo često do tada umeli da zanemarimo, vodeći računa samo o licu.

VRAT

Koža vrata veoma je podložna gubljenu elastičnosti zato što je tanja, i sadrži mnogo manje kolagena i elastina nego na drugim mestima. Pušenje značajno ubrzava pojavu znakova starenja, zato što duvanski dim uništava enzime koji su veoma važni za proizvodnju kolagena, a kako cigarete redukuju dotok krvi u kožu, to smanjuje moć regeneracije.

PROBAJTE:

Masaža vrata za zatezanje kože

Kada utrljavate bogatu hidratantnu kremu pokretima na gore, da bi efekat bio maksimalan, stegnite zube dok to radite – zabacite glavu unazad, podignite donju vilicu i donjim zubima preklopite gornje. Zadržite se u tom položaju pet sekudni. Opustite vilicu i vežbu ponovite 3 puta.

Svako veče, dok sedite ispred televizora, masirajte vrat velikom supenom kašikom umočenom u maslinovo ulje pokretima gore – dole. Budite uporni, trud će se isplatiti.

Nega koze posle cetrdesete

DEKOLTE

Zbog najčešće izloženosti suncu i njegom štetnom dejstvu, dekolte veoma brzo pokazuje znakove starenja. Koža u ovom delu sadrži malo lojnih žlezda, pa je samim tim poldožnija isušivanju i boranju. Tu nemamo puno mišićnog niti masnog tkiva, pa se bore brzo produbljuju. Veliku ulogu u tome ima i veličina i težina grudi, jer njihova težina u kombinaciji sa smanjenjom proizvodnjom kolagena, dovodi do opuštanja kože. Mnoge žene nanose parfem na dekolte, što je pogrešno, zato što zbog reakcije alkohola koji se nalazi u parfemu u kombinaciji sa sunčevim zracima, dolazi do dispigmentacije kože.

PROBAJTE: 

Piling za čišćenje kože u zoni dekoltea

Blagi piling koji će ukloniti površinski sloj ćelija i omogućiti preparatima za negu da prodru dublje u slojeve kože. Piling možete napraviti sami: mala kašika šećera i velika kašika maslinovog ulja. Uradite to pre kupanja, a nakon toga, kada budete nanosili noćnu masnu kremu na lice, obavezno je dobro utrljaje u vrat i dekolte.

RUKE

Šake su najizloženije suncu i zato se na njima pojavljuju prvi znaci starenje. Koža se postepeno istanjuje, isušuje i opušta, a sa godinama nestaje i mala količina masnog tkiva, pa vene i kosti postaju vidljive. Deterdženti za sudove, čišćenje kuće bez zaštitnih rukavica, veoma isušuje ruke, što može dovesti i do pojave ekcema.

PROBAJTE:

Tokom dana često utrljavajte kremu za ruke koja sadrži SPF. Kupite kremu koja sadrži materije za izbeljivanje kože koje će sprečiti pojavu staračkih fleka. Radite i redovan piling na rukama, jer on uklanja izumrle ćelije i omogućava kremama da njihovi sastojci dublje prodru u slojeve kože.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts