Kako se boriti protiv nesanice

San je od ključne važnosti za naše zdravlje, a i za aktivnosti tokom dana. U slučaju da spavate samo sat I po manje tokom noćI, to če se odraziti na stanje vašeg organizma. Bićete pospani, teže ćete razmišljati i trebaće vam mnogo više vremena da se koncentrišete.

Sve to povlači dalje ekstreman umor, ako nesanica traje duže, javlja se svrab po koži, nervoza…

Svi ovi problemi mogu se rešiti izmedju ostalog i ranijim odlaskom na spavanje, mada, ako je problem dublji, može se desiti da se i dalje mučite da zaspite.

kako protiv nesanice

Mobilni I TV zamenite knjigom

Zato, ugasite sve monitore, telefone, televizore i ostale ekrane, nemojte mnogo jesti pre odlaska u krevet, već pročitajte par stranica omiljene knjige.

Ujutro se potrudite da nadjete vremena da vežbate, jer je to najbolje doba dana za treninge, ako želite zdrav san. Tokom dana, možete sebi priuštiti dvadesetak minuta laganog dremeža, ali ne posle 4 popodne. Uveče će Vam pomoći i topla kupka.

Hrana

Za dobar san važno je da usvojite zdrave navike u ishrani. Redovni obroci I užine, lagane večere, takodje su od pomoći u borbi protiv nesanice.

Poznato je da šolja toplog mleka uveče ublažava nesanicu. Može vam pomoći I čaj sa medom. On opušta napregnutost nerava.

Birajte lagane testenine, pirinač, kuvana jaja, meso ribe i sveži sir. Takodje,  salata od kupusa I luk, smiruju i olakšavaju spavanje.

vecera pred spavanje

Spavaća soba

Relaksirajuća muzika,  eterična ulja s opuštajućim učinkom, čista pamučna posteljina, kvalitetan jastuk i krevet na povoljnoj poziciji učiniće svoje. Čak i ako vam se dogodi  da nenožete zaspati, ugodnije je to vreme provesti u prijatnom prostoru.

Pre spavanja svoj prostor gde spavate  dobro provetite. Priuštite opuštajuću kupku, obucite pidžamu od finih materijal…

Problem sa spavanjem može biti individualne prirode. Možda upali i dobro staro brojanje ovaca. Nekome prija opuštajući roman, nekome omiljena serija… Pratite sebe I zapamtite štavam najviše prija u doba pre odlaska u spavaću sobu.

Dobar je san lekovit. On okrepljuje, pomaže u prikupljanju energije, srdjivanju misli, jača memoriju, osnažuje imunitet. Početak dobrog dana biće garantovan dobrim snom prethodne noći. Zato se vredi potruditi u borbi za kvalitetan noćni odmor.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts