Kako zaštititi dete od negativnog uticaja društva

Efekat prijateljstva zahvata sva područja u životu pojedinaca. Posebno je potrebno zaštititi adolescenta od lošeg uticaja koji na njega vrše njegovi vršnjaci, zato što je to kompleksan period samoidentifikacije koji može ostaviti trajan ožiljak i/ili negativno uticati na ponašanje osobe. Ocene, slobodno vreme i zajednički interesi su obeležja društvenog života koja tinejdžeri dele sa svojim prijateljima.

Oni koji teško stiču prijatelje češće prekidaju svoje obrazovanje. Deca svih uzrasta bi se trebala osećati kao da pripadaju socijalnoj zajednici, prihvaćena, deleći zajednička interesovanja. Međutim, postoje i toksična tinejdžerska prijateljstva, gde je ličnost jedne osobe ugražena lošim postupkom ili nerazumevanjem druge osobe; druga ili drugarice iz odeljenja, sa vanškolskih aktivnosti… gde slabljenje ili gubljenje kontakta sa grupom onemogućava ugroženoj strani da radi i psihički se razvija.

los uticaj drustva

Da bi smanjili rizik da tinejdžer upadne u neku ilegalnu radnju, roditelji preuzimaju neke preventivne mere, poput upoznavanja vršnjaka njihovog deteta. Prirodno je da su roditelji zabrinuti za svoje potomstvo, ali mladim osobama je neophodno druženje. Rezultati rađenih studija utvrdili su da prijatelji i kolege imaju veliki uticaj na ponašanje i stavove osobe; oni mogu razviti mnoge međusobne sličnosti, poput jezičkog stila, govora tela, te emotivnih veza. Ukoliko neke identifikuje sebe kao problematičnog, moguće je da će se on ponašati još problematičnije nakon to prizna sebi, i moguće je da ga druga osoba može odvratiti od takvog ponašanja i stava o sebi.

Početak srednjoškolskog obrazovanja je period kada prijatelji imaju uticaj na oblikovanje muzičkog stila, stila oblačenja i češljanja, kao i hobija. Prijateljstvo među vršnjacima se ne sastoji u tome da dete koje se druži sa vašim kreće da zauzima vaše mesto i ulogu roditelja, koji uvek ostaju nezamenljive figure. Mnogi tinejdžeri se radije ugledaju na svoje roditelje negoli na svoje vršnjake po pitanjima vezanim za budućnost, moral ili religiozna shvatanja. Ovakva identifikacija sa roditeljevim stavovima ostvarljivija je u onim porodičnim zajednicama gde roditelji međusobno dobro kontaktiraju i gde postoji dobra komunikacija u odnosu roditelj – dete.

Sledi kratak vodič kako da razumete novo prijateljstvo vašeg tinejdžera sa drugom ili drugaricom:

– Prepoznajte da li to prijateljstvo upućuje na nešto dobro ili na loše. Mnogi tinejdžeri lako bivaju privučeni onim vršnjacima koji su popularni, interesantni, ili onima koje najviše cene.

– Upoznajte tinejdžerove prijatelje. Iskoristite priliku da porazgovarate sa njima: recite detetu da nove prijatelje pozove kući.

– Upoznajte i roditelje novog detetovog prijatelja. Ne morate postati prijatelji sa njima, ali ideja da ih upoznate je dobra po vas kako bi stekli uvid u to kakva su disciplina i kakve vrednosti zastupljeni u njihovoj kući.

– Budite glavni model svojoj deci. Kroz vaš primer, deca će shvatiti na koji način treba da se ophode prema svojim prijateljima.

– Razgovarajte  sa svojom decom o rizičnim i ilegalnim situacijama, poput korišćenja droge, nasilja, zločina i seksa. Potrebno je da znate kako bi vaša deca reagovala u eventualnoj situaciji i biti pripremljen.

– Razgovarajte sa svojim tinejdžerima o prijateljskim i emotivnim odnosima, i kako da izaberu dobre prilike za sticanje prijatelja. Uobičajeno je da su tinejdžeri previše zabrinuti o tome kakvo mišljenje o njima imaju drugi. Mladi trebaju razumeti kakve uloge mogu očekivati od svojih drugara, a kakve od osobe sa kojomsu emotivno prisne.

– Kontrolišite vašega tinejdžera po završetku njegove školske nastave. Pitajte ga gde izlazi sa svojim prijateljima. Nemojte se ustručavati da zbog istoga pozovete i pitate roditelje njegovog prijatelja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts