Avokado kao hrana za bebe

Kada probate plod avokada primetićete da je reč o voću koje je jako masno, tako da spada u kaloričnu I jaku hranu. Zato ga mnogi zovu voćnim majonezom.  Ipak, iako je bogat masnoćama, avokado sadrži zapravo takozvane zdrave masti koje vam ne mogu škoditi, a ni vašoj bebi.

Masnoća iz avokada slična je masnoćama iz na primer maslinovog ulja što znači da povoljno deluje ba zdravlje srčanog mišića. Takodje, avokado je poznat po lekovitom dejstvu na snižavanje holesterola u krvi jer sadrži beta – sitosterol.

Nemojte ograničavati namirnice od kojih ćete praviti obroke vašoj bebi. I njima je potrebna što raznosvrsnija hrana kao I nama. Potražite namirnice raznih boja, mirisa I ukusa I kombinujte, pratite šta bebi prija I tako ćete vašim najmilijima pomoći u razvijanju ukusa zahranu, što je u najranijem detinjstvu jako bitan proces. Sigurno je dapostoje I namirnice kojetreba izbegavati kodjako malih beba, pa se konsultujte sa pedijatrima. Ipak, avokado se bez brige treba naći na trpezi mališana.

Tako će vaša deca  dobiti dobar i kvalitetan početak u svojoj budućoj ishrani.

Avokado je medju prvim voćkama koje biste trebali da ponudite bebi, jer je zdrav, hranjljiv I lako se priprema.

Avokado – kaloričan ali zdrav

U avokadu se nalaze još i vitamini E, C i B6, folna kiselina, riboflavin i biljna vlakna. Iako za potrošače s našeg podneblja jeste teškog ukusa – avokado je zdrav! Zato ga treba uvrstiti u ishranu kako odraslih tako I dece, a posebno je pogodan zapravljenje kašica starijih beba.

avokado za bebe

Avokado utiče I na lepotu I zategnutost kože kao I na resorpcoiju htanjljivih komponenti u organizmu. Blagotvorno deluje na srčani sitem, dobar je u prevenciji kancera…

Iako stoji da je jako kaloričan, ne treba se odreći avokada. A kalorije I to one zdrave, iz voća, upravo su potrebne našim najmladjim članovima porodice. Treba ga jesti u umerenim količinama, jer možete osetiti mučninu ako preterate. Najbolje je da ga kao dodatni sastojak kombinujete u različitim jelima. Seckani avokado dobar jei kao salata koja vrlo osvežava.

Za najmladje se preporučuje mešanje sa drugim sastojcima kako biste napravili hranljiv I zdrav obrok.

Avokado sa bananama

Ovaj recept se preporučuje za bebe koje su starije od 6 meseci.

Sastojci:

  • 1 manji avokado
  • 1 banana
  • 50 ml majčinog ili adaptiranog mleka

Priprema kašice:

Prepolovite plod avokada, izvadite mu košticu, i kašikom izdubite voćku. Ubacite u blender naseckani  avokado, bananu i mleko I kratko izmiksajte.  Dobijeni obrok je kaloričan ali zdravi sadrži obilje vitamina, minerala I nezasićenih masnoća.

Ovaj obrok možete napraviti I bez banane.

Kako izabrati dobar avokado

avokado hrana

Avokado možete takodje I samo lepo očistiti, izmiksati ili izgnječiti viljuškom I poslužiti svoju bebu. Nije potrebno kuvanje ni pečenje.

Da bi ste znali da ste u trgovini izabrali dobar avokado koji je dovoljno zreo ali I svež što omogućava čuvanje minerala poput kalijuma, fosfora, gvoždja I kalcijuma u plodu, obratite pažnju na sledeće:Voćka treba da bude tamno zelene boje,da se blago  formira  pod prstima pod laganim pritiskom. Kad se prereže na pola,  meso avokada treba da ima zelenu boju  kod kore koja polako prelazi ka žutoj prema sredini ploda, odnosno, ka koštici.

Prijatno!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts