Spermicid – šta je, kako se koristi, prednosti i mane

Šta je spermicid?

To je jedna hemijska supstanca koja nepovratno uništava ili imobiliše spermatozoide, a stavlja se na dno vagine. Spermicidi se prave u obliku pomada, u tubi iii jednokratnoj dozi, penušavíh ovula, granula, pa čak i tampona (sundjeri). Prodaju se u apotekama bez lekarskog recepta. Najeflkasiji su katjonski tenzioaktivni agensi medu kojima je u najrasprostranjenìjoj upotrebi benzalkonijum hlorid.

Postoje dva tipa spermicida:

  • Oni koje je bolje koristiti u kombinaciji sa dijafragmom, cervikalnom kapicom ili prezervativom;
  • Oni koji su efikasni i kad se koriste bez drugih sredstava.

Koja su pravila korišćenja spermicida?

Spermicid treba koristiti prilikom svakog seksualnog odnosa, bez obzira na moment u ciklusu.

Uneti ga na dno vagine, sasvim uz grlić, po mogućnosti u ležećem položaju. Ponovo staviti spermicid u slučaju ponovljenog odnosa. Svaka doza spermicida sadrži onoliko materija koliko je potrebno da se unšäte spermatozoidi iz jedne ejakulacije.

Uzdržavati se od pranja vagine i od penušavih i sapunjavih kupki u običnom sapunu neko vreme pre stavljanja spermicida i osam časova posle snošaja, jer ti sapuni uništavaju aktivni princip hemikalije. Postoji specijalan sapun za pranje koji traba da koristite ako upotrebljavate spermicid.

spermicid

Znajte da brzina delovanja varira u zavisnosti od vrste spermicida:

  • pomada i žele vrlo brzo deluju
  • granule sporije deluju (treba im oko 10 minuta).

Znajte da i trajanje dejstva varira u zavisnosti od spermicida:

  • četiri sata kod granula;
  • osam sati kod pomada.

Nemojte nikada koristiti istovremeno neke antiseptične vaginalne ovule. One potiru dejstvo spermicida.

Ako više volite „ekološke“ metode i ako ne želite da se izlažete nikakvoj opasnosti od neželjene trudnoće, evo šta treba da uradite:

  • Opredelite se za supstance koje deluju odmah i imaju duže dejstvo.
  • Naučite da na sve moguće načine utrvdjujete vreme svoje ovulacije (nemojte praviti „tesne računice“) i tad preduzimajte dodatne mere predostrožnosti:
  • udvostručite dozu spermicida,
  • koristite istovremeno i neko drugo sredstvo: dijafragmu, kapicu, prezervativ.
  • ko imate redovne seksualne odnose, naviknite da se parete posebnim penećim sapunom. U sluêaju „iznenadnog“ seksualnog odnosa, bićete bez briga.
  • Izbegavajte taj način zaštite od trudnoóe za vreme letovanja na moru. Uticaj kupanja u moru na te supstance nije dovoljno proučen, pa je opasnost od neželjene trudnoće možda veća.

Ako se budete držali svih pravila i saveta datih ovde, efikasnost spermicida je oko 99%, što je sjajan rezultat za jedno sredstvo za zaštitu od trudnoće koje je gotovo prirodno, bezopasno i jednostavno.

Koje su prednosti modernih spermicida?

Odgovaraju svim ženama, bez obzira na godine. Ne postoji nikakva kontraindikacija, sem antiseptičnih vaginalnih ovula i vaginalnih ovula koje se daju protiv gljivica.

Nisu ni najmanje toksčni:

  • ni za ženu: alergije se retko javljaju, a u tom slučaju je dovoljno uzeti neki drugi spermicid;
  • ni za plod, u slučaju da ipak dode do trudnoée: kod tako začetíh beba nema više deformiteta ili hromozomskih anomalija nego kod obične populacije.

Nemaju nikakvog uticaja na funkcionisanje organa za razmnožavanje. Njihovo dejstvo je čisto spoljašnje i prestaje vrlo brzo, ne ostavljajuói nikakve tragove.

Dobijaju se bez lekarskog recepta i ne zahtevaju posebnu obuku, iako se preporučuje da odete na lekarski pregled, ako ni zbog čega drugog, onda zato što će to biti korisna kontrola i što ćete proveriti da li dobro koristíte spermicid.

Štite od bolesti koje se prenose putem seksa, jer imaju antiseptično dejstvo. Deluju protiv gonokoka, hlanidija, mikoplazmi, trihomonaza ali ne protiv herpesa i sifilisa.

Potpomažu vlaženje zidova vagine, što, u nekim slučajevima, može  poboljšatikvalitet seksualnih odnosa.

Koji su nedostaci (mane) spermicida?

Zbog manje efikasnosti (prosečno 95-95%), zauzimaju četvrto mesto, iza dijafragmi. Ali, treba razlikovati neuspehe koji su posledica nepravilnog rukovanja (što se često dogada: zaboravljanje, upotreba sapuna koji potiru njihovo dejstvo, upotreba vaginalnih ovula…) od onih za koje je kriv sam spermicid. U prvom slučaju, procenat neuspešnosti je vrlo visok (60%). U drugom slučaju se procenjuje na oko 0,9% do 1,60% trudnoća godišnje, što znači efikasnost od 98,4 do 99,1%.

Cena im je prilično visoka ako imate česte seksualne odnose.

Osećanje lokalne nadraženosti, toplote ili peckanja javlja se u manje od 10% slučajeva.

Pošto moraju da se stavljaju tokom ljubavnog odnosa ili nešto pre njega, postoji opasnost da poremete ili unište želju.

Isticanje spermicida iz vagine posle odnosa može biti neprijatno.

Nemogućnost da se okupate običnim sapunom pre i posle upotrebe spermicida nije zgodna; a ne prepočujeuje se ni kupanje u moru ili bazenu, što ograničava mogućnost njihove upotrebe leti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts