Kako izabrati muški parfem

Parfem je vrlo ličan i on odaje stil i ličnost svakog muškarca, isto kao i odeća ili sat na ruci. Kao i žene, svaki muškarac voli da lepo miriše kako bi bio privlačniji suprotnom  polu.

Parfem je najbolje isprobavati ujutru, kada je koža sveža i čista. Treba ga probati uvek na koži, a ne na komadiću papira, kako nam nekada nude prodavačice u parfimerijama, zato što sastojci parfema reaguju s uljima na našoj koži i zbog toga svaki parfem miriše malo drugačije na različitim osobama. Kako će određeni parfemi mirisati na vašoj koži, ne možete znati odmah  nakon što ste se našpricali, već nakon nekoliko sati. Zato ne kupujte parfem odmah, „na prvu loptu“, već, ako imate vremena, dođite u parfimeriju i drugi put, nakon što ste prethodnog dana imali određeni parfem na ruci i proverili koliko traje na vama i da li vam se njegov miris dopada.

Kad kupujete novu bočicu parfema, najvažnije je da povedete računa o svojim godinama, ličnosti, prilici. Ne zaboravite: parfem puno govori o vama. Zato je veoma važno da ga ne kupujete zato što je lepo mirisao na nekom drugom, već zato što se vi prijatno osećate dok ga nosite. Jer parfem je tu da vam popravi raspoloženje, doda malo samopouzdanja.

kako izabrati muski parfem

Starijim osobama preporučujem jači parfem, prodornijeg mirisa. Pustite modu,  slobodno odaberite neku klasiku, jer  nećete pogrešiti. Ovi parfemi su dobar izbor u zimskom periodu.  Mlađim osobama preporučila bih parfeme srednjeg ili slabog intenziteta. Nije greška ako kupite i one jače, ali ne treba preterivati sa doziranjem.

Budite mudri i kad kupujete parfem – ne dajte da vam prodavačica nameće parfem koji je trenutno IN, a vama se uopšte ne sviđa. U redu je da pitate koji je najprodavaniji, u redu je da je zamolite da vam pokaže dva do tri parfema, ali samo vi znate šta je najbolje za vas zato, konačan izbor je vaš.

Sama bočica dosta govori i o parfemu. Svežiji parfemi su u obično u jednostavnijim, minimalistički dizajniranim bočicama, dok su oni teži i slatkastiji u raskošnijem, zavodljivijem ruhu, kao što je na primer “1 Milion” od Paco Rabana.

Što je parfem skuplji, to je njegova koncentracija veća, zato se razlikuje i količina parfema koju je potrebno naneti na kožu.

Ako želite da miris traje što duže, pri izboru pomnije proučite njegov sastav. Parfemi koji imaju uljnu osnovu duže se zadržavaju na koži od onih koji su sa alkoholnom bazom.(O tome smo pričali u prvom delu teksta o parfemima).

Parfem se nanosi na suvu, čistu kožu na mestima gde se oseća puls (iza ušiju, pri dnu vrata, na zglob iznad dlanova i ispod grudi) i koža je zato toplija što pomaže mirisu da se otvori svom svojom punoćom.

Nemojte mirisati odeću, jer se najbolje parfem otvara samo prilikom hemijske reakcije sa kožom. Nemojte se mirisati pre sunčanja, jer je alkohol štetan po kožu.

Prilikom nanošenja parfema nemojte trljati to mesto na koje ste ga prsnuli da ne bi poremetili njegovu strukturu.

Kada se otvori parfem, potrebno je potrošiti ga za prosečno 18 meseci, mada neki mogu da traju i duže ukoliko se pravilno čuvaju. Mada ih mnogi čuvaju u kupatilu, to je totalno pogrešno, zato što im šteti stalna vlaga. Obavezno ih čuvajte u originalnoj kutiji, na zatvorenm mestu, ormanu ili fijoci.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts