Kako se nose svečane muške bele košulje

Svečane muške bele košulje

Čuveni modni mag Iv Sen Loran je jednom rekao: „Mode prolaze, stil je večan!“. Ovu rečenicu slobodno primenite na belu košulju. Uprkos konstantnom menjaju modnih trendova u svetu, muška bela košulja ostaje, ne briše se ni sa kakve liste komada garderobe koje su “out” I bez obzira na godišnja doba i vremenske prilike, neizostavna je u ormanu svakog muškarca i starijih I mladića.

Bela košulja je na neformalnom spisku garderobe koju svaki muškarac mora imati. Društvo joj prave crna košulja, plava I prugasta košulja.

Iako se bela muška košulja nosi vekovima unazad, vremenom je moda nalagala da treba da pretrpi neke promene.

Nekada je bila čak deo muškog donjeg veša. Kroz istoriju mnogih naroda pojavljuje se kao obavezan deo narodne nošnje, pa tako i srpske. U vreme apsolutnih monarhija, posebno u Francuskoj, bela košulja je bila imperativ za bogatu gospodu. Imala je tada pufnaste rukave, nabore, sa mnogo čipke, karnera i ostalim detaljima oko vrata.

Bela košulja – modna klasika

U srednjem veku, bogatiji ljudi jesu nosili bele košulje, ali su je često skrivali ogrtačima i sakoima ili kaputima. Sa godinama, bela košulja je postepeno ostajala bez kitnjastih detalja koje se sele na ženske košulje i od tada joj je mesto u ormanu svakog muškarca, nevezano za njegovo zanimanje, godine, status…

Kakve god dodatne izmene pretrpela tokom poslednjih decenija, a dizajneri su ekperimentisali sa krojevima, dužinama i materijalima, bela košulja je klasika, simbol dobrog ukusa, elegancije, urednosti…

svecane bele kosulje

Kombinacije

Šta obući uz belu košulju? Šta ide od garderobe sa belom košuljom?

Ovo su pitanja sa najprostijim mogućim odgovorom – Skoro sve!

Ono što beloj košulji daje drastičnu prednost u odnosu na drugu mušku garderobu je njena jednostavnost i to što u isto vreme može biti I diskretna Iiupadljiva.

Još jedna od prednosti je velika mogućnost kombinovanja bele košulje sa drugim odevnim predmetima, kao i pogodnost za nošenje u bukvalno svim prilikama.

Pa je tako bela košulja savršen komad uz smoking i leptir mašnu, zatim odlično ide uz farmerke, crne pantalone ili crno odelo, sivo odelo…

Pustite mašti na volju pri kombinovanju stvari sa belom košuljom jer je gotovo sve dozvoljeno.

Bela kravata, crvena kravata, klasična crna kravata pa i ona žuta ili neka u jarkim bojama – sve se savršeno slažu sa belom košuljom. Tu su I nezbežni tregeri koji košulji daju poseban šmek!

Krojevi i materijali

Izbor belih košulja na tržištu je zaista bogat. One su sa  dugim ili kratkim rukavima, nekada i bez rukava, sa našivenim džepom, zatim izaberite izmedju širokih i strukiranih, onih sa klasičnom ili ruskom kragnom, a tu su i bele košulje sa faltama, amblemima, aplikacijama ili printovima, a od materijala napravite izbor izmedju onih svilenih, od puplina, šifona, lana, pamuka…

Nemojte brinuti ako Vaša bela košulja nije  markirana, važno je da Vam dobro stoji i da je prigodna situaciji u kojoj ćete je nositi.

Za koje prilike je pogodno nositi belu košulju

Belu košulju možete nositi na venčanjima ali bela košulja na sahrani takodje može delovati prigodno.

Tu su dalje, žurke, posao, klubovi, svečane večere, večernji izlasci, pozorišta i bioskopi, pa čak I plaža!

Bela košulja je komad garderobe koji se lako transformiše pa tako od kombinacije sa leptir mašnom koja je prilično elegantna, za tren oka možete, zavrtanjem rukava, skidanjem leptir mašne uz par otkopčanih dugmadi poptuno promeniti izgled.

Nosi se u svakom godišnjem dobu, samo obratite pažnju na materijale. Lagani su za leto, a oni teži, gušće tkani pogodni su za hladnije dane.

Bela muška košulja je toliko savršena da je zaštitni znak poznatih modnih magova – Karla Lagerfelda, Đan Franka Ferea i Đorđa Armanija. Ipak, poznato je da njenom savršenstvu nisu odolele ni žene.

Ipak – oprez! Pošto znamo da bela boje vizuelno ukrupnjava nije baš preporučljivagojaznim muškarcima.

Nosi na obično golo telo ili preko bele majce bez rukava ali nikako preko atlet majice!

bela-kosulja-crna-kravata

Bela košulja uz moderna siva uska odela

bela kosulja crne pantalone

Bela košulja uz crne pantalone i leptir mašnu

bela kosulja farmerke

Bela košulja odlično ide uz džins.

bela kosulja svetli sako

Bela košulja će se fino složiti i sa svetlim sakoom.

bela-kosulja-tregeri

Nosite belu košulju na originalni način – sa tregerima!

bela kosulja zuta kravata

Bićete originalni i ako belu košulju kombinujete sa kravatama u jarkim bojama.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts