Lekovitost lanenog ulja

Neverovatno je koliko pogodnosti pruža ilje lanenog semena. Za razliku od drugih ulja koja koristimo u svakodnevnoj ishrani, laneno ulje poznato je po svojim masnim kiselinama koje su odgovorne za stanje skoro svih organa u ljudskom telu.U kombinaiji sa proteinima, masne kiseline iz lanenog semena dobitna su kombinacija za očuvanje zdravlja.

Ne morate od lanenog ulja praviti posebne preparate u kombinaciji sa drugim sastojcima. Dovoljno je da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu I pru pravljenju jela. Kada su u pitanju problemi sa kožom, tada se može primeniti spolja, u vidu obloga. Laneno ulje posebno je lekovito zacrvenilo I svrab osetljive I problematične kože.

laneno-ulje

Ulje dobijeno od semenki lana od davnina se ceni kao jako lekovito. Lan ce cenio I kao biljka od koje se pravi laneno platno.

Laneno ulje već dugo se koristi u vidu obloga za lečenje reumatskih bolesti, gihta, čireva… Pomešano sa krečnom vodom, laneno ulje se koristi za lečenje rana na koži I ekcema.

Lan uspeva u umerenim klimatskim područjima I rasprostranjen je na skoro svim kontinentima, tako da se njegova lekovitost koristi svuda u svetu. Negde se koristi I za ishranu životinja.

Lekovitost

Bez  masnih kiselina, koje su prisutne u sirovom lanenom ulju, ljudsko telo ne može proizvoditi prostaglandine koji su mu potrebni za zdravlje.  Evo na šta sev laneno ulje utiče:

  • Smanjuje rizik od moždanog udara I infarkta srcalaneno ulje1
  • Poboljšava stvaranje hemoglobina I crvenih krvnih zrnaca
  • Pomaže funkcionisanju jetre
  • Ublažava bolesti pluća
  • Pospešuje rad creva
  • Leči čir na želucu
  • Olakšava rad prostate
  • Povoljno eluje na mnoge upalne procese u telu
  • Pomaže kod ekcema kože
  • Pojačava koncentraciju

Čitav organizam traži nezasićene lipide

Da bi pravilno funkcionisale, ćelije u ljudskom organizmu traže višestruko nezasićene žive lipide bogate elektronima,  kojih ima  u sirovom lanenom ulju.

Dakle, sve ćelije, u mišićima, mozgu, nervima, raznim organima, u krvi, traže ovakve  lipide.

Hrana koju obično jedemo nije dovoljno bogata lipidima kojih sa druge strane u obilju ima u lanenom ulju. Ima ih I u mladom siru, ribi, posnom mesu… Ipak, lan je medju prvim namirnicama po bogatstvu ovih lipida.

Kada je telo opskrbljeno ovoim sastojcima ono može normalno da funkcioniše a metabolizam da radi na optimalnom nivou.

Zdravi ljudi imaju lipoproteina u svom organizmu u izobilju , a bolesni   smanjenju količinu lipoproteina u svojoj krvi, ili ih čak uopšte nemaju.

Oprez pri kupovini

Laneno ulje  se prodaje uglavnom u prodavnicama zdrave hrane. Kada ga kupujete, pazite na kvalitet, jer treba da bude sačuvano od svetla. Zato laneno ulje treba  čuvati u tamnim bocama koje su dobro zatvorene jer takodje I kiseonik može uništiti njegova blagotvorna dejstva. Čuvajte ga u frižideru, I koristite ga u pripremi hladnih jela, nikako toplih jer visoke temperature uništavaju  omega kiseline, neophodne vašem organizmu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts