Kako se koristi tampon?

Kako se koristi tampon je pitanje koje mnoge mlade devojke postavljaju sebi kada ulaze u pubertet. Mnoge su toliko stidljive da pitaju nekoga o tome pa se ne odlučuju za nji , ali ima i onih koje misle da su tamponi nezamenjivi u „ onim danima“.

Bez obzira da li ga prvi put koristite ili ne veoma je važno pravilno ga koristiti. Ako nije dobro postavljen, tampon izaziva neugodan osećaj. Dobro postavljen se ne oseća i ne smeta pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

DA LI ĆE KONČIĆ PUĆI I TAMPON SKLIZNUTI U MATERICU?

Mnoge devojke se boje da im ne pukne končić pri izvlačenju ili da tampon ne ostane u telu i sklizne u matericu. To se neće dogoditi jer je končić dovoljno čvrst i dobro pričvršćen za unutrašnjost tampona, a ulaz u matericu je preuzak da bi mogao ući u nju. Zato bez bojazni možete koristiti i one najmanje tampone koji su lakši za stavljanje, bar u početku dok ne ovladate ovom veštinom.

POSLE KOLIKO VREMENA PROMENITI TAMPON?

Jedno od pitanja mnogih devojaka je i posle koliko vremena treba promeniti tampon. To zavisi od količine krvarenja i veličine tampona. U prvim danima kada je krvarenje obilnije tampon se mora menati na 3-6 sati, dok se kasnije može koristiti manji tampon koji može stajati i do 8 sati. Tamponi se ne smeju koristiti duže nego što je preporučeno. Neke žene ih drže po ceo dan kad im krvarenje nije obilno ali to nije preporučljivo jer može izazvati sindrom toksičnog šoka (TSS), retku bakterijsku infekciju koja može biti veoma opasna.

Kako se koristi tampon

DA LI NEVINE DEVOJKE MOGU KORISTITI TAMPON?

Mnoge devojke se boje koristiti tampone pre prvog seksualnog odnosa. Bez bojazni mogu koristiti one „mini“, jer su oni najlakši za upotrebu, uski su i lako se stavljaju i neće oštetiti himen.

HIGIJENA

Posebna pažnja se mora obratiti na higijenu pa zato ruke treba dobro oprati i pre i posle stavljanja tampona.

KAKO KORISTITI TAMPON?

Ako ste početnik u korišćenju tampona kupite one manje jer se lakše stavljaju. Postoje tamponi bez aplikatora i oni sa aplikatorom. Aplikator može biti kartonski i plastični koji je lakši za postavljanje tampona.

Prilikom postavljanja tampona noge treba da budu razdvojene i blago povijene. Ako vam je lakše možete sesti na WC šolju.

Pokušajte da se opustite i ne budete stegnuti, a vrh tampona postavite na ulazu vaginalnog otvora (končić treba da bude sa druge strane).

Polako gurnete aplikator tampona sve dok spoljašnji deo ne udje u unutrašnjost vagine a prsti ne dodirnu telo.

Kada ste to uradili umetnite unutrašnji deo aplikatora u spoljašnji a na taj način će tampon biti poguran u unutrašnjost vagine.

Polako izvucite aplikator vodeći računa da končić bude van vagine jer će vam kasnije biti potreban za izvlačenje tampona.

Ako posle svega ovoga tampon osećate i smeta vam, znači da ga niste dobro postavili. Morate ga izvaditi i pokušati ponovo. Nemojte da vas to obeshrabri, jer ćete vrlo brzo postati veštije i korišćenje tampona vam neće predstavljati problem.

Iskusnijim devojkama nije nikakav problem ni postavljanje tampona bez aplikatora jer ih njihov sopstveni osećaj vodi bolje od bilo kog aplikatora.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts