Cvekla kao hrana i lek

Još u vreme starih Rimljana, znalo se za lekovitost cvekle. Nazivali su je belom repom. Sorte cvekli koje danas najčešće koristimo potiču iz 19 veka.

Cveklu možemo nabaviti skoro tokom cele godine. Oko dve sedmice može nam stajati van frižidera, a u frižideru malo duže, dok ne rešimo da je upotrebimo za ukusne i zdrave salate.

Poznate vrste cvekle u svetu su osim crvene, bela I žuta cvekla, a interesantna je i patuljasta cvekla veličine oko 5 santimetara. Mi u Srbiji najviše koristimo domaću crvenu cveklu, okruglog ili duguljastog oblika.

Cvekla kao hrana i lek

Priprema cvekle

Možda nama zvuči čudno, ali cvekla se u mnogim krajevima sveta peče, i tako jede, kao što mi to činimo sa krompirom. Razni su načini za pripremu cvekle. Najlekovitija je kad je sveža. Narendamo je i začinimo po ukusu I eto zdrave salate!

Sok od cvekle je deo terapije kod lečenja nekih teških bolesti. Cvekla je antikancerogena što znači da neka ispitivanja pokazuju da može uticati na razvoj malignih oboljenja.

Lekovitost cvekle

Cvekla je bogata mineralima naročito gvoždjem, pa se preporučuje malokrvnim osobama. Jačaapetit i poboljšava krvu sliku.

Osim gvoždja u cvekli se nalaze šećeri, masti, i za zdravlje jako važni kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, vitamin B.

Zbog velikog sadržaja C vitamina, opravdano cveklu smatramo vitaminskom bombom.

U cvekli su još i različita vlakna, pa je dobra za probavni sistem.

Cvekla regeneriše i jača organizam

Cvekla snižava visok krvni pritisak, pa kod osoba sa niskim pritiskom može da izazove dodatni pad pritiska, i zato se u tom slučaju preporučuju manje količine cvekle.

cvekla snizava pritisak

Sok od cvekle je jako preporučljiv za oporavak jetre i kompletno čišćenje organizma.

Nemojte se uplašiti ako primetite crvenkastu stolicu ili mokraću ako ste konzumirali cveklu, to je sasvim normalno.

Cvekla će vam pomoći ako imate problem sa lenjim crevima i zatvorom. Takodje, odstranjuje suvišnu vodu iz tela pa je preporučljiva kod dijeta. Obnavlja crevnu floru a blagotvorna je i na plodnost muškaraca. Utiče povoljno na rad štitaste žlezde, podmladjuje ćelije, poboljšava raspoloženje i ubrzava obnovu kože.

Kuvanje cvekle

Ne držite oljuštenu cveklu dugo na vazduhu, jer će se smanjiti količina C vitamina u njoj pri dodiru sa vazduhom.

Iz istog razloga, kada kuvate cveklu, uzmite manju posudu da bi bilo što manje prostora koji bi došao u dodir s vazduhom. Obavezno je poklopiti posudu za vreme kuvanja.

Kuvajte neoljuštenu cveklu, bez odsečenih vrhova. Nemojte soliti vodu u kojoj je kuvate.

Najbolje je da kupite cveklu sa tamnijom kožicom.

Da cvekla pri kuvanju ne bi izgubila svoju boju, možete dodati vrlo malo šećera, pola kašičice na 2 litra vode.

Cvekla je najzdravija sveža. Može se kombinovati u salatama sa šargarepom, jabukom, celerom…Ali, kada se kuva, kuva se samo cvekla!

Vreme kuvanja za cveklu srednje veličine je oko sat i po. Oljuštite je i začinite prema ukusu. Dodajte joj so, kim, sirće, maslinovo ulje… Ukusna salata dobija se i od kuvane narendane cvekle koju pomešamo sa pavlakom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts