Kako usporiti starenje?

Da li možemo da vratimo biološki sat unazad? Jer, datum rođenja nije pravi pokazatelj starosti, naša stvarna staroste je biološka, i da, možemo da vratimo naš biološki sat unatrag uz pomoć nekih trikova.

Za prirodu, postoje samo zdrave ćelije ili oštećene ćelije. Ako su one loše snabdevene hranljivim materijama i kiseonikom, ako su pod velikim stresom, naravno da brže stare. Neuredan život utiče na nas da naše ćelije brže stare.

Na primer, neredovan odlazak u krevet: ako svako veče sedimo do 2, 3 ujutru, zureći u kompjuter ili televizor, ili sedeći u nekom klubu gde se mnogo pije kafe, alkohola i puši, ujutru nećete moći da prepoznate sebe. Zašto? Slobodni radikali su oštetili zidove ćelija i biološki gledano, ostarili ste nekoliko godina. Ali, ako sledećeg dana pazite na ishranu, dobro se naspavate i provedete vreme na svežem vazduhu, vratiće vam se lepota u lice.

kako usporiti starenje

ISHRANA

Neka bude raznovrsna sa pravilno odabranim namirnicama. Dakle, više voća i povrća, malo manje mesa, mnogo tečnosti (voda, čajevi, mineralna voda).

Kada je reč o vitkosti, vitamini, minerali i aminokiseline su nezaobilazne. One se najviše mogu naći u voću i povrću, tofu siru, ali i u mesu. Ko se samo njima hrani, neće se ugojiti.

SVAKO JUTRO: voćna salata, na primer 1 banana, 1 jabuka, 1 kivi, malo suvog grožđa i tek malo, slatke pavlake.

MEĐUOBROK: na primer 1 porcija kravljeg sira sa tostom, ili 1 integralno pecivo sa sirom ili kafa sa šlagom.

RUČAK: salata, kao predjelo, zatim glavno jelo: tofu, ili piletina bez kožice ili riba, do 80 grama. Ugljeni hidrati – integralni pirinač, ili krompir ili integralna testenina. Vitamini i minerali – celer, brokoli, spanać, praziluk, paradajz, krastavci, paprika, tikvice. Napravite kombinaciju koju volite, ali povrće uvek samo kratko prokuvajte, da bi sačuvali dragocene sastojke.

UVEČE: ko zaista želi da izgubi višak kilograma, svako veče potrebno je da pojede pun tanjir sirovog povrća, začinjenog sa sirćetom i maslinovim uljem. Povrću možete dodati proteine, na primer, tunjevinu, pileće belo meso, hladno pečenje, fileti pastrmke, koziji ili ovčiji sir. Uz to možete pojesti i jedno manje pecivo, na primer, integralnu kiflu.

Ovakvom večerom, osiguraćete sebi vitamine A, B i C, kao i magnezijum, gvožđe i selen, koji vam pomažu pri mršavljenju.

DISANJE

Tokom noći, dok spavamo, u našim plućima skupljaju se otrovi koje je potrebno da izbacimo iz sebe. Otvorite prozor, položite dlanove na grudi i duboko udišite i izdišite. Osetite kako vam se budi duh i telo. Nekoliko minuta je dovoljno, i možete krenuti da se spremate za posao.

LAGANI SPORTOVI

Šetnja

Da nam koža ne bi nakon dijete izgledala omlitavelo i naborano, potrebno je da zategnemo. Odmah ću vam reći da nije potrebno da se bavite iscrpljujućim sportovima kako bi ojačali telo. Bitno je da se šetate dosta. Kada krenete kući, nemojte odmah ući u autobus. Prošetajte nekoliko stanica, pogotovo ako tog dana niste imali vremena da izađete na pauzu. Šetnja na svežem vazduhu će vam ojačati mišiće, a pluća će izaciti štetne materije koje mogu da uspore izbacivanje toksicna iz organizma.

mozemo li usporiti starenje

Brzo hodanje

Brzo hodanje je drugi način na koji ćete mnogo učiniti za svoju figuru. Njime se sagorevaju masti, mišići se lepo oblikuju, psihički se opuštate i snabdevate energijom..

Kućna gimnastika.

Dok gledate televizor, uradite malo čučnjeva, malo trbušnjaka, vežbe za noge.

ZA BOLJU RAZMENU MATERIJA – KUPKE

Eterična ulja za kupanje, na primer nana, majčina dušica, ruzmarin dobri su za pročišćavanje i mršavljenje. Nakon tople kupke istuširajte se hladnom vodom (koliko možete da podnesete), i to usmerite mlaz od nogu prema srcu. Radite to nazimenično, toplo-hladno, jer će vaše telo, želeći da se odbrani od napada hladnoće munjevito proizvoditi sopstvenu toplotu i tada naše ćelije sagorevaju masti. Ovako se stimuliše razmena materija, poboljšava se rad srca, podstiče cirkulacija.

I za kraj ovog teksta, najbolji savet:

MRŠAVITE U SNU

Kako? Dok spavamo, naše telesne ćelije se obnavljaju i podmlađuju, to već znate. Za to im je potrebna energija koja se dobija iz masnih ćelija. E ovde ključnu ulogu ima hormon rasta, koji se stvara uz pomoć vitamina C, u hipofizi. Maloj žlezdi potrebno je mnogo proteina kako bi  prošla ceo lavirint krvnih sudova i u sve ćelije tela poslala hormon rasta koji otapa masti. Dakle, trik je jednostavan: pre odlaska na spavanje, pojedite zalogaj čistih proteina  30 gr hladno pečenja, ili 30 gr piletine (samo bez kožice, naravno!) ili 30 gr ribe ili 30 gr tofua, i popiti sok od jednog limuna. To je taj vitamin C, pomoću koga će naša mala žlezda hipofiza proizvesti taj hormon rasta dok spavamo i mi ćemo mršaviti u snu! Provereno!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts