Gde se sve upotrebljava ruzmarin?

Ovih dana vreme je baš sumorno, pa svi više vole druženje po kućama nego bilo kakve izlaske, čak ni do prodavnice, ako se baš ne mora. Popodnevna kafa sa komšinicama jednog dana načela je temu svadbi, što je dovelo do sledeće teme – ruzmarina. Kažu da sada ruzmrin više nije u modi, da svi više vole da kupe gotove ukrase kod Kineza nego da prave one lepe, prirodne, mirisne grančice za svatove. I tada se postavilo glasno pitanje – kako je uopšte nastao taj običaj – ruzmarin na reveru?

Legenda o ruzmarinu

Običaj da se rever zakiti na svatovima sa ruzmarinom, potekao je od mađarske kraljice Elizabete, koja je bolovala od reume i jedva se kretala. Neko je kraljici rekao da treba da pije čaj od ruzmarina i ona se potpuno oporavila. Čak je pravila i vodicu od ruzmarina kojom je toliko podmladila svoje lice i telo, da ju je zaprosio švedski kralj. Elizabeta je odlučila da nije kasno udati se ni kada imaš 70 godina, pa je tada odlučila da svatovi na njenoj svadbi budu zakićeni grančicama ruzmarina.

Ruzmarin se smatrao simbolom vernosti od davnina, kada još nije postojao brak kao uređena zajednica. Muškarac je tada nosio u rukama granu ruzmarina i mirte, koje su bile smatrane simbolima plodnosti i vernosti, kada je odlazio da zatraži devojku koja će mu biti saputnicea Tim činom, on je pokazivao svoje ozbiljne namere prema njoj. Kasnije su u nekim zemljama mlade umesto bidermajera nosile grančice ruzmarina, jer se verovalo da će on pomoći da se održi venčani zavet a često su ga uplitali i u mladin venac koji je nosila na glavi. Običaj da se mladenci daruju sa grančicom ruzmarina postojao je i u vreme Henrija VIII.

ruzmarin

Lekoviti ruzmarin

Ruzmarin se koristi i u narodnoj medicini, ima antiseptičko i antibiotsko dejstvo, dobar je antioksidans, a njegov lekoviti deo su listići. Od davnina ga ljudi koriste kao lek za kožu, stomak, nerve, pa čak i kod bolesti želuca, nervoze, malokrvnosti. Ruzmarin će ženama ublažiti menstrualne bolove, a pomaže čak i kod izostanka menstruacije. Kod reumatizma se koristi tako što se njime masiraju oboleli delovi tela, pa se posle umotaju sa pamučnom krpom. Trudnice smeju da popiju samo jednu šolju čaja dnevno i ne preporučuje se osobama koje boluju od visokog krvnog pritiska.

Čaj od ruzmarina

Poznati Dr Oz, čuveni lekar sa TV ekrana, preporučuje čaj od ruzmarina ako vas muči nadutost stomaka.

Takođe, čaj od ruzmarina popravlja apetit, leči nervozu, napetost i dobro utiče na cirkulaciju. Ako patite od depresije, inhalirajte se čajem od ruzmarina.

Ulje od ruzmarina

Smatra se da ulje od ruzmarina pomaže osobama koje se previše znoje i da podiže energiju. Ako uzmete 3 kapi ulja sa kockom šećera, pomoći će vam kod tegoba sa crevima i bolesti želuca.

Ako koristite esencijalno ulje ruzmarina u aromaterapiji, to će vam pomoći da se opustite, bolje pamtite i podićićete vašu koncentraciju.

Dodajte 10 kapi ulja ruzmarina u vruću vodu u kojoj se kupate – ova kupka će vas potpuno relaksirati.

Vino od ruzmarina

Vino od ruzmarina stimuliše nervni sistem i stimuliše mozak, pa je dobar i lek za glavobolju. Napravićete ga tako što ćete mladice zelenog ruzmarina preliti belim vinom i ostaviti ga nekoliko dana. Nakon toga procedite smesu i degustirajte.

Ruzmarin poboljšava pamćenje

Zbog ovog svog lekovitog svojstva, u narodu ruzmarin zovu „biljkom sećanja“ i smatra se da je ruzmarin pomaže kod Alchajmerove bolesti.

Ulje od ruzmarina

Ruzmarin poboljšava vid

Ruzmarin pomaže kod degenerativnih bolesti očiju (retinitis pigmentosa).

Ruzmarin u borbi protiv raka

U Americi su vršena istraživanja gde se proučavao uticaj dodavanja ekstrakta ruzmarina mlevenom junećem mesu. Utvrdili su da dodavanje ovog ekstrakta u samo maloj količini, značajno smanjuje nivo heterocikličnih amina, koji su odgovorni za povećanje rizika od karcinoma u našem organizmu. U narodnoj medicini za lečenje raka kože, čaj od ruzmarina se kuva u mledu, pa se upotrebljava kao oblog.

Ruzmarin u borbi protiv akni

Ruzmarin se sjajno bori protiv bakterija koje uzrokuju akne na vašem licu.

Ruzmarin za rast kose

Da bi sprečili preuranjenu ćelavost, stimulišite koren kose tako što ćete nekoliko kapi ulja umasirati u teme, a zatim isprati. Tako ćete podstaknuti rast kose.

Ruzmarin kao sredstvo za dezinfekciju

Ako prokuvate stabljike ruzmarina 30 minuta u vodi, dobićete sprej za dezinfekciju. Ohladite ga, procedite, prespite u neku bočicu sa raspršivačem pa ga čuvajte u frižideru. Na ovaj način najbolje ćete eliminisati bakterije u kuhinji, na radnoj ploči ili frižideru.

Ruzmarin u kulinarstvo

Sigurno ste do sada stavljali ruzmarin u neka jela, da im poboljšate aromu. Ja veoma često pospem krompir koji pečem u rerni, ili u kuvana jela, da im pojačam aromu. Ruzmarin je nezaobilazni sastojak mediteranske mešavine, koju kupujete u hipermarketima, a koristite je za razna jela od povrća.

Nakon ovog teksta, ne budite lenji, posadite ovu divnu, mirisnu bilju u saksiji i stavite je na kuhinjski prozor. Ruzmarin voli toplotu. I ako se uskoro udajete vi ili vaša drugarica, kuma, ne zaboravite na ruzmarin. Ako vam nije „in“ da sa njime kitite goste, ubacite neku grančicu u bidermajer i budite malo kreativne – i narukvice sa tilom i cvetićima možete oplemeniti sa ruzmarinom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts