Bundeva kao hrana i lek

Sa velikim bogatstvom lekovitih sastojaka, bundeva mora biti nezaobilazna  namirnica na vašoj trpezi. Ova jednogodišnja biljka stigla je iz Južne Amerike, gde je stotinama godina bila glavna namirnica u ishrani indijanaca. Sada se jede u celom svetu, od nje se spremaju mnogobrojna jela i poslastice, jede se sirova, kuvana, pržena, pečena… Od nje se koristi i sok, koji blagotvorno utiče na organizam.

Bundeva je korisna ne samo zbog ploda, koji može da dostigne i deset kilograma, već i zbog semenki. Od njih se pravi ulje bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama za koje je poznato da povećavaju energiju tela, poboljšavaju zdravlje polnih organa i utiču na  lep izgled kože, kao i na bolju funkciju centralnog nervnog sistema.

Ulje od bundevinih semenki odličan je dodatak jelima, čorbama, posebno salatama.

bundeva kao hrana il lek

Za dobro raspoloženje

Plod bundeve sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje serotonina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje i osećaj sreće. Kad ste neraspoloženi, pojedite krišku pečene bundeve, savetuju narodni lekari. Ako bundevu jedete svakodnevno, pomoći će vam u prevenciji anksioznosti i depresivnih stanja.

Stručnjaci tvrde da bundevino ulje reguliše nivo holesterola, preventivno deluje na upalu mokraćne bešike i pojavu kamena u bubregu.

Plod bundeve ima oko 90 procenata vode, ali uprkos tome, sadrži pravo bogatstvo vitamina i minerala. Idealna je za one koji žele da skinu koji kilogram.

Vitamini, minerali, vlakna…

Sadrži provitamin A, vitamine C i B kao i niacin, folnu kiselinu. Od minerala, tu su kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Tikva je bogata ektinom, celulozom I drugim biljnim vlaknima što čini ovu biljku lako varljivom hranom. Najvažnije – 100 grama ploda bundeve jedva da ima 30 kalorija, dakle, masnoće skoro da nema!

Zato je seme čak dvadeset puta kaloričnije od ploda i sadrži mnogo više  belančevina, ugljenih hidrata i masti. Seme bundeve slobodno mogu da uzimaju i trudnice, dojilje, stae osobe i oni koji imaju probleme s jetrom. Poznato je da su ove semenke dragocene za obolelu prostatu.

Kada ljuštite semenke bundeve, pazite da ne uklonite zelenkastu pokožicu jer je upravo ona najlekovitija.

semenke bundeve lekovite

Lekoviti sok

Bundevin sok se preporučuje  za  rad bubrega i kardiovaskularnog sistema, za bolje varenje i dobro raspoloženje. Tri kilograma očišćeneprokuvane  ispasirane bundeve, sedam litara vode, dva kilograma šećera i dve kesice limuntusa pomešajte i kuvajte.

Pakujte u staklene flaše, umotajte flaše u ćebe I ostavite da se ohlade tokom noći. Čuvajte na suvom I hladnom mestu. Pijte po potrebi. Ovaj sok posebno je učinkovit kodupale jajnika i problema u klimaksu.

Oblozi od rendane bundeve takodje mogu da pomognu kod bolnih proširenih vena.

Ako vas muče česte upale bešike, jedite svakog dana obrok od dinstane bundeve u koju ste dodali malo paradajza i naseckanog crnog luka. Začinite sa malo pavlake.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts