Koja su najpopularnija alkoholna pića na svetu?

– Sake – japansko tradicionalno piće sadrži oko 17 % alkohola, i zapravo je pirinčano vino. Nastalo je u Kjotu u Kraljevskoj palati, sredinom sedmog veka. Vrlo brzo se proširilo po celom Japanu, i danas se rado proizvodi i pije. Najbolje je konzumirati ga blago rashlađenog.

  Guinness – irsko pivo, koje se proizvodi u Dablinu i predstavlja tamošnju turističku atrakciju. Pravi se od finih karamela, i temperatura pri posluženju bi trebalo da bude oko šest stepeni. Nastalo je 1759. u Dablinu, napravio ga je Artur Ginis, a samo desetak godina kasnije je počelo da se izvozi. Pivo je izuzetno dobro za srce.

– CHIMAY – takođe vrsta piva, ovoga puta iz Belgije. Pravi se od nekoliko različitih vrsta biljaka i postoje četiri vrste – plavo, crveno, belo i zlatno, svaki sa različitim procentom alkohola. Pivo je nastalo u jednom manastirskom kompleksu.

– ABSENT – zbog jačine Absent se nikada ne pije sam već se blaži sa vodom ili se stavlja u koktele. Može se konzumirati i sa šećerom. Zbog opijnog dejstva naziva se i ,,zelena vila“, a konzumirali su ga mnogi veliki umetnici u potrazi za inspiracijom. Zbog jačine je često zabranjivan u mnogim zemljama.

 Burgundy – vrsta francuskog vina koju su napravili sveštenici u istočnoj Francuskoj, i koja je tek posle revolucije postala dostupna i običnom narodu. Beli Burgundy je zapravo Šardone. Ime je dobilo po istoimenoj regiji gde je i napravljeno.

– Caipiroska – je koktel koji se najčešće pravi od votke, limuna i šećera. Služi se u kratkim čašama, limun se pomeša sa dve kašičice šećera, a u gotovo piće se dodaje mrvljeni led. Sličan koktel, samo sa nekim izmenjenim sastojcima je jedno od nacionalnih pića u Brazilu.

– GEORGE DICKEL – ova vrsta viskija je dobila ime po čoveku koji ga je napravio u devetnaestom veku. Prvu turu čuvao je u burićima čak dvanaest godina. Danas ovaj viski sadrži i do četrdeset pet posto alkohola.

– Tekila – pravi se od voćke koja raste u regiji Tekila, u Meksiku. Obično je providna, ali se može desiti i da tokom čuvanja u burićima dobije boju. U Meksiku kažu da samo ,,gringosi“ piju tekilu sa limunom i soli. Gringosi ili ne , mnogi ljudi i van Meksika rado piju tekilu u ovoj kombinaciji.

   Vodka – Što se vodke tiče, postoji više vrsta. Počela je da se proizvodi u šesnaestom veku, a već u sedamnaestom je bila glavni izvozni proizvod. Ona je jedan od najčešćih sastojaka u koktelima.

 A gde je rakija na ovoj listi?

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts