Za šta se sve koristi ruzmarin?

Ruzmarin je razgranat žbun  visok do 2 m koji je uvek zelen. Listovi su igličastog oblika dugi oko 2,5cm, a široki oko 3mm. Listovi su intenzivnog mirisa i  pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa. Tome doprinose eterična ulja koja se nalaze na donjoj strani lista. Cvetovi su svetlo plave boje.

Najviše ga ima u primorskim predelima gde raste na tlu bogatom kalcijumom, na slanom morskom vazduhu i suvoj klimi. Pošto se lako razmnožava dosta se gaji i po vrtovima. Može se gajiti i na terasama. Cveta od početka marta do kraja maja.

ZAČIN RAZNIM JELIMA

Ruzmarin se koristi i kao začin u mnogim jelima jer je jako ukusan ali i zato što ima dosta gvoždja, kalcijuma i vitamina B6.

POBOLJŠAVA PAMĆENJE

Od davnina se smatra da ruzmarin poboljšava  pamćenje. Grčki studenti stavljali su ga na glavu kada su pripremali ispite.

upotreba ruzmarina

PROČIŠAVA DISAJNE PUTEVE

Inhalacijom  eteričnim uljem ruzmarina možete ublažiti simptome prehlade, alergije, gripa i infekcije disajnih organa. Stavite ulje ruzmarina u vrelu vodu, prekrijte glavu peškirom i udišite. Na taj način ćete olakšati iskašljavanje i smanjiti začepljenost disajnih puteva.

UBLAŽAVA STRES

Miris ruzmarina smanjuje nivo hormona stresa, adrenalina i kortizola. Kortizol je hormon koji stvara nadbubrežna žlezda da bi se organizam mogao nositi sa stresom. Naime, svaki stres, bilo fizički, emotivni ili mentalni, zahteva od organizma prilagođavanje koje delovanje hormona kortizola omogućava. Koliko god traje stres, luči se ovaj hormon.

ANTIKANCEROGENA SVOJSTVA

Ružmarin ima antikancerogena svojstva i  smanjuje nivo slobodnih radikala u telu, koji se povećano proizvode kada je telo pod hroničnim stresom, a poznato je da slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka nekih vrsta raka.

SIMBOL VERNOSTI

U staroj Engleskoj ruzmarin je bio simbol vernosti pa je iz toga nastao običaj da se na svadbi odeća kiti rumarinom.

PRAVLJENJE KOZMETČKIH PREPARATA

Za pravljenje kozmetičkih preparata  koriste se listovi koji se sakupljaju od juna do kraja septembra. Ruzmarin se dodaje u šampone i regeneratore  za jačanje kose. Za rast kose i sprečavanje peruti  preporučuje se utrljavanje u teme nekoliko kapi ulja ruzmarina. Tamna kosa može se posvetleti ako se rastvor  ruzmarina doda u vodu za ispiranje.  Rastvor ruzmarina može se upotrebiti i kao osvežujući tonik  za zatezanje kože. Ruzmarin kada se doda  u kupku za kupanje jača i osvežava prilikom oporavka od bolesti.

ZA OPUŠTANJE MIŠIĆA

Ruzmarin je bio nezaobilazni sastojak Mađarske vode, vrlo raširenog srednjovekovnog leka koji se koristi i danas, a pripisuje se kraljici Elizabeti Ugarskoj kojoj je služio za masiranje paralizovanih udova i gihta od kojih je bolovala pred kraj života.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts