Svrab kože glave i opadanje kose

Ako često osećate svrab kože glave i ako Vam se kosa pritom često masti i opada, i primećujete pojačano perutanje, postoji više objašnjenja o tome šta bi mogli biti uzroci. Medju najčešćima su neka od gljivičnih infekcija temena, psorijaza, upala folikula vlasi, ili alergiju na farbu ili druge kozmetičke preparate za kosu.

Takodje, nije isključeno ni da je u pitanju reakcija na nervnoj bazi i da su svrab glave i opadanje kose uzrokovani stresom kome ste izloženi.

Zdravo vlasište, odnosno koža temena glave, glavni je preduslov da kosa bude lepa i jaka. Zbog toga nemojte nikada olako da predjete preko simptoma kao što su pojačano perutanje, svrab, plikovi ili crvenilo kože glave. Čim pre utvrdite uzrok, moći ćete na vreme da počnete sa terapijom i rešite problem.

svrab i opadanje kose

Perut i svrab kože glave

Protiv peruti ima leka, ali treba da budete uporni. Ako često uočavate ljuspice, koje mogu biti prava noćna mora ne samo u zdravstvenom već i u estetskom smislu, verovatno imate suvu kožu temena, prekomerno lučenje sebuma ili Vam se ćelije vlasišta prebrzo obnavljaju. Kao rezultat peruti, često se javlja nesnosan svrab kože glave.

Ako je u pitanju suva, bela perut koja pada po garderobi, probajte prirodni lek – ulje noćurka ili prskanje kose tonikom s termalnom vodom. To će uvećati hidriranost kože glave i smanjiti njeno ljuspanje. Ako pak muku mučite sa masnom peruti, koja se lepi za dlaku, najbolje je da šampon protiv seboreičnog dermatitisa. Preporučljiv je i piling vlasišta jednom sedmično. Medjutim, ako se perut javlja samo na ponekim mestima, koristite preparate sa ekstraktima žitarica koje sprečavaju prekomerno stvaranje ćelija kože i hidriraju i glačaju epiderm.

Saboreja – jači rad žlezda

Seboreja je pojačan rad lojnih žlezda, uglavnom je bezazlen, ali predstavlja neprijatan problem. Usled jačeg rada ovih žlezda, kosa se prebrzo masti. Pretpostavlja se da je uzrok ovom problemu nepravilna ishrana, stres ili neravnotežau hormonskom balansu.

Koristitie šampone sa aktivnim ketokonazolom, koji ćeregulisati lučenje sebuma i čisttii folikule vlasi. Poželjno je da izbegavate penu za kosu, gel, lakove i ostale proizvode za oblikovanje frizure. Osim toga, probajte da jedete manje slatkiša i mesnih prerađevina a da prednost date biljnim čajevima koje smanjuju stres i regulišu hormonsku ravnotežu.

Mikoza – gljivična infekcija

Mikoza je gljivična infekcija vlasišta a najčešće je posledica je pada imuniteta. Može da se prenese zaraženim češljevima, četkama i štipaljkama, i to uglavnom u frizerskom salonu. Ovo stanje odlikuje svrabom,koji može biti i nepodnošljiv, zatim, crvenim plikovima, krzanjem i tanjenjem dlake a nekad i pucanjem kože koje može biti jako bolno.

U ovoj situaciji, treba da koristite šampon na bazi piritionskog cinka ili salicilne kiseline. Temeljno perite kosu, računajući i kožu iza ušiju i gornji deo čela. Bilo bi dobro da nakon pranja u vlasište utrljate antimikotsku kremu i puder protiv svraba. Ako sve ovo ne da rezultate, potražite pomoć dermatologa.

Psorijaza

Psorijaza je kao obolenje rezultat stresova i nezdravog stila života, nepravilne ishrane, nedostatka sna, pušenja…

Psorijazu prati pečenje, svrab i pucanje kože, lomljenje dlake, a neretko se pojavljuju krastice. Psorijazu možete kontrolisati ako menjate životne navike, takodje potražite od specijaliste dermatologijesavet koje šampone da upotrebljavate, kako da pilingujete vlasište, i kakvim kremama da negujete kožu glave.

On Vam može preporučiti i neku posebnu kupku, sunčanje ili boravak u slanoj sobi. Takodje, neophodno je da u ishranu uključite dosta voća i povrća, žitarice, riblje meso, da spavate dovoljno i bavite se nekom fizičkom aktivnišću.

Alopecija – ćelavost

Alopecija je zapravo lokalna ćelavost i karakteriše se kružnim opadanjem kose. Najčešće se javlja zbog nekih upala u organizmu kao što su upale sinusa, krajnika, jajnika ili bibrega. Zato je potrebno da otkrijete koji je zdravstveni problem u pitanju i da počnete s lečenjem. Takodje, uradite analizu krvi,urina i ultrazvuk abdomena i obavite kontrolu kod stomatologa.

Pomaže i da uzimate tablete vitamina B, C i E, magnezijuma i cinka. Negujte kosu preparatima koji nisu agresivni već onim na prirodnoj i biljnoj bazi.

Folikulitis

Folikulitis je upala folikula dlaka nastala usled infekcije bakterijama. Uzrokuje nesnosan svrab, i pojavu gnojnih bubuljica i mitesera po glavi kao i opadanjekose i neprijatan miris vlasišta.

Ovakva infekcija može da nastane posle neke iritacije kože ili oštećenja kao što su ogrebotine ili opekotine, ali i mini val i druge agresivne metode i tretmani kose. Upala folikula može da traje mesecima pa zato na vreme potražite pomoć lekara.

Dermatitis

Dermatitis je neprijatna reakcija vlasišta naneki preparat na koji ste alergični, kao što su šamponi, balzami, farbe…

Javlja se kao osip, crvenilo, peskanje kože glave, sušenje i opadanje kose.

U ovim slučajevima, prekinite hemijski da tretirate kosu. Ako baš želite da bojite kosu, upotrebite prirodnu kanu. Koristitie blage dečje ili medicinske šampone, i četke od prirodne dlake.

Seboreične bradavice

Seborejične bradavice su tamnobraon ili crne, hrapave izrasline na koži glave i obično sejavljaju nakon trideset pete godine života. Iako nisu opasne, u slučaju da se zaseku, ili nekako povrede, mogu se inficirati ili uzrokovati melanome.

Preporučuje se da odete na terapiju radiotalasima koja u čak 97 odsto slučajeva uništava koncentrat virusa i onemogućava novo formiranje izraslina, a pritom je bezbolna i nema krvarenja ni ožiljaka.

Uzrok pojave ovih bradavica može biti i stres. Pomozite vašem vlasištu tako što ćete kožu glave masirati aromatičnim uljima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts