Govedji želatin dobar je za kičmu i oštećenu hrskavicu

Želatin je prisutan u skoro svakoj kuhinji i naravno, poznata nam je upotreba ove namirnice prvenstveno u pravljenju kolača i drugih slatkiša. Medjutim, malo je poznato da upotreba želatina svoju primenu može naći i u otklanjanju nekih zdravstvenih problema, odnosno kao lek. Prema rezultatima nekih ispitivanja, moć želatina je mnogo jača od prostog želiranja hrane.

Šta sadrži govedji želatin? Sadrži dijetetski kolagen, prolin, glicin i proteine pa se zato smatra da ima pozitivan uticaj na zdravlje kože i rast noktiju kao i za kosu u smislu boljeg kvaliteta dlake. Takodje, pomaže u oporavku bolnih zglobova, zateže opuštenu kožu, utiče povoljno na probavni i imuni sistem, a veruje se i da smanjuje pojavu celulita.

Glicin čini trećinu svih aminokiselina u želatinu, a pošto je poznat po antiupalnim dejstvima, pomaže u zarastanju rana, regeneraciji kože i povoljno utiče na kvalitet sna.

Želatin koji nam po kuhinjama stoji obično u kesicama, zapravo je životinjskog porekla,i pravi se od govedje hrskavice. Za posne slatkiše postoji i biljna zamena. Želatin se dobija preradom vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavica…

govedji zelatin

Čemu služi želatin? Osim za ukusne prelive, iskustva govore da želatin može mnogo da učini po pitanju kvaliteta koštanog sastava kod ljudi.

Govedji želatin je posebno delotvoran kao lek za kičmu, kostobolju i onda kada je oštećena hrskavica. Prolin i hidrosiprolin, su poznati po pozitivnom dejstvu na oporavak vezivnog tkiva. Želatin takodje može da poveća rast i obim vezivnog tkiva.

Kako se pije i kako se koristi u lekovite svrhe? Uglavnom se koristi tako što se želatin potopi u jogurt, a kad malo odstoji i nabubri, može se popiti.

Tretman za kosu sa žaletinom

Učinite kosu zdravijom i lepšom uz pomoć govedjeg želatina. Pomešajte kašiku želatina u prahu u pola šolje hladne vode. Kad dobro promešate dospite još pola šolje mlake vode i po kafenu kašičicu meda i jabukovog sirćeta. Dobićete gel koji treba da umasirate u celu kosu. Ostavite na kosi 5 do 10 minuta i uobičajeno nakon treetmana želatinom, operite kosu.

Borba protiv bora – želatinom

Mnogu želatin nazivaju kolagenom u čistom obliku. Uključite želatin u vašu ishranu, i koža če biti sjajnija, zategnutija a bore će biti manje vidljive.

Recept protiv kostobolje

Spremite 150 grama govedjeg želatina za tretman od mesec dana. Svako veče, sipajte 5 grama želatina (oko dve kafene kašičice) u čašu koja je pri dnu napunjena hladnom vodom. Ostavite tokom noći da nabubri i da se pretvori u žele. Ujutru ovu smesu popijte pre doručka, a da bi bila malo ukusnija, možete dodati malo meda, voćni sok ili jogrt. Terapija koja traje 30 dana, može se ponoviti tek nakon 6 meseci.

zelatin2

Blagodeti govedjeg želatina

Ojačava zglobove i srčani mišić, ubrzava metabolizam, povoljno utiče na koncentraciju, pomaže koži da ostane zdrava i elastična, daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima, sprečava osteoporozu, poboljšava kvalitet kose i noktiju a prema nekim informacijama povoljno utiče na holesterol u krvi.

U poslednje vreme, na internetu se mogu naći podaci o navodnoj štetnosti lekova protiv osteoporoze. Ne ulazeći u adekvatnost istraživanja , u svakom slučaju svojim kostima možete pomoći i na prirodan način, namirnicama poput želatina i kvalitetnom ishranom.

Zdravom hranom protiv bolesti kostiju

Redovan unos kalcijuma i vitamina D u organizam odraslih ljudi, povećava gustinu i kvalitet kostiju, pa se tako sprečava rizik of frakture kuka. Osim kalcijuma na kvalitet kosti i jačinu skeleta povoljno utiču i magnezijum i kalaj.

Dovoljne količine vitamina D koji je takodje bitan za jačinu kostiju, možete dobiti redovnim sunčanjem.

Obezbedite kalcijum korišćenjem mleka, jogurta, pasulja, susama, kelja i brokolija u ishrani. Magnezijum, koji poboljšava apsorpciju kalcijuma i izgrađuje kosti unesite u organizam kroz zeleno lisnato povrće, ,integralne žitarice, orašasto voće i semenke.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts