Saveti za brzo i lako pronalaženje dobrog advokata

DOBAR ADVOKAT: Šta treba da znate da bi pronašli dobrog advokata?

Skoro da ne postoji čovek koji nije makar jednom morao da potraži pomoć advokata. Sve što radimo ima veze sa zakonima, a ako se nađemo u situaciji da neki od tih zakona prekršimo, svakako nam je potrebna pomoć stručne osobe.

Dakle, šta je najbolje da uradimo kada se već nađemo u takozvanoj pravnoj situaciji? Da li da pokušamo sami da smislimo svoju odbranu ili potražimo pomoć nekoga ko je stručan za određenu oblast? U svakom slučaju, preporučljivija je ova druga varijanta, osim ako se vi lično ne bavite advokaturom.

saveti dobar advokat
DOBAR ADVOKAT: Šta treba da znate da bi pronašli dobrog advokata?

Za mnoge ljude, sam čin traženja advokata može da bude pomalo zastrašujući. Jer, ne radi se samo o tome da pronađete nekog advokata, već je neophodno da to bude osoba specijalizovana baš za određenu oblast koja je vama potrebna. Ljudi, mahom toliko beže od ovog posla, da bi najradije izbegli i kontakt sa advokatom, kada bi to bilo moguće. Međutim, nema razloga da vas to toliko plađi. Najvažnije je da se dobro pripremite pre nego što krenete u potragu i da tačno znate koja pitanja bi trebalo da postavite kako biste načinili pravi izbor.

Svakako, kada se suočavate sa nekim pravnim problemom u vašem interesu je da napravite pravi izbor osobe koja će vas zastupati na sudu i odbraniti vaše interese u određenom sudskom sporu. I to, zapravo uopšte ne mora da bude ni toliko stresno za vas, a ni skupo, pod uslovom da se dobro pripremite za ovaj zadatak.

Razmislite da li vam je potreban advokat

Vrlo je važno, na samom početku da donesete odluku da li je neophodno da angažujete advokata za određeni slučaj. To, naravno zavisi o čemu se radi, mada je u svakom slučaju mnogo bolje da vas zastupa neko ko je u toku sa svim zakonima i ko je ovlašćen za zastupanje. Zakoni se vrlo često menjaju, pa se lako može dogoditi da sami ne možete da pripremite odgovarajuću odbranu iz vrlo očiglednog razloga: vi, kao neko ko se ne bavi advokaturom nemate razloga da budete upoznati sa svim promenama zakona.

Tako da vrlo lako možete zapasti u situaciju iz koje vas možda ni najbolji advokat ne može izvući, a sa nesagledivim pravnim posledicama. Ako se, nakon toga neki advokat i prihvati rešavanja takvog spora, može vas sve vrlo skupo koštati. Zato je najbolje na samom početku angažovati dobrog advokata koji će vas zastupati.

Kako da kontaktirate sa advokatom?

Kada se suočite sa problemom za koji je potrebno pravno razrešenje, najbolje je da odmah krenete u potragu za advokatom, kako biste se konsultovali sa njim o vašim zakonskim pravima i obavezama i kako biste ispoštovali sve zakonske rokove.

U mnogim državama su razlićiti zakonski rokovi za delovanje, odnosno podnošenje tužbi i žalbi, a te stvari svakako znaju najbolje advokati. Naravno, to ni u kom slučaju ne znači da treba da izaberete prvog advokata na koga naiđete, jer ste u žurbi.

Kako da izaberete pravog advokata da vodi vaš slučaj?

Sa ličnog aspekta, sam izbor advokata je vrlo lična stvar. Ali, to ne znači da ne angažujete nekoga čija vam se pojava, na primer ne dopada, a dobili ste sve dobre preporuke o njegovom radu.

Vrlo je važno da, bez obzira na preporuke, uspostavite dobar poslovni odnos sa svojim advokatom i da budete iskreni sa njim, jer jedino ako na sve činjenice o nekom predmetu, advokat može da napravi kvalitetnu odbranu. Ukoliko klijent ne sarađuje u potpunosti, advokat neće moći da pruži najbolju uslugu, bez obzira na njegovo iskustvo i preporuke.

Takođe, jedna od bitnih stavki koja puno govori o kvalitetu njegovih usluga jeste i njegova dostupnost i brzina. Zato posebno obratite pažnju na to da li vam se odmah javlja na telefon, koliko przo odgovara na e- mail – ove ili poruke, da li vas prima u tačno dogovoreno vreme i slično. Prilikom razgovora sa njim, bitno je da se ne osećate neprijatno. A ako postoji i trunka sumnje sa vaše strane, najbolje je da potražite drugog advokata. Poenta je da vaš slučaj poverite nekome ko deluje samopouzdano i u koga smatrate da možete imati poverenja.

Pitanja koja neizostavno treba da postavite advokatima koji prolaze kroz proces selekcije su:
– Da li i koliko imaju iskustva u vođenju određenih sporova, a za oblast koja vas zanima;
– Da li će on ili neko od njegovih saradnika voditi vaš slučaj? Ako kaže da će ipak neko od saradnika, onda imate sva prava da upoznate tu osobu i dalji razgovor o slučaju nastavite sa njom;
– Da li je imao slučajeva sličnih vašem i koliko? Kako je svaki od njih rešen, odnosno u čiju korist?;
Može li da vam da listu referenci? U ovom slučaju bi lista referenci podrazumevala spisak predmeta koje je vodio, a koji su slični vašem;

Odgovoran i pošten advokat će vam vrlo rado dati odgovore na ova pitanja, pa čak i na ona koja možda niste postavili. Međutim, ukoliko primetite da pokušava da odgovori izokola i da vam ne daje sve informacije, najbolje je da odmah krenete u potragu za drugim advokatom, jer najverovatnije nešto krije.

Takođe, pre nego što donesete konačnu odluku proverite na sajtu Advokatske komore da li je vaš kandidat ikada bio predmet istrage ili etničke žalbe.

Na koji način da dođem do dobrog advokata?

U suštini, kao i za sve najbolje je da potražite preporuku od svojih prijatelja ili rođaka u koje imate poverenja. Na taj način ćete iz prve ruke saznati iskustva ljudi sa određenim advokatom.

Drugi, takođe prilično pouzdan način je preko sajta Advokatske komore.
I treći način, koji je najmanje preporučljiv jeste preko interneta ili oglasa u novinama.

Slika preuzeta sa: advokatns.com

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts