Multivitaminski suplementi – da ili ne?

Medijska pompa koja veži i farmakološkoj industriji će vas ubediti kako je suštinski važno da kupite neki od multivitaminskih proizvoda. Pašćete u zamku da dosegnete tu magičnu tableticu i pritom vam uopšte neće pasti na pamet da današnji stogodišnjaci širom sveta u vašim godinama možda nisu ni znali o toj neophodnosti za veštački izdvojenim vitaminima. Kad se sve sumira, da li je uopšte potrebno da odrasle zdrave osobe svakodnevno konzumiraju multivitaminske suplemente? Ako je verovati najnovijim istraživanjima, odgovor je ne.

Nedavna istraživanja pokazuju da putem istrane unesemo dovoljno vitamina A i D, te folne kiseline. Ali čak i ako nam ne manjka vitamina, to ipak ne znači obavezno da je naš vitaminski nivo optimalan. Pitanje je, koliko je važan optimalan vitaminski nivo?

Mature woman and her choice -  pills or fruit

’’…uzimajte svoje nutrijente putem ishrane. Kroz vekove, to je bio slučaj kako smo kao vrsta preživeli’’, Kaže Alis Lihtenštajn, naučnica i direktor Kardiovaskularne Nutricionističke Laboratorije pri Džejn Majer U.S. Departmanu za agronomiju.

Dok je svaka hrana dobar izvor nutrijenata, mnoga javna zdravstvena istraživanja zapravo preferiraju prerađenu, upakovanu hranu za koju je utvrđeno da ima visok nivo vitamina predviđen za nutritivno bogatu dijetu Amerikanaca. ’’Većini ljudi, ukoliko konzumira generalno zdravu dijetu; ne savršenu dijetu, ali generalno zdravu dijetu, nisu potrebni multivitamini’’, kaže Ketrin Zeretski sa Klinike Majo.’’Sa namirnicama poput žitarica za doručak, energetske table, mahunarki i hleba, zato što je sva ova hrana bogata mnogim vitaminima i mineralima, mi dobijamo više negoli to mislimo i svakako u preporučenoj dozi.’’

To ne čini multivitamine samo suvišnim, već oni mogu biti i opasni: velika količina suplemenata može imati štetan uticaj obrazujući kancer.  Druga istraživanja utvrdila su vezu između suplemenata folne kiseline i tumora dojke i prostate. Lihtenštajn dodaje da predoziranje vitaminom A, do nivoa toksičnosti, može dovesti do gubitka koštane mase.

Neki vitamini su rastvorljivi u vodi, dok su drugi rastvorljivi u mastima. Kada vodeno-rastvorljivi vitamini prođu telom oni završavaju u urinu, dok se oni rastvorljivi u mastima skladište i vremenom nadograđuju, čineći da lako postanemo predozirani toksinima. U vitamine rastvorljive u mastima spadaju vitamini D, E i A; svi su zastupljeni u multivitaminskim suplementima.

Štaviše, dugoročno posmatranje kategorije koja je konzumirala multivitaminske suplemente i one koja ih nije koristila pokazuje da konzumiranje regularne količine vitamina zapravo dovodi do kraćeg životnog veka od očekivanog. Kritike studije sugerišu da podudaranje može postojati, naime, one osobe koje konzumiraju multivitamine lako dođu u magućnost da se predoziraju i tako proizvedu zdravstvene probleme koji ugrožavaju njihov život.

’’Profil prosečnog korisnika multivitamina je: sredovečna žena koja se hrani zdravo, vežba i ima viši nivo obrazovanja. Ova populacija koja koristi suplemente je ona koja ima najmanju potrebu za njima’’, kaže A. Lihtenštajn.

S druge strane, kategorijiji u koju spadaju deca u razvoju, potrebno je pojačati vitamine u ishrani. Žene koje žele da zatrudne imaju veću potrebu za vitaminima. Takođe je i trudnicama potreban visok unos folne kiseline kako bi se umanjila verovatnoća od defektivnog razvoja ploda. Žene koje su u menopauzi, starije osobe ili osobe na dijeti opet imaju pojačane zahteve organizma za vitaminima. Međutim, sve te potrebe su vrlo individualne, tako da režim suplemenata treba biti prepisan od stručnog lica.

Nema potvrde da korišćenje suplemenata osigurava dugoročnu zdravstvenu zaštitu, a opet, očigledni su dokazi gde preterivanje može biti štetno.

Ako odlučite da koristite multivitamine, to ne znači da će vas ta odluka nužno koštati vašeg zdravlja. Bitno je da nabavite suplemente testiranog brenda. Suplementi ne mogu zameniti zdravu ishranu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts