Grickanje noktiju kod dece

Grickanje noktiju – saznajte koje su posledice, šta preduzeti i kako lečiti ovaj poremećaj

Da li ste imali problema sa detetom koje gricka nokte, i koje, i pored stalnih upozorenja, nije u stanju da prestane sa tom ružnom navikom? Osim što je ružno kada se posmatra sa strane, od toga mnogo gore to što dete koje često grize nokte ugrožava svoje zdravlje, i to na više načina.

Uzroci grickanja noktiju ili izgovori za to mogu biti: stres, nervoza, frustracije, kožne bolesti (svrab), psihička napetost, dosada, ali pre svega stečena nepotrebna navika.

Ovaj tekst ću posvetiti jednoj trinaestogodišnjoj Jani, koja je preslatka devojčica, sa divnim plavim očima, dugom kosom, vitka, vesela, uvek moderno obučena ali sa noktima izgrickanim do živca.

Grickanje noktiju kod dece

Posledice ove ružne navike

Ruke možemo prati mnogo puta na dan, ali ispod noktiju se uvek nalazi veliki broj raznih gljivica, bakterija i virusa. Grickanjem noktiju veliki broj bakterija unosimo u svoj organizam.

Naučnici su dokazali da osobe koje često grizu svoje nokte imaju zdravstvenih problema sa grlom i disajnim organima, a naročito sa organima za varenje.

Grickanjem noktiju mogu nastati ozbiljna oštećenja noktiju i veoma bolne upale .

Svakodnevnim grickanjem noktiju stvaraju se ružni i nepravilno zaobljeni nokti, a to  može izazvati i psihičke problem kao na primer stid od društva, pa umesto da dete sa radošću ode na neki rođendan, radije će ostati kod kuće da bi izbeglo podsmehe i ruganja drugarica i drugova..

Kod osoba koje stalno grizu nokte jakim ugrizima, može doći i do trajnih oštećenja zuba. Mogu dobiti čak da nose i proteze!

Kako se leči ova loša navika

Ovo je proces, za koji je potrebna volja, odlučnost, upornost, strpljenje i samodisciplina. Da bi se prestalo sa grickanjem noktiju, potrebna je i pomoć okoline (roditelja, prijatelja), jer osobu koja gricka nokte treba često opominjati.

Jedan od načina za lakše iskorenjivanje ove navike jeste lična higijena, što podrazumeva da nokti i zanoktice budu uvek čisti i uredno kratko podrezani. Kod nekih devojaka i žena pokazala se kao korisna nadogradnja noktiju, tada im je „bilo žao“ da grickaju nokte.

Od priručnih sredstava potrebno je često premazivanje ruku mastima, kremama ili losionima jakih mirisa i gorkog ukusa. Ova prirodna pomoćna i priručna sredstva treba da budu takvog sastava da prilikom grickanja ne izazivaju trovanje ili alergiju.

U novije vreme, na tržištu su se pojavile farmaceutski spravljene, medicinski ispitane i bezopasne po zdravlje kreme, gelovi i losioni. Osim što odvraćaju od ove ružne navike, ova sredstva takođe sprečavaju nastanak gljivičnih oboljenja i omogućavaju oporavak noktiju i kože oko zanoktica.

A evo I nekoliko kućnih trikova:

1. Dva puta dnevno namočite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajevca) oko 20 minuta
2. Namažite nokte Tabasco umakom
3. Istrljajte prste ljutom papričicom
4. Umočite prste u sirće (oko 5 minuta)
5. Umočite prste u sok od limuna (oko 5 minuta)
6. Istrljajte prste lukom
7. Kada ste kod kuće svaki nokat zamotajte u flaster ili selotejp.

Važno upozorenje:

Ako vam je kožica oko noktiju oštećena izbjegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne bi dodatno iritirali oštećenu kožu. Radije odaberite opcije s uljima i flasterima. Pa nešto od ovog mora da pomogne, zar ne?

Upozorenje

Ukoliko grickanje noktiju postane neprestano, previše agresivno i upadljivo, to već može biti upozorenje da se radi o ozbiljnim psihičkim problemima i tada treba potražiti pomoć lekara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts